Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΑΓΡΟΤΙΚΑ-ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΑ ΝΕΑΚαταγγελία για αυξήσεις «φωτιά» 26% στο αγροτικό ρεύμα

Καταγγελία για αυξήσεις «φωτιά» 26% στο αγροτικό ρεύμα

Δυσάρεστη έκπληξη επιφύλαξαν οι λογαριασμοί της ΔΕΗ στους αγρότες, οι οποίοι διαπίστωσαν για πρώτη φορά χρεώσεις που αφορούν τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και εκτοξεύουν κατά 26% το κόστος του αγροτικού ρεύματος.

Μιλώντας στην ΕΡΤ Λάρισας ο αγροτοσυνδικαλιστής Χρ. Σιδερόπουλος σημείωσε ότι υπάρχουν συγκεκριμένες περιπτώσεις από διαφορετικές περιοχές, που καταδεικνύουν ότι οι αγρότες πλέον έρχονται αντιμέτωποι με ένα πρόσθετο βάρος, το οποίο αυξάνει το κόστος παραγωγής και κατ’ επέκταση και την ανταγωνιστικότητα των παραγόμενων αγροτικών προϊόντων.
Ενδεικτικά ο κ. Σιδερόπουλος ανέφερε παράδειγμα αγροτικής πομόνας για το πότισμα καλλιέργειας 30 στρεμμάτων, η οποία είχε πέρσι λογαριασμό αξίας 1.130 ευρώ και φέτος καλείται ο ιδιοκτήτης της να πληρώσει 1.550 ευρώ. «Στους περσινούς λογαριασμούς για το αγροτικό ρεύμα το μόνο που αναγράφονταν ήταν η αξία του ρεύματος που καταναλώθηκε και ο ΦΠΑ. Φέτος στους λογαριασμούς της ΔΕΗ περιλαμβάνονται και χρεώσεις για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κ.α. οι οποίες εκτοξεύουν κατά 26% πιο ψηλά το κόστος. Έτσι κανείς αγρότης από την Ελλάδα δεν μπορεί να είναι ανταγωνιστικός όταν βλέπει το κόστος παραγωγής να αυξάνεται».
Ηδη για το συγκεκριμένο θέμα έχει γίνει μια σχετική κινητοποίηση για να υπάρξει σαφής ενημέρωση για το ακριβώς συμβαίνει και το κυριότερο, πότε ψηφίστηκε η εφαρμογή του συγκεκριμένου καθεστώτος για το αγροτικό ρεύμα. Ο κ. Σιδερόπουλος, εξήγησε ότι υπάρχουν πληροφορίες ότι η εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου ψηφίστηκε προ διετίας. «Αυτό που ζητούμε είναι να διευκρινιστεί πλήρως το όλο θέμα και μέσω του Κοινοβουλίου για να γνωρίζουν όλοι οι αγρότες, τι πληρώνουν και ποιοι και πότε αποφάσισαν για την εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου, το οποίο πλήττει την ανταγωνιστικότητα των παραγόμενων αγροτικών προϊόντων, προσθέτοντας ένα ακόμη βάρος στο κόστος παραγωγής».
.aftodioikisi.gr