Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συνεχίζει την κοινωνική πολιτική της, πιστή στη δέσμευσή της από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων της, για προστασία των πολιτών της, ιδιαίτερα των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, με δράσεις ενημερωτικές, πρόληψης και προαγωγής της Υγείας.
Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 42 κεντρικές δράσεις (με δεκάδες άλλες υποδράσεις) συνολικού προϋπολογισμού 51.154,80 ευρώ, με την συνολική αυτή προσπάθεια να γίνεται, έχοντας στο πλευρό μας, πάνω από 125 φορείς και χιλιάδες εθελοντές, δίχως τους οποίους, τίποτα δε θα ήταν εφικτό.
Μία ακόμα πτυχή της κοινωνικής πολιτικής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας είναι η ένταξη στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020»39 νέων δομών συνολικού προϋπολογισμού 30.301.602 ευρώ και η δημιουργία του Περιφερειακού Παρατηρητηρίου Κοινωνικής Ένταξης.
Μόνος σκοπός της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας είναι η στήριξη της τοπικής κοινωνίας, η ενημέρωση και παροχή υπηρεσιών φροντίδας σε άτομα με αναπηρίες και ηλικιωμένους, επιπλέον εξασφαλίζει τη διαμονή και τη διατροφή σε αστέγους ή οικογένειες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, δημιουργεί κοινωνικό παντοπωλείο και φαρμακείο, δομές συσσιτίου, καθώς και κέντρα κοινότητας.
«Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα άλλο από το να προσπαθούμε να ανακουφίσουμε τους συμπολίτες μας, με όποιον τρόπο μπορούμε, να άρουμε τις ανισότητες, να καταπολεμήσουμε την φτώχεια και τις επιπτώσεις από την πολυεπίπεδη κρίση που ταλανίζει τα τελευταία χρόνια την χώρα μας. Έχουμε εκπονήσει ένα πλήρες και ολοκληρωμένο σχέδιο που καλύπτει τις πτυχές καθημερινότητας των συμπολιτών μας, των προβλημάτων και των ζητημάτων Υγείας, με ζητούμενο την προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας.
O Βοηθός Περιφερειάρχη και Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος σε θέματα Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αντώνης Χαροκόπος κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τόνισε πως «ο κεντρικός στόχος μας δεν αλλάζει, θέλουμε να γνωρίζουν οι πολίτες, οι φορείς, η κοινωνία ότι ως Περιφερειακή Αρχή βρισκόμαστε δίπλα τους, με κάθε δυνατό τρόπο επιδιώκουμε τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, την ενημέρωση, την παροχή στήριξης και βοήθειας, με σεβασμό και αλληλεγγύη», ευχαριστώντας στο τέλος ξεχωριστά κάθε εθελοντή, φορέα, Υπηρεσία και γιατρό που συνέβαλαν στις δράσεις.
Από την πλευρά του ο προϊστάμενος της Μονάδας Α: Προγραμματισμού και Αξιολόγησης, της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Βαγγέλης Γεωργίου επεσήμανε ότι «η Περιφέρειά μας ήταν η πρώτη που ενέταξε τα Κέντρα Κοινότητας και αυτή τη στιγμή όλοι Δήμοι είναι στη φάση προετοιμασίας των διαδικασιών για προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ και σε λίγο θα αρχίσουν να λειτουργούν κανονικά. Με τη συνεισφορά του ΕΤΠΑ προχωρούμε δράσεις και δομές για τους πολίτες».
Δράσεις πρόληψης και ενημέρωσης
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συνεχίζει την υλοποίηση του μεγάλου οράματός της που έχει θέσει ως βασικό της στόχο: τη μετατροπή της Περιφέρειάς μας σε Πρότυπο Εθελοντικής Αιμοδοσίας. Κάτι που συνεχίζεται με τη συνεργασία όλων των Συλλόγων και της κοινωνίας των πολιτών.
Μόνο μέσα στο 2016 διοργανώσαμε ή συμμετείχαμε σε 23 διοργανώσεις εθελοντικής αιμοδοσίας, ενώ «αγκαλιάσαμε» σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών την Τελετή Αφής της Φλόγας της 14ης Λαμπαδηδρομίας Εθελοντών Αιμοδοτών Ελλάδας.
Η 14η Λαμπαδηδρομία ξεκίνησε από την Πάτρα στις 26 Αυγούστου 2016 και διέσχισε ολόκληρη την χώρα, μεταφέροντας την Φλόγα της Αγάπης και μεταδίδοντας το μήνυμα της Εθελοντικής μη Αμειβόμενης Αιμοδοσίας και της άδολης προσφοράς στον άγνωστο πάσχοντα συνάνθρωπο.
«Είναι ζήτημα ανθρωπιάς, μία ύψιστη ενέργεια αλληλεγγύης, αλτρουισμού και δώρο ζωής για τους συνανθρώπους μας. Δε θα σταματήσουμε μέχρι να μεταφέρουμε το μήνυμα της εθελοντικής αιμοδοσίας σε κάθε συνάνθρωπό μας», συμπλήρωσε ο Απ. Κατσιφάρας.
Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν 14 δράσεις για την Υγεία και το σημαντικό ρόλο της Πρόληψης – Έγκαιρης Ενημέρωσης.
Μεταξύ άλλων, η Περιφέρεια συμμετείχε ή διοργάνωσε:
800 σπιρομετρήσεις σε συνεργασία με την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία
200 μαστογραφίες σε συνεργασία με την Αντικαρκινική Εταιρεία
Κλινική εξέταση σε 200 γυναίκες σε συνεργασία με το Σύλλογο γυναικών με καρκίνο μαστού Νομού Αχαΐας «Άλμα Ζωής»
Μετρήσεις για Σακχαρώδη Διαβήτη σε συνεργασία με το Σύλλογο Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη Πάτρας «Γλυκιά Ζωή» και άλλους φορείς
Εξετάσεις Οπτομετρίας σε οκτώ (8 Δημοτικά Σχολεία) που χαρακτηρίζονται ως δυσπρόσιτα ή βρίσκονται μακριά από Κέντρα Υγείας, σε συνεργασία με το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας
Ανοικτή ενημερωτική εκδήλωση σε 32 Δημοτικά Σχολεία σε συνεργασία με το Σύλλογο Γονέων Παιδιών με Νεοπλασματική ασθένεια «ΦΛΟΓΑ»
Δράσεις για Δωρεά Μυελού των Οστών, Κοινωνική Ένταξη ΑμεΑ, Προσβασιμότητα στη μάθηση των φοιτητών με αναπηρίες στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, για την Ψυχική Υγεία, για Ναρκωτικά και Εξαρτήσεις, Αλκοόλ, για την Ισότητα των Φύλων, εξάρτηση από το Διαδίκτυο, Πρόληψη κατά του Καπνίσματος, το Αλτσχάιμερ, έλεγχο φυματίωσης
Ημερίδες, συνέδρια και Ολομέλειες για τον μελιταίο πυρετό, την Ογκολογία, τη Νοσηλευτική, τα Κέντρα Πρόληψης, τις δομές Ψυχικής Υγείας, την Αποιδρυματοποίηση Ατόμων με Αναπηρία και την ανάπτυξη Πολιτικών Κοινωνικής Φροντίδας, σεμινάρια παροχής πρώτων βοηθειών, δωρεάν διανομή βρεφικών τροφών
1ο Φεστιβάλ Υγείας, Ενημέρωσης, Πρόληψης και Αγάπης (Ιούνιος 2016) στην Πλαζ ΕΟΤ (Πάτρα), σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα «ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.», την Ελληνική Εταιρεία Αντιμετώπισης Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας Δυτικής Ελλάδας «ΕΕΑΣΚΠ» και τον Όμιλο Εθελοντών Κατά του Καρκίνου «ΑγκαλιάΖΩ», στο οποίο συμμετείχαν με περίπτερα διάφοροι φορείς.
Συνεργαζόμενοι φορείς
Όλα τα παραπάνω βέβαια, δεν θα είχαν πραγματοποιηθεί, αν δεν υπήρχε η συνεργασία με τους φορείς, τους συλλόγους, του ίδιους τους εθελοντές με τον Περιφερειάρχη Απ. Κατσιφάρα να τους ευχαριστεί θερμά:
«Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Σε όλους και κυρίως σε κάθε έναν εθελοντή ξεχωριστά.
Πίσω από κάθε μία δράση, βρίσκονται εθελοντές.
Χωρίς αυτούς κανένα πρόγραμμα δε θα ήταν εφικτό, δεν θα είχε γίνει πραγματικότητα».
Συγκεκριμένα, συνεργαστήκαμε με περισσότερους από 125 φορείς:
Κοινωφελές Σωματείο Αρωγής & Φροντίδας Ηλικιωμένων Ατόμων με αναπηρία ΦΡΟΝΤΙΖΩ,
Γηριατρική & Γεροντολογική Εταιρεία Νοτιοδυτικής Ελλάδος,
Εταιρεία Nόσου Alzheimer & Συναφών Διαταραχών Αθηνών,
Σελίβειο Γηροκομείο στην ΙΠ Μεσολογγίου,
Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Π.Δ.Ε,
Κωνσταντοπούλειος Οίκος Ευγηρίας στην Πάτρα,
Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού Νομού Αχαΐας «ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ»,
Αντικαρκινική Εταιρεία Ελλάδας & Παράρτημα Πάτρας
Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων,
Ένωση Γυναικών Ελλάδος (ΕΓΕ),
Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Πάτρας,
Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας (ΠΕΠΙΣ),
Κ.Ε Ε Λ.Π.ΝΟ,
Θετική Φωνή (Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος),
Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσας «Ο ΑΓΙΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ»,
Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Ανατολικής Αιγιαλείας «ΔΕΣΜΟΣ»,
ΕΛΕΠΑΠ Αγρινίου,
Σύλλογος Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη Πάτρας «Ζωή Γλυκιά»,
Όμιλος εθελοντών κατά του καρκίνου Νομού Αχαΐας «Αγκαλιάζω»,
Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδας & Νοτίων Ιονίων Νήσων,
Σύλλογος Φίλων Κλινικής Αποκατάστασης Ασθενών με Κακώσεις Νωτιαίου Μυελού Π.Γ.Ν.Π «Δημήτρης και Βέρα Σφήκα»
Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς»,
Σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα Πρόληψης και Προαγωγής Υπηρεσιών Υγείας «ΙΚΕΛΟΣ»,
«Μαύρο Θέατρο Πάτρας» του Κώστα Μακρή
Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Πατρών «ΚΑΡΑΜΑΝΔΑΝΕΙΟ»,
Σύλλογος «Ηλιαχτίδα» στο Αγρίνιο,
ΠΙΚΠΑ Πάτρας,
Κ.Ε.Δ.Μ.Ο.Π «Κέντρο Εθελοντών Δοτών Μυελού Οστών Πανεπιστημίου»
Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών, Π.Ο.Σ.Ε.Α
Σύλλογος Παραπληγικών Κινητικά Αναπήρων Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας,
Ελληνική Συνομοσπονδία Νοσηλευτών Ελλάδας,
Σύλλογος Γονέων Παιδιών με Νεοπλασματική ασθένεια «ΦΛΟΓΑ»,
Δομές ψυχικής υγείας (Ελληνικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας & Ερευνών Πάτρας, Κέντρο Ψυχικής Υγείας Πάτρας Γενικού Νοσοκομείου Ο Αγ. Ανδρέας, Ψυχιατρική Κλινική ΠΓΝΠ, Δομές Ψυχοοικονομικής Αποκατάστασης και Κοινωνικής Επανένταξης ΨΥΧΑΡΓΩ της Ψ/κ του ΠΓΝΠ, Σύλλογοι για την ψυχική υγεία ΣΟΨΥ Πάτρας, Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΕΚΕΨΥΕ Πάτρας ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ, Κοινωνικός Συνεταιρισμός Περιορισμένης Ευθύνης Ν. ΑΧΑΙΑΣ ΦΑΡΟΣ, Σύλλογος Αυτοεκπροσώπησης ατόμων με ψυχική αναπηρία ΣΘΕΝΟΣ, Κοινωνική συνεταιριστική Επιχείρησης Αποκατάστασης και ένταξης ευπαθών ομάδων πληθυσμού ΟΙ ΓΕΦΥΡΕΣ, Οικοτροφεία ΚΛΙΜΑΚΑ ΣΕΜΕΛΗ, Παιδοψυχιατρικό Τμήμα Καραμανδανειο Νοσοκομείο Παίδων Πατρών),
Ποδηλατικός Σύλλογος Πατρών,
Λέσχη Φίλων vespa Πάτρας,
Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός (Ε.Ε.Σ.)
Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών του Καραμανδανείου Νοσοκομείου «Άγιος Στυλιανός,
Δεκατρείς (13) Πολιτιστικοί Σύλλογοι Νοτίου Διαμερίσματος, και συγκεκριμένα ΚΡΥΑ ΙΤΕΩΝ, ΙΤΕΩΝ και ΠΕΡΙΟΙΚΩΝ, ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΛΕΥΚΑΣ, ΚΥΨΕΛΗΣ, ΜΕΤ. ΣΩΤΗΡΟΣ, ΝΕΑΠΟΛΗΣ, ΕΡΓΑΤ. ΚΑΤ. ΠΑΤΡΑΣ VII ΑΓ. ΘΕΟΔΩΡΟΙ και ΑΝΑΠΗΡΙΚΩΝ, ΕΡΓ. ΚΑΤ. ΑΝΘΕΙΑΣ, ΕΡΓ. ΚΑΤ. ΛΕΥΚΑΣ, ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΠΑΡΑΛΙΑΣ, ΕΡΓ. ΚΑΤ. ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΠΑΤΡΑΣ, ΤΕΡΨΗΣ, ΓΛΑΥΚΟΥ,
Εμπορικός Σύλλογος Πατρών,
Σύλλογος Αιμοδοτών «Ο Αιμοδότης»,
Πολιτιστικός Σύλλογος Παντάνασσας «Πυγμαίος ο Τριχώνιος»,
Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (Κ.Δ.Α.Π.) «Η Φαντασία»,
«Παγκρήτιος Σύλλογος Αιτωλοακαρνανίας»,
Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Καινουρίου «Η Χρυσοχερία»,
Γυμναστική Εταιρεία Αγρινίου,
Γενικό Νοσοκομείο Μεσολογγίου,
Γενικό Νοσοκομείο Αγρινίου,
Γενικό Νοσοκομείο Πατρών «Αγ. Ανδρέας»,
Π.Π.Γ.Ν «Παναγία η Βοήθεια»,
Γενικό Νοσοκομείο Αμαλιάδας,
Γενικό Νοσοκομείο Πύργου,
Αιμοδοσίες Νοσοκομείων όλης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας,
Ομάδα μπάσκετ Κοροίβου Αμαλιάδας,
Σύλλογος «ΔΙΝΩ ΖΩΗ»,
Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση της ΠΔΕ,
Θεραπευτικό Παιδαγωγικό Κέντρο Πάτρας Aτόμων με Νοητική Υστέρηση «Η ΜΕΡΙΜΝΑ»
Σύλλογος Εργατικών Κατοικιών Λεύκας,
Σύλλογος Γυναικών Πάτρας και Πύργου
Σοροπτιμιστικός Όμιλος Πάτρας «Δανιηλίς»,
ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ ΠΑΤΡΑΣ,
Κέντρο Πρόληψης Ηλείας,
Νοσηλευτική Υπηρεσία του Νοσοκομείου «Ο Άγιος Ανδρέας,
Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα «ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.»,
Ελληνική Εταιρεία Αντιμετώπισης Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας Δυτικής Ελλάδας «ΕΕΑΣΚΠ»,
Σύλλογος Ατόμων με νόσο Chron και Εντερώδη Κολίτιδα – Παράρτημα Πάτρας,
Λύκειο Ελληνίδων,
Χαμόγελο του Παιδιού,
Πανελλήνιος Σύλλογος Οικογενειών για την Ψυχική Υγεία «ΣΟΨΥ»,
Κοινωνικός Συνεταιρισμός Περιορισμένης Ευθύνης «Φάρος»,
Δημοτικό σχολείο Λαμπείας (Δίβρη), Δημοτικό σχολείο Ανδρίτσαινας, Δημοτικό σχολείο Αρχαίας Ολυμπίας, Δημοτικό Σχολείο Σαβαλίων, Δημοτικό Σχολείο Θέρμου, Δημοτικό σχολείο Καραϊσκάκη Ξηρόμερου, Δημοτικό σχολείο Μύτικα, Δημοτικό σχολείο Κατούνας,
Ολυμπία Οδός,
Γέφυρα Α.Ε (Ρίου-Αντιρρίου),
Σύλλογος Καταστηματαρχών Εστίασης και Αναψυχής Νομού Αχαΐας (ΣΚΕΑΝΑ),
Άσυλο Ανιάτων Πατρών «Η Αγία Ευφροσύνη»,
Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία,
Πολιτιστικοί, Εκπολιτιστικοί, Τοπικοί Σύλλογοι Πατρών, Βραχνέϊκα, Ευηνοχώρι),
Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ)
Πανεπιστήμιο Πατρών,
ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας,
Τμήμα Οπτικής, Νοσηλευτικής, Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας
Δήμος Πατρέων,
Δήμος Καλαβρύτων,
Δήμος Ήλιδας,
Δήμος Αγρινίου,
Δήμος Δυτικής Αχαΐας,
Δήμος Αιγιαλείας,
Δήμος Ερυμάνθου,
Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου,
Δήμος Ναυπακτίας,
Δήμος Ξηρομέρου,
Δήμος Θέρμου,
Δήμος Πύργου,
Δήμος Πηνειού,
Δήμος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων,
Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης,
Ιερά Μητρόπολις Πατρών,
Ιερά Μητρόπολις Αιγιαλείας και Καλαβρύτων,
Ιερά Μητρόπολις Αιτωλίας και Ακαρνανίας,
Ιερά Μητρόπολις Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου,
Ιερά Μητρόπολις Ηλείας και Ωλένης,
Οικισμός Μυρσίνης (πρόσφυγες),
Φιλανθρωπικό Σωματείο «Κιβωτός Αγάπης»,
ΟΑΕΔ – Βρεφονηπιακός Σταθμός Πάτρας,
Σύλλογος Πατρών για την προστασία του αγέννητου παιδιού,
Ανθρωπιστικό μη κερδοσκοπικό σωματείο PR.A.K.S.I.S (Προγράμματα Ανάπτυξης Κοινωνικής Στήριξης και Ιατρικής Συνεργασίας),
Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Το Φωτεινό Αστέρι».
Δικηγορικός Σύλλογος Πατρών
Τεχνικό Επιμελητήριο Αγρινίου,
Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών,
Σύλλογος Εργαζομένων Π.Ε Αχαΐας,
Ίδρυμα Κοινωνικής Πρόνοιας «Αγ. Χαράλαμπος» στον Πύργο,
Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Πάτρας,
ΔΗΠΕΘΕ ΑΓΡΙΝΙΟΥ,
Σύλλογος Κοινωνικών Λειτουργών Δυτικής Ελλάδας,
Σύλλογος Διατροφολόγων Ελλάδας,
NOYNOY,
ΛΟΥΞ,
Nestle,
ΙΕΚ ΒΕΡΓΗ,
Πρόγραμμα ΠΑΡΕ ΑΝΑΣΑ (Ελληνική Πνευμονολογική εταιρεία, Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας, όπου δημοτικά σχολεία συμμετείχαν στο πρόγραμμα, η Δήμητρα Μπουσίου εκπαιδευτικός – συγγραφέας παιδικού βιβλίου, Θεατρική Ομάδα Καρυδότσουφλο),
Συμμετοχή στην Λαμπαδηδρομία (αθλητές Απόλλων Πάτρας, Πρόσκοποι, Μοτοσικλετιστές της Harley- Davidson Ελλάδας, αθλητές Στίβου κ.λπ.),
Συνέδριο Αποιδρυματοποίησης (Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης Κοινωνικών υποθέσεων και ένταξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Υπουργείο Δικαιοσύνης, Ευρωπαϊκό Φόρουμ ατόμων με αναπηρία, Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου, Συνήγορος του πολίτη, ΕΠΑΨΥ, Ευρωπαϊκό Δίκαιο για την ανεξάρτητη Διαβίωση, Υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας & τουρισμού, Δήμος Συκεών, Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με αναπηρία, Σύλλογος ατόμων με αναπηρία Αλκυόνη, Εργαστήριο ειδικής επαγγελματικής αγωγής και αποκαταστάσεως Παναγία Ελεούσα Ν. Αιτωλοακαρνανίας),
Δημοτικά Σχολεία της ΠΔΕ που συμμετείχαν στο Πρόγραμμα «Ο Καραγκιόζης εθελοντής αιμοδότης».
Τέλος, να ευχαριστήσουμε όλους τους γιατρούς που συμμετείχαν στις ημερίδες, αιμοληψίες, καθώς και την Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και την Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Π.Ε. Αχαΐας.
Νέες δομές – Παρατηρητήριο
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει ήδη συμπεριλάβει στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» 35 νέες δομές συνολικού προϋπολογισμού πάνω από 28 εκατομμύρια ευρώ, ενώ προσφάτως εντάχθηκαν και τέσσερα (4) νέα Κέντρα Κοινότητας ανεβάζοντας τον συνολικό προϋπολογισμό στα 30,3 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, δημιουργείται το Περιφερειακό Παρατηρητήριο Κοινωνικής Ένταξης, βάσει του νόμου 4445/2016 που αφορά τον Εθνικό Μηχανισμό Συντονισμού, Παρακολούθησης και Αξιολόγησης των Πολιτικών Κοινωνικής Ένταξης και Κοινωνικής Συνοχής, ρυθμίσεις για την κοινωνική αλληλεγγύη και άλλες διατάξεις.
Περιφερειακό Παρατηρητήριο Κοινωνικής Ένταξης
1. Το Περιφερειακό Παρατηρητήριο Κοινωνικής Ένταξης θα δημιουργηθεί στην έδρα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και αποσκοπεί:
α. στην αποτελεσματική παρακολούθηση και στο συντονισμό των στόχων, που εξειδικεύονται στο πλαίσιο της ΠΕΣΚΕ,
β. στην ανάδειξη τοπικών αναγκών σε θέματα πολιτικών κοινωνικής προστασίας, πρόνοιας και αλληλεγγύης,
γ. στη διαβίβαση στοιχείων και πληροφοριών στο ΕΓΠΣ του Εθνικού Μηχανισμού και
δ. στην αποτύπωση και χαρτογράφηση των χωρικών διαστάσεων της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.
2. Ως πυλώνας της κοινωνικής ένταξης σε αυτοδιοικητικό επίπεδο, το Παρατηρητήριο προωθεί ενδεικτικώς τις ακόλουθες δράσεις:
α. την εκπόνηση ετήσιας Περιφερειακής Έρευνας Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης στην Περιφέρεια, με στόχο τη μελέτη των επιπτώσεων συγκεκριμένων πολιτικών στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της Περιφέρειας,
β. την ανάπτυξη και εφαρμογή εργαλείων και δεικτών παρακολούθησης των διαδικασιών κοινωνικής ένταξης των ωφελούμενων της ΠΕΣΚΕ, ιδίως σε ζητήματα, που άπτονται της ένταξης στην αγορά εργασίας και της ανάπτυξης οικονομικής δραστηριότητας,
γ. την παρακολούθηση και καταγραφή κοινωνικών φαινομένων, όπως ακραία φτώχεια, υπερχρεωμένα νοικοκυριά κ.λπ., και την αντιμετώπιση κοινωνικών προβλημάτων ιδιαίτερα των ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων,
δ. την ανάπτυξη, επέκταση και διαχείριση πληροφοριακού συστήματος, ως διαδικτυακής πύλης καταγραφής της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, συλλογής, επεξεργασίας και ανάλυσης συγκεντρωτικών στοιχείων στατιστικού χαρακτήρα και αναφορών κοινωνικών φαινομένων σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, καθώς και δράσεων της περιφερειακής στρατηγικής, κόστους και ομάδων στόχου.
3. Κατά τα λοιπά, τα ζητήματα που σχετίζονται με την οργανωτική διάρθρωση και το προσωπικό των Παρατηρητηρίων, ρυθμίζονται με τους Οργανισμούς των Περιφερειών, κατά τη διαδικασία του άρθρου 241 του ν. 3852/2010.
Αναλυτικά οι νέες δράσεις
Στο νέο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» εντάχθηκαν οι συγκεκριμένες δράσεις που υλοποιούνται και στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας, Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας:
Πέντε (5) Κέντρα Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Αναπηρία – ΚΔΗΦ,
Δύο (2) Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων – ΚΗΦΗ,
Έξι (6) Δομές Παροχής Βασικών Αγαθών: Κοινωνικό Παντοπωλείο, Παροχή Συσσιτίου, Κοινωνικό Φαρμακείο,
Τρεις (3) Δομές Αστέγων,
Κέντρα Κοινότητας, ένα σε κάθε Δήμο (19)
Τέσσερις (4) Δομές Υποστήριξης Κακοποιημένων Γυναικών (Συμβουλευτικά Κέντρα και Ξενώνες Φιλοξενίας)
Δράσεις Υποστηριζόμενης Εκπαίδευσης Μαθητών με Αναπηρία
Δράσεις Στήριξης Εργαζόμενων Γονέων για τη φύλαξη Τέκνων
Δράσεις Στήριξης Εργαζόμενων Γονέων για τη φύλαξη Τέκνων με Αναπηρία.
Αναλυτική Παρουσίαση
Κέντρα Κοινότητας
Κέντρο Κοινότητας Δήμου Καλαβρύτων, συνολικό κόστος Πράξης 112.320 ευρώ
Κέντρο Κοινότητας Δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, συνολικό κόστος Πράξης 108.000 ευρώ
Κέντρο Κοινότητας Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, συνολικό κόστος Πράξης 120.960 ευρώ
Διευρυμένο Κέντρο Κοινότητας Δήμου Ήλιδας με Παράρτημα Ρομά, συνολικό κόστος Πράξης 220.320 ευρώ
Κέντρο Κοινότητας Δήμου Πατρέων, συνολικό κόστος Πράξης 488.160 ευρώ
Κέντρο Κοινότητας Δήμου Πύργου, συνολικό κόστος Πράξης 362.880 ευρώ
Κέντρο Κοινότητας Δήμου Πηνειού, συνολικό κόστος Πράξης 369.504 ευρώ
Κέντρο Κοινότητας με διευρυμένη δράση Παραρτήματος Στήριξης Ρομά Δήμου Ερυμάνθου, συνολικό κόστος Πράξης 196.560 ευρώ
Κέντρο Κοινότητας Ακτίου – Βόνιτσας, συνολικό κόστος Πράξης 112.320 ευρώ
Διευρυμένο Κέντρο Κοινότητας Δήμου Δυτικής Αχαΐας με Παράρτημα Ρομά, συνολικό κόστος Πράξης 357.264 ευρώ
Κέντρο Κοινότητας Δήμου Αιγιάλειας, συνολικό κόστος Πράξης 220.320 ευρώ
Κέντρο Κοινότητας Δήμου Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου, συνολικό κόστος Πράξης 313.200 ευρώ
Κέντρο Κοινότητας Δήμου Αγρινίου, συνολικό κόστος Πράξης 483.840 ευρώ
Κέντρο Κοινότητας και Παραρτήματος Ρομά Δήμου Ναυπακτίας, συνολικό κόστος Πράξης 311.040 ευρώ
Κέντρο Κοινότητας Δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης με παράρτημα Προσφύγων, συνολικό κόστος Πράξης 330.800 ευρώ
Κέντρο Κοινότητας Δήμου Αμφιλοχίας, συνολικό κόστος Πράξης 112.320 ευρώ
Κέντρο Κοινότητας Δήμου Ξηρομέρου, συνολικό κόστος Πράξης 112.320 ευρώ
Κέντρο Κοινότητας Δήμου Θέρμου, συνολικό κόστος Πράξης 112.320 ευρώ
Κέντρο Κοινότητας Δήμου Ζαχάρως, συνολικό κόστος Πράξης 112.320 ευρώ.
Τα Κέντρα Κοινότητας είναι νέα δράση, με καινοτόμα χαρακτηριστικά και με τη λειτουργία τους επιδιώκεται η ανάπτυξη ενός τοπικού σημείου αναφοράς για την υποδοχή, εξυπηρέτηση και διασύνδεση των πολιτών με όλα τα Κοινωνικά Προγράμματα και Υπηρεσίες που υλοποιούνται στην περιοχή παρέμβασης.
Ενσωματώνουν τα Γραφεία Διαμεσολάβησης του Δικτύου Δομών για την αντιμετώπιση της φτώχειας, καθώς και τις λειτουργίες εξειδικευμένων κέντρων για ειδικές κατηγορίες του πληθυσμού (π.χ. Κέντρα Ρομά, Κέντρα Μεταναστών κ.α.).
Περιλαμβάνουν: α) Πύλη Εισόδου για την πληροφόρηση των πολιτών σχετικά με τα προγράμματα πρόνοιας, κοινωνικής ένταξης και απασχόλησης, β) Διασύνδεση με τους φορείς που παρέχουν υπηρεσίες απασχόλησης, καθώς και άλλες κοινωνικές υπηρεσίες, γ) Παροχή Ποιοτικών Υπηρεσιών (συμβουλευτική υποστήριξη, συμβουλευτική αγωγή σε θέματα νομικού χαρακτήρα, ανάπτυξη Δικτύου Εθελοντισμού, ανάπτυξη δράσεων δημιουργικής απασχόλησης και μαθησιακής στήριξης, διοργάνωση εκδηλώσεων κ.α.)
Δομές Αστέγων
Δομή Αστέγων Ανοικτό Ημέρας Δήμου Πατρέων, κόστους πράξης 538.200 ευρώ
Δομές Αστέγων Δήμου Αγρινίου, κόστους 631.800 ευρώ
Δομές Αστέγων Δήμου Πατρέων Υπνωτήριο, κόστους 556.920 ευρώ.
Το οξυμένο πρόβλημα έλλειψης στέγης κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα και η συνεπαγόμενη αναγκαιότητα περαιτέρω εξειδίκευσης της πολιτικής για τους αστέγους, οδήγησε στην απόφαση οι συγχρηματοδοτούμενες δομές για άστεγους να αποτελέσουν αντικείμενο διακριτής πράξης, η οποία θα περιλαμβάνει Υπνωτήρια και Κέντρα Ημέρας.
Οι υπηρεσίες που θα παρέχονται θα είναι αναβαθμισμένες και θα υπάρχει πρόβλεψη για παροχή γευμάτων στα υπνωτήρια και μικρογευμάτων.
Δομές Παροχής
Δομή Παροχής Βασικών Αγαθών: Κοινωνικό Παντοπωλείο, Παροχή Συσσιτίου, Κοινωνικό Φαρμακείο Δήμου Αγρινίου, κόστους 416.520 ευρώ
Δομή Παροχής Βασικών Αγαθών: Κοινωνικό Παντοπωλείο Δήμου Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου, κόστους 117.000 ευρώ
Δομή Παροχής Βασικών Αγαθών: Κοινωνικό Παντοπωλείο Δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, ύψους 117.000 ευρώ.
Δομή Παροχής Βασικών Αγαθών: Κοινωνικό Παντοπωλείο, Παροχή Συσσιτίου, Κοινωνικό Φαρμακείο Δήμου Ήλιδας, κόστους 308.880 ευρώ
Δομές Παροχής Βασικών Αγαθών: Κοινωνικό Παντοπωλείο, Παροχή Συσσιτίου Δήμου Ναυπακτίας, κόστους 290.160 ευρώ
Δομές Παροχής Βασικών Αγαθών: Κοινωνικό Παντοπωλείο, Κοινωνικό Φαρμακείο Δήμου Θέρμου, κόστους 243.360 ευρώ
Δομή Παροχής Βασικών Αγαθών: Κοινωνικό Παντοπωλείο, Παροχή Συσσιτίου, Κοινωνικό Φαρμακείο Δήμου Πατρέων, κόστους 636.480 ευρώ.
Η συγκεκριμένη δράση αφορά δομές, οι οποίες χρηματοδοτήθηκαν στο πλαίσιο του ΕΠΑΝΑΔ 2007-2013 και επανασχεδιάζονται στη βάση των συμπερασμάτων της αποτίμησης και με βάση τις τρέχουσες ανάγκες.
Δομή Σίτισης και βασικών αγαθών: Συνιστά συλλειτουργία των δομών των κοινωνικών παντοπωλείων και των δομών που παρείχαν συσσίτια. Στόχος της λειτουργίας των δομών είναι να λειτουργήσουν σε συνέργεια με το ΤΕΒΑ.
Κοινωνικά Φαρμακεία: Προγραμματίζεται η εκ νέου συγχρηματοδότηση των κοινωνικών φαρμακείων. Η δράση αφορά στην παροχή σε σταθερή και τακτική βάση δωρεάν φαρμάκων, υγειονομικού υλικού και παραφαρμακευτικών προϊόντων σε ωφελούμενα άτομα που τα έχουν ανάγκη.
Κέντρα Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Αναπηρία
Λειτουργία Κέντρου Διημέρευσης – Ημερήσιας Φροντίδας (ΚΔΗΦ) ατόμων με αναπηρία από το Σύλλογο ΑμεΑ «ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ» στο Αγρίνιο, ύψους 288.000 ευρώ
Κέντρα Διημέρευσης – Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Αναπηρία (ΚΔΗΦ) «ΑΜΕΑ ΜΑΧΗΤΕΣ» στην Πάτρα, ύψους 374.400 ευρώ
Λειτουργία Κέντρου Διημέρευσης – Ημερήσιας Φροντίδας (ΚΔΗΦ) ατόμων με αναπηρία από το Σύλλογο ΑμεΑ «ΑΛΚΥΟΝΗ» στη Ναύπακτο, ύψους 576.000,00
Κέντρα Διημέρευσης – Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Αναπηρία (ΚΔΗΦ) «Η ΜΕΡΙΜΝΑ» στην Πάτρα, ύψους 396.000 ευρώ
«Εργαστήρι Παναγία Ελεούσα, Κέντρο Διημέρευσης – Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Αναπηρία (ΚΔΗΦ) στο Αγρίνιο», ύψους 547.200 ευρώ.
