Μόλις μια εβδομάδα μετά τη μεγάλη κατάστροφη από την κακοκαιρία Daniel, οι τιμές σε βασικά προϊόντα που πωλούνται στη λαϊκή έχουν τριπλασιαστεί, προκαλούν οργή στους καταναλωτές και αγγίζουν την αισχροκέρδεια.
Η ΕΡΤ βρέθηκε στη μεγάλη λαϊκή της Τρίτης που γίνεται στη Λάρισα αναδεικνύοντας τις υψηλές τιμές στα εποχικά προϊόντα που έχουν πάρει νέα ανοδική πορεία μετά τις καταστροφές της κακοκαιρίας Daniel.

«Η πρώτη εικόνα που αντικρίζει κανείς είναι ότι υπάρχουν πάρα πολλά κενά σημεία στη λαϊκή αγορά, που σημαίνει ότι πολλοί παραγωγοί δεν κατάφεραν να φτάσουν εδώ στην αγορά, όχι μόνο επειδή υπάρχουν προβλήματα στις οδικές συνδέσεις, αλλά και γιατί δεν υπάρχουν προϊόντα, γιατί έχουν καταστραφεί ειδικά τα ζαρζαβατικά», ανέφερε αρχικά η δημοσιογράφος της ΕΡΤ.

«Το αγγουράκι έχει φτάσει στο 1 ευρώ το τεμάχιο, όταν δίναμε 1 ευρώ και παίρναμε 3 αγγουράκια. Η ντομάτα έχει φτάσει από τα 1,20 ευρώ/κιλό στα 3 ευρώ. Το μαρούλι από 1 ευρώ κοστίζει 5 ευρώ και το λάχανο στα 2,5 ευρώ το κιλό».

Υπάρχει αδικαιολόγητος φόβος για τα ψάρια
Εκτός από τη μειωμένη παραγωγή λόγω της πλημμύρας αρκετοί έμποροι και καλλιεργητές δεν μπόρεσαν να πάνε στις λαϊκές λόγω των δρόμων που παραμένουν κλειστοί. Εκτός από τη μαναβική στις λαϊκές πωλούνται και ιχθυαλιεύματα με τις τιμές να παραμένουν σε λίγο πιο υψηλές για την εποχή επίπεδα, όπως λέει ένας ψαράς.

«Τα καΐκια πάντα μπαίνουν αρκετά μίλια από την ακτή και δεν ρισκάρουν τα δίχτυα τους μέσα στις λάσπες» ανέφερε ο ιχθυοπώλης επισημαίνοντας ότι οι ψαριές ήταν μικρότερες σε σχέση με άλλες φορές λόγω της κακοκαιρίας.

Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι υπάρχει φόβος στον κόσμο σε σχέση με την αγορά ειδών ιχθυοτροφείου, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν υπάρχει λόγος για κάτι τέτοιο. «Το ποτάμι (σ.σ. ο Πηνειός) έχει 10 μ. λάσπη αλλά οι ψαράδες δε ρισκάρουν να ψαρέψουν στα ρηχά», τόνισε.

Αναφερόμενος στον αντίκτυπο της κακοκαιρίας στους παραγωγούς, τους εμπόρους αλλά και τους καταναλωτές επισήμανε ότι όλοι, από τον πιο μικρό μέχρι τον πιο μεγάλο, είναι κατεστραμμένοι. Ένας άλλος παραγωγός, μιλώντας στη δημοσιογράφο της ΕΡΤ, παραδέχθηκε ότι οι τιμές απεικονίζουν το νόμο της αγοράς και της ζήτησης. «Όταν υπάρχει ελλειμματική αγορά, ισχύει ο νόμος της αγοράς. Οι τιμές ανεβαίνουν αυτόματα», σημείωσε.dnews.gr/

Από xiromeropress