Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου, 2020
Αρχική ΕΠΙΚΑΙΡΌΤΗΤΑ-ΔΙΑΦΟΡΑ Έκτακτο: Συναγερμός στο Πολεμικό Ναυτικό: Τουρκικό ερευνητικό σε ελληνικά χωρικά ύδατα

Έκτακτο: Συναγερμός στο Πολεμικό Ναυτικό: Τουρκικό ερευνητικό σε ελληνικά χωρικά ύδατα


Το ORUC REIS, τουρκικό ερευνητικό σκάφος, σύμφωνα με πληροφορίες έχει εισέλθει σε ελληνικά χωρικά ύδατα. Άμεσα, η φρεγάτα ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ του Πολεμικού Ναυτικού απέπλευσε από την Κάρπαθο όπου βρισκόταν για να κατευθυνθεί στην περιοχή που έχει γίνει η παραβίαση.

Η κατάσταση αντιμετωπίζεται με ψυχραιμία από το ΓΕΕΘΑ και το ΓΕΝ, με τις εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι μπορεί το Oruc Reis είναι πιθανό να βρίσκεται σ΄ αυτή τη περιοχή λόγω καιρικών συνθηκών, που δεν είναι καλές, κάτι που θα φανεί σύντομα. Δεν έχει «ρίξει» καλώδια ,ούτε έχει ενεργοποιημένες συσκευές.

Η εκτίμηση αυτή επιβεβαιώνεται και από το ΓΕΝ, το οποίο βρίσκεται σε συναγερμό μέχρι να ξεκαθαρίσει ακριβώς τι έχει συμβεί.

Το Oruc Reis, βρισκόταν σε περιοχή δυτικά της Κύπρου που «εφάπτεται» με την περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Η Τουρκία είχε βγάλει σχετική NAVTEX για τις έρευνες που θα έκανε στην περιοχή. Κινήθηκε δυτικότερα κι έχει εισέλθει σε περιοχή ελληνικών συμφερόντων, με αποτέλεσμα να ΄χει διαταχθεί ο απόπλους της φρεγάτας ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ από την Κάρπαθο.

πηγη