Η Κάτω Βασιλική είναι ένα παραθαλάσσιο χωριό της Αιτωλοακαρνανίας με 261 μόνιμους κατοίκους (απογραφή 2001). Ανήκει στο Δήμο Ναυπάκτου και είναι τουριστικό θέρετρο. Η Κάτω Βασιλική βρίσκεται στη βορινή ακτή του Πατραϊκού κόλπου κάτω από τον ορεινό όγκο του ιερού όρους της Αιτωλίας, της Βαράσοβας. Ανατολικά του χωριού βρίσκεται ο δίδυμος ορεινός όγκος με την ονομασία Κλόκοβα.
Η περιοχή κατοικήθηκε από τα προϊστορικά χρόνια. Στον λόφο της Αγίας Τριάδας ανατολικά του σημερινού χωριού, υπήρχε πιθανόν η αρχαία πόλη Χάλκεια, η οποία σύμφωνα με τον Όμηρο συμμετέχει στον Τρωικό πόλεμο με άλλες τέσσερις Αιτωλικές πόλεις.Το χωριό στη σημερινή τοποθεσία κατοικήθηκε το 1865 από αγροτοποιμένες. Η παλαιότερη τοποθεσία του χωριού ήταν στη θέση Παλιοχώρι όπου βρίσκεται ο παλιός ναός του Αγίου Γεωργίου, ο οποίος κτίσθηκε το 1879.
Αρχαιολογικά μνημεία
Στην θέση Αγία Τριάδα – Στο λόφο της Αγίας Τριάδας τοποθετείται από τους αρχαιολόγους η αρχαία πόλη Χάλκεια. Χαρακτηριστικά, στο σημείο έχουν εντοπιστεί 17 αλλεπάλληλα στρώματα κατοίκησης. Στον χώρο υπάρχουν ερείπια τρίκλιτης βασιλικής με προσκτίσματα του 6ου αιώνα.
Στην θέση Πάγκαλη – Ερείπια αρχαίου κάστρου της Χάλκειας.
Το σπήλαιο του Αγίου Νικολάου νότιας Βαράσοβας – Πρόκειται για μοναστηριακό συγκρότημα φρουριακού χαρακτήρα όπου ησύχαζε μία μικρή αδελφότητα μοναχών από τον 9ο έως τον 19ο αιώνα.
Ο Άγιος Δημήτριος ανατολικής Βαράσοβας – Ερείπια βυζαντινού ναού πάνω σε προχριστιανικό ναό πιθανόν της Αρτέμιδος της Αιτωλίας. Ο ναός χρονολογείται στα τέλη του 10ου ή στο πρώτο μισό του 11ου αιώνα.






πληροφοριες wikipedia
facebook σελίδα Κατω Βασιλικη

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *