τζαρασ
Από τα πιο φημισμένα κλαρίνα της Ηπείρου Ήτο αρχικά αραμπατζής. Έζησε στην Πρέβεζα. Το 1934 έμαθε σαντούρι. Υπήρξε ο πρώτος που έπαιξε σαντούρι στην Πρέβεζα!Περιζήτητος στο Ξηρόμερο, το Βάλτο, το Αγρίνιο και το Μεσολόγγι ήταν ο Νίκος Τζάρας. Σε ηλικία δεκαπέντε χρόνων έφυγε από τα Γιάννενα και εγκαταστάθηκε πρώτα στη Βόνιτσα. Από εκεί πέρασε στην Πρέβεζα. Έμαθε να παίζει κλαρίνο από τον πατέρα του. Το όνομα του άρχισε να γίνεται ευρύτερα γνωστό μετά το 1925.
Η “γλυκύτητα” του κλαρίνου του, τα μελίσματά του, η γνώση όλων των δύσκολων “οργανικών”, άφησαν εποχή. Στα 1930, ύστερα από πρόσκληση της Μέλπω Μερλιέ, το Μουσικό Λαογραφικό Αρχείο φωνογράφησε το παίξιμό του. Το 1934 επειδή υπέφερε πολύ από έλκος στομάχου, έμαθε και σαντούρι. Ήταν πρώτος που έπαιξε σαντούρι στην Πρέβεζα. Πέθανε ξαφνικά το 1942 στη Βόνιτσα.
Μαθητής του Τζάρα στην Πρέβεζα ήταν ο Βασίλης Μπεσίρης ή Τουρκοβασίλης που κι αυτός ερχόταν συχνά με το συγκρότημά του σε γλέντια κατοίκων της Αιτωλ/νίας. “Ανήκοντας στην παλιά φρουρά των κλαριντζήδων” σημειώνει ο Γεράσιμος Παπατρέχας 19 ήξερε όλα τα παλιά τραγούδια και όλα τα ξεχασμένα σήμερα οργανικά. Χαρακτηριστικά όταν έπαιζε η Γενοβέφα διέκοπτε κατά διαστήματα όσο μία ανάσα και ωσάν να ήθελε να αναλύσει το τραγούδι έλεγε φωναχτά “Τώρα τη βρήκανε!”, “ Τ ώρα τη φέρνουνε!” .

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *