Διπλωματική αναταραχή προκάλεσαν οι δηλώσεις της πρόεδρου της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρίας Θεοδωρίδου, για το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V.

Συγκεκριμένα η κ, Θεοδωρίδου είπε πως «θα πρέπει να πούμε ότι τα υψηλά ποσοστά του εμβολιασμού σε ορισμένες χώρες έχουν δημιουργηθεί γιατί αυτές οι χώρες, όπως η Ρωσία ή η Κίνα, είχαν την τόλμη και φυσικά πήραν το ρίσκο να εφαρμόσουν σε ευρεία κλίμακα, εμβόλια τα οποία δεν είχαν τελειώσει τις κλινικές τους μελέτες που απαιτούνται».
Ο υφυπουργός Υγείας της Ρωσίας Βίκτορ Φισένκο απάντησε δηλώνοντας τα εξής:

«Το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V επιδεικνύει υψηλή αποτελεσματικότητα και ασφάλεια κατά τη διάρκεια των κλινικών δοκιμών και του μαζικού εμβολιασμού του πληθυσμού. Η απόφαση για την καταχώρηση του εμβολίου ελήφθη με γνώμονα την υψηλή του αποτελεσματικότητα, καθώς και τα δεδομένα για την ασφάλεια της πλατφόρμας των φορέων αδεονοϊών, που χρησιμοποιήθηκε για την ανάπτυξη και άλλων εμβολίων του Ινστιτούτου Γκαμαλέγια.

Στις συνθήκες πανδημίας αυτή η απόφαση ήταν απολύτως δικαιολογημένη, γιατί επιτρέπει να προστατευθεί ο πληθυσμός από τον νέο κορωνοϊό σε συντομότερο δυνατόν χρονικό διάστημα. Το ίδιο έπραξαν και οι Αρχές στις ΗΠΑ, στην ΕΕ και στο Ηνωμένο Βασίλειο: η χρήση των εμβολίων της Pfizer, της Moderna και της AstraZeneca γίνεται παράλληλα με τις συνεχιζόμενες κλινικές δοκιμές.

Θέλω να επισημάνω επίσης ότι τώρα η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα του εμβολίου Sputnik V ελέγχεται επιπρόσθετα και με χρήση των δεδομένων του Ρωσικού ομοσπονδιακού μητρώου εμβολιασμένων»..aftodioikisi.gr/

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *