Με μεγάλη συμμετοχή αθλητών πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Αγρίνιο ο 10ος Επετειακός Ημιμαραθώνιος Δρόμος προς τιμήν του Αγρινιώτη μαραθωνοδρόμου Μιχάλη Κούση. Ο αγώνας ξεκίνησε υπό καταρρακτώδη βροχή από τη θέση Βαριά (Δογρή) Τριχωνίδας στις 11:30 π.μ. με διαδρομή Παντάνασσα – Παραβόλα – Τραγάνα – Καινούργιο –Παναιτώλιο –Διασταύρωση Παναιτωλίου – Εθνική Οδός – Χαριλάου Τρικούπη και Τερματισμό στην Πλατεία Δημοκρατίας στο Αγρίνιο όπου ο κόσμος υποδέχθηκε με χειροκροτήματα τους αθλητές.
Νικητής του Ημιμαραθώνιου είναι ο αθλητής Κώστας Σταμούλης της ΓΕΑ με χρόνο 1:17:00 0, 2ος ο Γιάννης Χαμόδρακας του Μεσσηνιακού με χρόνο 1:17:56 και 3ος ο Ηλίας Κατερινόπουλος του ΠΑΣ Ζωγράφου με χρόνο 1:18:09.













Μεγάλη ήταν η συμμετοχή των αθλητών και στους αγώνες των 10 και 5 χλμ, ακόμη και στον αγώνα του ενός χιλιομέτρου, που συμμετείχαν 800 μαθητές της Α΄βάθμιας και Β΄βάθμιας Εκπαίδευσης.
Ο Δήμαρχος Αγρινίου Γ. Παπαναστασίου αμέσως μετά τον τερματισμό ανέφερε: « Παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες φέτος η διοργάνωση ξεπέρασε τις προσδοκίες μας με μεγάλη συμμετοχή αθλητών και πολιτών. Ο Ημιμαραθώνιος «Μιχάλης Κούσης» έχει γίνει πλέον θεσμός. Είναι μία γιορτή της πόλης, του αθλητισμού και του πολιτισμού. Θέλω να ευχαριστήσω την οικογένεια του Μιχάλη Κούση που τίμησε την διοργάνωση με την παρουσία της, όσους συμμετείχαν και όσους συνέβαλαν στην υλοποίησή της. Η ανταπόκριση μας δεσμεύει να δημιουργήσουμε αθλητικές υποδομές που θα στηρίξουν τέτοιες διοργανώσεις. Συγχαρητήρια σε όσους συμμετείχαν» .
Αγώνες στη μνήμη του Μιχάλη Κούση
Οι αγώνες στη μνήμη του Μιχάλη Κούση δεν αποτελούν μόνο ένα σπουδαίο αθλητικό γεγονός για την περιοχή μας, αλλά και δείγμα αναγνώρισης από τη Δημοτική Αρχή της συμβολής του κορυφαίου αυτού αθλητή στην αναβάθμιση και προώθηση του αθλητισμού.
Πρόκειται για μία μεγάλη αθλητική διοργάνωση, ενταγμένη στο επίσημο πρόγραμμα του ΣΕΓΑΣ στην οποία παίρνουν μέρος κορυφαίοι αθλητές και αθλήτριες μεγάλων αποστάσεων.
Στόχος του Δήμου Αγρινίου είναι το σπουδαίο αυτό αθλητικό γεγονός να καθιερωθεί ως μόνιμος και σταθερός αθλητικός θεσμός και να εξελιχθεί τα επόμενα χρόνια σε αγώνα διεθνούς φήμης και κύρους, αντάξιο του ονόματος του ΜΙΧΑΛΗ ΚΟΥΣΗ και της αθλητικής παράδοσης της πόλης μας.
Λίγα λόγια για τον Μιχάλη Κούση:
«Ο Μιχάλης είχε τρομερή ανθεκτικότητα. “Stamina”» , όπως έλεγε και ο γέρο Ιγκλόι για τον αγρινιώτη αθλητή. «Αγαπούσε με πάθος το τρέξιμο και ήταν αφοσιωμένος σε αυτό ». Μ’αυτά τα λόγια περιγράφει τον Μιχάλη Κούση ο πρώτος του προπονητής, Γρηγόρης Μπενέκας.
« Ήταν τόσο το πείσμα του, ώστε σ’έναν αγώνα 3.000μ. στο Καραϊσκάκη, στην εκκίνηση, ένας άλλος αθλητής τον πάτησε στον αχίλλειο τένοντα τραυματίζοντας τον σοβαρά. Ο Μιχάλης τερμάτισε τον αγώνα ξυπόλητος ποτίζοντας το ταρτάν με το αίμα του. Μετά το τέλος του αγώνα χρειάστηκαν 20 ράμματα».
Ο Μιχάλης Κούσης έλαβε μέρος στον πρώτο του αγώνα στο Αγρίνιο, στις 26 Ιανουαρίου του 1969, σε ηλικία 16 ετών. Κέρδισε με ευκολία το Διανομαρχιακό Πρωτάθλημα Ανώμαλου Δρόμου Αιτωλοακαρνανίας και έτσι ξεκίνησε τη μεγάλη του πορεία προς τις επιτυχίες. Κάτω από τις οδηγίες του Γ.Μπενέκα καταφέρνει μέσα στα επόμενα 2 χρόνια να βελτιώσει το Πανελλήνιο ρεκόρ στα 10.000 μ. εφήβων με 32΄:24΄΄ στις 26 Σεπτεμβρίου του 1971 στην Καβάλα.
Την επόμενη χρονιά πηγαίνει στην Αθήνα και εντάσσεται στην ομάδα του Ουγγροαμερικανικού προπονητή Μίχαϋ Ιγκλόϊ , ο οποίος με τη μεθοδικότητά του κατάφερε να δημιουργήσει μια χρυσή εποχή για τις ελληνικές μεγάλες αποστάσεις. Το 1978 πέρασαν εργομετρικές εξετάσεις μ’έναν άλλο θρύλο των μεσαίων αποστάσεων , τον Φώτη Κούρτη. Με πολύ σκληρή δουλειά, όλη την προπόνηση του μαραθωνίου μέσα στο Καραϊσκάκη, απέδειξε πως μπορεί η ισχυρή θέληση και η δύναμη της ψυχής να ανατρέψει τις όποιες μετρήσεις.
Η συνέχεια ήταν εκπληκτική. Αμέτρητα πανελλήνια ρεκόρ από τα το 1500 μ. μέχρι το Μαραθώνιο. Συμμετοχές σ΄όλες τις μεγάλες διοργανώσεις με σημαντικές διακρίσεις. Μια πορεία που κράτησε σχεδόν 2 δεκαετίες χαρίζοντας ανεπανάληπτες στιγμές στους Έλληνες,
Η μεγαλύτερη ίσως στιγμή της αθλητικής του καριέρας ήταν αυτή που του πρόσφερε και μια μεγάλη απογοήτευση. Η στέρηση του Παγκόσμιου Ρεκόρ στους Μεσογειακούς Αγώνες του Σπλιτ της Γιουγκοσλαβίας με 2 ώρες 6΄ 53΄΄ λόγω μικρότερης διαδρομής, όπως μετρήθηκε μετά τον αγώνα. Οι διοργανωτές , οι οποίοι αρχικά δήλωναν ότι η διαδρομή ήταν σωστά μετρημένη, στη συνέχεια με νέες μετρήσεις κατέληξαν στο ότι έλειπαν 899μ. Ακόμα και έτσι βέβαια η επίδοσή του θα ήταν σίγουρα κάτω από 2 ώρες 10΄.Η επίδοση αυτή του χάρισε τη διεθνή αναγνώριση.
Σαράντα πέντε μέρες νωρίτερα είχε ξεσηκώσει χιλιάδες Αθηναίους κερδίζοντας ύστερα από 39 χρόνια την πρώτη θέση σε Βαλκανικό Μαραθώνιο. Παρά το γεγονός ότι η συμμετοχή του οριστικοποιήθηκε μόλις το πρωί του αγώνα, κατάφερε να πάρει μια καθαρή νίκη ξεσηκώνοντας τα πλήθη , τόσο κατά τη διάρκεια της διαδρομής όσο και στο κατάμεστο Παναθηναϊκό Στάδιο.
Στους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες της Πράγας το 1978 και ενώ βρίσκεται μέχρι το 35Ο χλμ. με το πρώτο γκρουπ, αναγκάζεται να μείνει πίσω λόγο ενός προβλήματος στο γόνατο. Καταφέρνει ωστόσο να πετύχει πανελλήνιο ρεκόρ με 2 ώρες 14΄ 41΄΄ και να καταλάβει την 10Η θέση.
Το 1980 παίρνει την 4Η θέση θέση στο Μαραθώνιο της Βοστώνης με 2 ώρες 16΄ 03΄΄. Τότε του γίνεται πρόταση από πλούσιο Ελληνοαμερικάνο να εγκατασταθεί στις Η.Π.Α. με όλα τα έξοδα πληρωμένα για να ασχοληθεί μόνο με την προπόνησή του. Όμως δεμένος στενά με την οικογένεια και τους φίλους του αρνείται να εγκαταλείψει την Ελλάδα.
Τα μακριά μαλλιά και τα γένια του αποτελούσαν μια μορφή αντίδρασης για την εποχή. Για το λόγο αυτό εγκατέλειψε τη χωροφυλακή για να πάρει μια θέση στον Ο.Τ.Ε., όπου εργαζόταν. Τελειώνοντας την αθλητική του καριέρα επέστρεψε στο Αγρίνιο και στον πρώτο του προπονητή , όπου ακολούθησε με συνέπεια το πρόγραμμα της προπόνησης. Η στάση του αυτήν αποτέλεσε παράδειγμα για πολλούς μικρότερους αθλητές.
Ο Μιχάλης Κούσης ήταν παντρεμένος με την πρωταθλήτρια του μήκους Πίτσα Σούλα και απέκτησαν δύο παιδιά. Στις 24 Μαϊου του 2005 ο Μιχάλης έφυγε από κοντά μας, σε μια στιγμή που ήταν πραγματικά ευτυχισμένος.
πηγες,agriniolike.gr,cityvoice.gr,

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *