Ο Νοέμβρης στο χωριό…..
Ο Νοέμβριος θεωρείται ως ο καταλληλότερος μήνας για σπορά των δημητριακών και των οσπρίων γι’ αυτό και ονομάζεται από το λαό ”Σποριάς”. Τον ονομάζουν όμως και ”Μεσοσπορίτη”, επειδή οι αγρότες σε πολλές περιοχές της πατρίδας μας βρίσκονται στη μέση της σποράς, με σπαρμένα τα μισά χωράφια τους έχοντας αρχίσει από τον Οκτώβριο.
Οι γεωργοί, τον Νοέμβριο, έπρεπε να σπείρουν τα χωράφια τους. Η σπορά γινόταν με το χέρι και το σαράκλισμα της γης για να λιώσουν οι σβόλοι και να χωθεί ελαφριά στο χώμα ο σπόρος. Ο ιερός τελετουργικός χαρακτήρας που δινόταν ήταν κατά την περίοδο της σποράς του σιταριού και του λιναριού ήταν και η λαγκόπιτα που φτιαχνόταν με αλεύρι και νερό και ψηνόταν στο ”σάτζι” και πασπαλισμένη με μέλι και ζάχαρη προσφερόταν σε αυτούς που έσπερναν σαν προσφάι. Πίστευαν με αυτό τον τρόπο εξευμένιζαν τον σπόρο από τα κακά στοιχειά κι έτσι ο σπόρος θα αύξανε χωρίς προβλήματα.