Σύμφωνα με πληροφορίες, όλα τα μέτρα αποσκοπούν στην ενίσχυση πάνω από 4 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις και θα κλειδώσουν κατά πάσα πιθανότητα σήμερα ή αύριο και περιλαμβάνεται και μία έξτρα παροχή, ένα έξτρα επίδομα, το οποίο δεν αποκλείεται να καθιερωθεί όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση.

Πιο συγκεκριμένα, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει τη δημιουργία ενός μηχανισμού, ο οποίος θα επιστρέφει εκτάκτως σε ομάδες καταναλωτών κάθε πρόσθετο έσοδο από τη φορολογία των καυσίμων κίνησης ως οικονομική ενίσχυση.

Θα είναι ένας μηχανισμός, που θα προσομοιάζει ως προς την λειτουργία του με εκείνον της επιχορήγησης των λογαριασμών ενέργειας και θα διανέμει στον ευάλωτο οικονομικά πληθυσμό τα επιπλέον έσοδα από τον ΦΠΑ 24%.

Η επιστροφή του φόρου εξετάζεται να γίνει με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Σενάρια λένε ότι για τη χορήγηση του θα χρησιμοποιηθεί πλατφόρμα ανάλογη με αυτή που εφαρμόζεται για την χορήγηση του πετρελαίου θέρμανσης.

Επιταγή ακρίβειας
Τέλος, όπως έχει αναγγελθεί από την κυβέρνηση, θα δοθεί γύρω στο Πάσχα έξτρα επίδομα γύρω στα 250 ευρώ σε χαμηλόμισθους και συνταξιούχους. Πρόκειται για το έκτακτο δώρο Πάσχα, «επιταγή ακρίβειας» που έρχεται να ενισχύσει το εισόδημα των προαναφερόμενων κοινωνικών ομάδων απέναντι στις αυξήσεις των τιμών των προϊόντων.

Επιδοτήσεις λογαριασμών
Το τρίτο πακέτο μέτρων περιλαμβάνει αύξηση της επιδότησης στους λογαριασμούς φυσικού αερίου και ρεύματος. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει τις επιχορηγήσεις των οικιακών καταναλωτών, αγροτών για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο. Το συνολικό ύψος θα είναι τουλάχιστον στα 700 εκατ. ευρώ. Πληροφορίες θέλουν την ενίσχυση να φτάνει τα 39 ευρώ τον Μάρτιο ενώ τον Απρίλιο τα 52-53 ευρώ..dikaiologitika.gr/

Από xiromeropress