Πρόκειται για συνέχιση της δράσης που συγχρηματοδοτήθηκε από το ΕΠΑΝΑΔ και αφορά τη χρηματοδότηση των δικαιούχων για τη λειτουργία των παρακάτω δομών:
α) Κέντρα Διημέρευσης – Ημερήσιας Φροντίδας για Άτομα με Αναπηρίες από νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου,
β) Λοιπά Κέντρα από νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, που έχουν νομίμως αδειοδοτηθεί για την παροχή υπηρεσιών συναφών προς τα Κέντρα Διημέρευσης – Ημερήσιας Φροντίδας.
Στόχοι είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρία που χρήζουν υποστηρικτικών υπηρεσιών, η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και η πρόληψη φαινομένων περιθωριοποίησης και κοινωνικού αποκλεισμού.
Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ)
Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων – ΚΗΦΗ, στο Δήμο Ήλιδας, ύψους 119.103,14 ευρώ
Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων – ΚΗΦΗ, στο Δήμο Αγρινίου, ύψους 120.120 ευρώ.
Πρόκειται για μία ολοκληρωμένη πολιτική για τους ηλικιωμένους.
Τα ΚΗΦΗ παρέχουν υπηρεσίες ημερήσιας φροντίδας σε ηλικιωμένα άτομα μη δυνάμενα να αυτοεξυπηρετηθούν απόλυτα (κινητικές δυσκολίες, άνοια, κλπ).
Επιπλέον δομές στην ΠΔΕ ύψους 14,3 εκατ. ευρώ
Επιπλέον, όπως παρουσιάστηκε κατά τη συνέντευξη, δημιουργούνται τρεις νέες Δομές και συγκεκριμένα Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ), συνολικού προϋπολογισμού 6.549.165,73 ευρώ, ενώ θα παραδοθούν και δομές που ολοκληρώνονται στο επόμενο διάστημα
Όσον αφορά τις ΣΥΔ, πρόκειται για δομές για την μόνιμη διαβίωση- κατοικία για άτομα με νοητική στέρηση και ενδεχομένως κινητικές ή αισθητηριακές αναπηρίες ή δευτερογενείς παθήσεις και ψυχικές διαταραχές. Παρέχουν οργανωμένα όλες τις απαραίτητες υπηρεσίες υποστήριξης για ανεξάρτητη διαβίωση των φιλοξενούμενών τους όπως υγιεινή, ασφαλή άνετη διαμονή, συνεχή ιατρική φροντίδα, μέριμνα για ασφαλή μετάβαση και επιστροφή από το χώρο εργασίας τους κ.λπ.
ΣΥΔ του Συλλόγου Αλκυόνη στο Δήμο Ναυπακτίας, προϋπολογισμού 1.925.573,29 ευρώ
ΣΥΔ για άτομα με νοητική υστέρηση στο Δήμο Πατρέων, προϋπολογισμού 2.679.027,44 ευρώ
ΣΥΔ – Οικοτροφείων του Εργαστηρίου «Παναγία Ελεούσα» στο Δήμο Αγρινίου, προϋπολογισμού 1.944.565 ευρώ.
Επιπλέον, θα παραδοθούν τέσσερα νέα έργα ύψους 7.808.296 ευρώ:
Κατασκευή Νέας μονάδας Σπαστικών Παίδων – Κέντρο ημερήσιας Φροντίδας Πατρών, ύψους 1.792.365 ευρώ
Κατασκευή νέου διωρόφου κέντρου αποθεραπείας – αποκατάστασης ημερησίας νοσηλείας & διημέρευσης – ημερησίας φροντίδας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες στο Αγρίνιο, ύψους 2.819.856,01 ευρώ
Νέο διώροφο κτίριο με υπόγειο για άτομα με νοητική υστέρηση στο Δήμο Πατρέων ύψους 2.436.075 ευρώ.
Προσθήκη νέας πτέρυγας στο Σελίβειο Γηροκομείο Μεσολογγίου, ύψους 760.000 ευρώ.
Προσλήψεις στις Δομές
Οι προκηρύξεις θέσεων εργασίας για τα Κέντρα Κοινότητας θα γίνουν από τους Δήμους, χωρίς η Περιφέρεια να εμπλέκεται.
Εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί ένα διάστημα δύο μηνών τουλάχιστον για την προκήρυξη των θέσεων, ανάλογα και με τη στελέχωση και τη δυνατότητα του κάθε Δήμου.
Επιπλέον, μετά την κατάθεση των αιτήσεων και επειδή για τις συγκεκριμένες προσλήψεις θα ακολουθηθεί η διαδικασία του ΑΣΕΠ, θα υπάρξει ένα εύλογο διάστημα ώστε το ΑΣΕΠ να επεξεργαστεί και να εκδώσει τον οριστικό κατάλογο των προσλαμβανομένων.