Σε «κούρεμα» οφειλών ύψους 3 δισ. ευρώ από στεγαστικά, καταναλωτικά και μικρά επιχειρηματικά δάνεια σε καθυστέρηση, θα προβούν οι τράπεζες έως το τέλος του τρέχοντος έτους ενώ έως τα τέλη του 2019 οι διαγραφές εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε 14 δισ. ευρώ.
Οι διαγραφές θα αποτελέσουν βασικό εργαλείο για το ξεκαθάρισμα του χαρτοφυλακίου των κόκκινων δανείων και θα ξεκινήσουν από τα παλιά δάνεια που είναι σε βαθιά καθυστέρηση, δηλαδή πάνω από δύο χρόνια και τα οποία έχουν ήδη καταγγελθεί από τις τράπεζες.
Από τις εταιρείες διαχείρισης προβληματικών δανείων, πιάνουν δουλειά με πρώτη την Cepal, την κοινή εταιρεία που συνέστησαν η Alpha Bank και η ισπανική Actua. Η Cepal θα διαχειριστεί σε πρώτη φάση χαρτοφυλάκιο ύψους 1,5 δισ. ευρώ, από το οποίο το 50% ως 60% είναι δάνεια με εξασφαλίσεις, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό αφορά μη εξασφαλισμένα, κυρίως καταναλωτικά δάνεια.
Σε δεύτερη φάση, το χαρτοφυλάκιο θα ενισχυθεί κατά 2,5 δισ. ευρώ και είναι ενδεικτικό ότι, έως τα τέλη του χρόνου, η κοινή εταιρία θα απασχολεί περί τα 200 άτομα προσωπικό, που θα αναλάβουν την επικοινωνία με τους πελάτες, με στόχο την ανάκτηση όσο το δυνατόν μεγαλύτερου ποσού από αυτό που είναι σε καθυστέρηση.
madata.gr
Πηγή: Καθημερινή

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *