Την ονόμασαν «Αρχόντισσα» της Ρούμελης. Η Παναγία η Προυσιώτισσα
, ένα από τα σημαντικότερα Μοναστήρια της Ελλάδας, βρίσκεται σε εκπληκτικής ομορφιάς απόκρημνη τοποθεσία κοντά στο χωριό Προυσός, στη νοτιοδυτική πλευρά της Ευρυτανίας. Για να φτάσει κανείς εκεί, μπορεί να ακολουθήσει δύο διαδρομές: Είτε ερχόμενος από το Καρπενήσι, είτε από το Αγρίνιο. Και στις δύο περιπτώσεις, η ευρυτανική φύση προσφέρει ανεπανάληπτες εικόνες άγριας ομορφιάς με πανύψηλα βουνά καλυμμένα με έλατα, φαράγγια με πλούσια νερά ορμητικών ποταμών και πυκνή βλάστηση παντού.
Κι όταν ο προσκυνητής αντικρύσει από μακριά την Μονή Προυσσού, δέος πλημμυρίζει την ψυχή του, βλέποντας το Μοναστήρι να βρίσκεται κρεμασμένο στο χείλος μιας απότομης χαράδρας, κλεισμένο ολόγυρα από ψηλά βουνά. Ακόμα μεγαλύτερη έκπληξη τον καταλαμβάνει όταν περπατήσει εντός της Μονής και μπει στο μικρό Καθολικό, που βρίσκεται μέσα σε απότομο βράχο.
Το ιστορικό μοναστηριακό συγκρότημα, που χρονολογείται από το 829 μ.Χ, απέχει 35 χιλιόμετρα από το Καρπενήσι. Στο μονοπάτι που οδηγεί στην Μονή, βρίσκονται «τα πατήματα της Παναγιάς», επτά σχήματα διαφορετικού χρώματος που αποτελούν σύμφωνα με την παράδοση τα ίχνη που άφησε στον κάθετο βράχο που υπάρχει σε αυτό το σημείο, η Παναγία στο δρόμο της για τον Προυσό.
Σύμφωνα με την παράδοση, η ιερή εικόνα της Παναγίας, δημιούργημα του Ευαγγελιστή Λουκά, φυγαδεύτηκε το 829 μχ, κατά την περίοδο της Εικονομαχίας, στην Προύσα της Μικράς Ασίας προκειμένου να γλιτώσει από το κάψιμο των βυζαντινών εικόνων που είχε διατάξει ο Αυτοκράτορας Θεόφιλος. Την εικόνα μετέφερε στην Ελλάδα ένας νεαρός άνδρας που ονομαζόταν Διονύσιος αλλά για άγνωστη αιτία αυτή χάθηκε όταν ο νέος έφθασε στη Θράκη.
Από την Θράκη η εικόνα εμφανίστηκε στην Ευρυτανία, κάνοντας αισθητή την παρουσία της σε έναν βοσκό με έναν φωτεινό στύλο που έφθανε από τη γη στον ουρανό, στις 23 Αυγούστου. Αυτή είναι και η ημερομηνία που γιορτάζεται η μνήμη της εικόνας στην μονή όπου μεταφέρθηκε, καθώς θεωρήθηκε ότι αυτός ήταν ο τόπος που επέλεξε η Μεγαλόχαρη για να «κατοικήσει».
Όπως αναφέρει το ιστορικό της Ιεράς Μονής, πολλά κτίριά της καταστράφηκαν επί Τουρκοκρατίας ενώ στο πιο πρόσφατο παρελθόν, μελανή σελίδα αποτελεί η εισβολή των Γερμανών στο Μοναστήρι στις 16 Αυγούστου του 1944 και η ολοσχερής καταστροφή των κτιρίων. Σύμφωνα με μαρτυρίες μάλιστα, ένας αξιωματικός θέλησε να κάψει και την εκκλησία, κάτι που δεν κατάφερε όσες φορές και αν το επιχείρησε. Το «αόρατο χέρι» της Παναγίας τον εμπόδισε, καθώς μια δύναμη τον έριξε με ορμή στο δάπεδο την ώρα που έδινε διαταγές.








Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *