Δεν έχει τέλος ο τρόμος στο Μεξικό. Ο σεισμός όπως ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο της χώρας είχε μέγεθος 8,2

Σε τουλάχιστον 15 ανέρχονται οι νεκροί από τον σεισμό που έπληξε το Μεξικό, όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας. Ο
Το μέγεθος του σεισμού υπολογίσθηκε στους 8,1 βαθμούς από το αμερικανικό γεωλογικό ινστιτούτο USGS.
Ο Μεξικανός πρόεδρος Ενρίκε Πένια Νιέτο δήλωσε πως ο σεισμός είχε μέγεθος 8,2 βαθμούς, ενώ οι μεξικανικές αρχές είχαν αρχικά ανακοινώσει πως ήταν μεγέθους 8,4 βαθμών.
«Πρόκειται για τον πιο ισχυρό σεισμό εδώ και έναν αιώνα», δήλωσε ο Ενρίκε Πένια Νιέτο μιλώντας από το Εθνικό Κέντρο Πρόληψης Καταστροφών του Μεξικού.
Η δόνηση ήταν ισχυρότερη απ’ ό,τι ο καταστροφικός σεισμός του 1985 που είχε ισοπεδώσει τμήματα της Πόλης του Μεξικού και είχε στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους, όμως αυτή τη φορά οι ζημιές στην πόλη ήταν περιορισμένες.
Οι κάτοικοι είναι σε κατάσταση πανικού. Οι δονήσεις είναι συνεχείς και κανείς δεν μπορεί να ησυχάσει.

Ο πρόεδρος της χώρας ανακοίνωσε ότι τελικά το μέγεθος του κύριου σεισμού ήταν 8,2 Ρίχτερ, ήταν δηλαδή ο μεγαλύτερος σεισμός που έχει πλήξει το Μεξικό τα 100 τελευταία χρόνια, μεγαλύτερος και από τον καταστρεπτικό σεισμό του 1985 ο οποίος με μέγεθος 8,1 είχε σκορπίσει τον θάνατο σε χιλιάδες ανθρώπους.
Δυστυχώς, αν και ο σεισμός ήταν στη θάλασσα ανοιχτά του Μεξικού και σε βάθος 35 χιλιομέτρων, ήδη έχει γίνει γνωστό ότι έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 15 άνθρωποι, ανάμεσά τους και δύο παιδιά.
Οι τραυματίες είναι δεκάδες, ενώ εκφράζονται φόβοι για πολλά θύματα σε ένα ξενοδοχείο το οποίο έχει καταρρεύσει.
Το επίκεντρο του σεισμού ήταν περίπου 100 χιλιόμετρα στα ανοικτά των ακτών της Πολιτείας των Τσιάπας, 123 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης Πιχιχιάπαν, πρόσθεσε το USGS, ενώ το εστιακό του βάθος ήταν 33 χιλιόμετρα.
Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 70 μετασεισμοί και τουλάχιστον 200.000 νοικοκυριά έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.
Ακόμη και ως αυτή την ώρα δεν έχει αρθεί ο συναγερμός για τσουνάμι, τόσο στο Μεξικό όσο και στις γειτονικές χώρες. Μάλιστα οι επιστήμονες κάνουν λόγο για κίνδυνο κυμμάτων από 1 ως και 3 μέτρα στις θαλάσσιες περιοχές
Ο κυβερνήτης του Ταμπάσκο, Arturo Nunez, δήλωσε ότι το ένα παιδί έχασε τη ζωή του όταν ένας τοίχος κατέρρευσε και το καταπλάκωσε και το άλλο που ήταν βρέφος έφυγε από τη ζωή όταν εξαιτίας του ισχυρού σεισμού σημειώθηκε διακοπή ρεύματος στο νοσοκομείου όπου νοσηλευόταν με αποτέλεσμα να σταματήσει να λειτουργεί το μηχάνημα όπου ήταν συνδεδεμένο.

Ακόμη τρία άτομα έχασαν τη ζωή τους στην πολιτεία Τσιάπας, αναφέρει σε δημοσίευμα της η βρετανική Telegraph.
Η πολιτική προστασία του Μεξικού ανακοίνωσε ότι πρόκειται για τον πιο ισχυρό σεισμό που έχει καταγραφεί στη χώρα μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1985 που προκάλεσε τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων και την κατάρρευση πολλών κτιρίων.
Οι κάτοικοι της πόλης του Μεξικό βγήκαν στους δρόμους, ενώ πολλοί συναγερμοί αυτοκινήτων τέθηκαν σε λειτουργία μετά τον σεισμό που σημειώθηκε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα. Σε κάποιες συνοικίες υπήρχε και διακοπή της ηλεκτροδότησης.

Ο Πρόεδρος του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο επεσήμανε στον λογαριασμό του στο Twitter ότι έχουν τεθεί σε λειτουργία “τα πρωτόκολλα της πολιτικής προστασίας” εξαιτίας της ισχύος του σεισμού.
Το 1985 μια σεισμική δόνηση μεγέθους 8,1 βαθμών είχε καταστρέψει μεγάλο μέρος της πρωτεύουσας του Μεξικού και είχε προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 10.000 ανθρώπων.
madata.gr

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *