arxaioi4
Της Σπυριδούλας Γεροχρήστου
Όταν μιλάμε για θέατρο στην Αρχαία Ελλάδα, εννοούμε την τραγωδία και την κωμωδία. Η αρχική ιδέα για το θέατρο ξεκίνησε από τις γιορτές προς τιμή του θεού Διονύσου, γι’ αυτό στα πρώτα κτίρια θεάτρου υπήρχε ο βωμός του Διονύσου. Ξεκίνησε η ιδέα από εκεί γιατί στους εορτασμούς για τον Διόνυσο έφτιαχναν τους Διθυράμβους, οι οποίοι ήταν αυτοσχέδια τραγούδια προς τιμήν του Διονύσου.
%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b5%ce%af%ce%bf-%ce%bb%ce%ae%cf%88%ce%b7%cf%82-1
Έτσι λοιπόν από το τραγούδι αυτό ( διθύραμβο) και την απάντηση στο τραγούδι αυτό από άλλη ομάδα, γεννήθηκε το θέατρο.
Το θέατρο αναπτύχθηκε κυρίως στην αρχαία Αθήνα γιατί: Μετά τις περσικές επιδρομές στις πόλεις της Ιωνίας στα Μικρασιατικά παράλια, πολλοί λόγιοι από εκεί εγκαταστάθηκαν κυρίως στην Αθήνα γιατί εκεί υπήρχε μεγάλη ελευθερία έκφρασης. Στην αρχαία Αθήνα μπορούσε κανείς να πει ότι ήθελε αρκεί να μην έβριζε τους πολιούχους θεούς. Επίσης, στην αρχαία Αθήνα υπήρχαν λεφτά, οι κάτοικοί της ήταν δηλαδή πλούσιοι και τέλος στην αρχαία Αθήνα μεγάλο μέρος του πληθυσμού ήταν μορφωμένο και είχε απαιτήσεις. Αν κάτι δεν ήταν καλό, δεν ήταν αποδεκτό.
39-728
Λειτουργία ήταν η χορηγία κάποιου πλούσιου για να διασκεδάζει ο κόσμος. Έτσι στην αρχαία Αθήνα οι πολίτες ανέθεταν στους πλούσιος συμπολίτες τους και από μια χορηγία στον καθένα. Δηλαδή οι πλούσιοι Αθηναίοι εκτός από το φόρο που πλήρωναν στην πόλη τους, αναλάμβαναν και από μια χορηγία ο καθένας υποχρεωτικά. Έτσι κάποιοι αναλάμβαναν και όλα τα έξοδα που απαιτούσε για να ανεβεί μια θεατρική παράσταση, όπως τους μισθούς και όλα τα έξοδα των συντελεστών της και οτιδήποτε σχετικό με αυτή.
Στην πορεία παρουσιάστηκε η ανάγκη κάποιες παραστάσεις που ξεχώριζαν να καταγράφονται. Έτσι γεννήθηκε η ιδέα να υπάρχει ένας χώρος για να παρουσιάζονται μόνιμα αυτά τα έργα. Η ιδέα για το θέατρο ως κτίριο, πιστεύεται ότι ξεκίνησε από την Πνύκα, η οποία είναι ένας λόφος απέναντι από την Ακρόπολη, δίπλα στου Φιλοπάππου, στην Αθήνα.
300px-pnyx-berg2
Η Πνύκα σήμερα
Στην Πνύκα λοιπόν μαζεύονταν οι Αθηναίοι για να ακούσουν ότι είχαν αν τους πουν οι άρχοντές τους. Λόγω της ιδιομορφίας του χώρου είχε καλή ηχητική. Έτσι πήραν την ιδέα του θεάτρου.
Τα αρχαία θέατρα ήταν λαξευμένα και ακουμπούσαν πάνω σε λόφο. Μπορεί να ήταν συμπαγή με το λόφο ή πρόσθετα, αλλά πάντα λαξευμένα.
images-2
Τα κριτήρια για την θέση του κτιρίου του θεάτρου, ήταν τα ακόλουθα:
1. Έπρεπε να είναι στην άκρη της πόλης για να μην δημιουργείται συνωστισμός.
2. Αν η πόλη είχε λιμάνι, το θέατρο χτίζονταν ψηλά στην πόλη έτσι ώστε να μπορούν να βλέπουν το λιμάνι αν ερχόταν εχθρός. Αυτό συνέβαινε γιατί στο θέατρο πήγαιναν όλοι οι κάτοικοι της πόλης.
Τα πρώτα θέατρα δεν είχαν σκηνή. Σιγά σιγά άρχισαν αν δημιουργούν ξύλινες κατασκευές οι οποίες έκλειναν τη μία πλευρά του χορού.
%ce%bc%ce%b1%ce%ba%ce%ad%cf%84%ce%b1-%ce%b8%ce%b5%ce%ac%cf%84%cf%81%ce%bf%cf%85-1
Η σκηνή αργότερα εξελίχθηκε σε διώροφη. Η σκηνή αποτελούνταν από το προσκήνιο που ήταν το μπροστινό μέρος της σκηνής και το υποσκήνιο που ήταν το πίσω μέρος της σκηνής, κάτω από την ανοδομή. Το προσκήνιο και το υποσκήνιο προσέφεραν αφ’ ενός μεν βελτίωση στην ακουστική αφετέρου παρασκήνια.
Τέλος, το κοίλον καταλάμβανε τα ¾ της περιφέρειας και εκεί καθόταν ο κόσμος.
ΠΗΓΗ: Πανεπιστημιακές σημειώσεις μαθήματος ΚΛΑΣΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΙΙ, Πανεπιστήμιο κύπρου.

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *