Τρίτη, 24 Νοεμβρίου, 2020
Αρχική Uncategorized Έρχεται «τσουνάμι» οργής – Δεν θα χτίζει κανείς στα εκτός σχεδίου μικρά...

Έρχεται «τσουνάμι» οργής – Δεν θα χτίζει κανείς στα εκτός σχεδίου μικρά και μεσαία οικόπεδα!

Έρχεται «τσουνάμι» οργής – Δεν θα χτίζει κανείς στα εκτός σχεδίου μικρά και μεσαία οικόπεδα!
Όχι μόνο το ομολογούν αλλά δείχνουν ανερυθρίαστα τις προθέσεις τους. Πολύ σύντομα όσοι έχουν ένα κομμάτι γης και ήλπιζαν μελλοντικά να βάλουν ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι τους, απλά δεν θα μπορούν διότι το απαγορεύει το κράτος.

Η ρύθμιση του ΥΠΕΝ καταργεί το μοντέλο δόμησης, προτείνοντας το τέλος όλων των παρεκκλίσεων που ίσχυαν μέχρι σήμερα στα εκτός σχεδίου οικόπεδα και επέτρεπαν την ανέγερση οικοδομών και κάτω από τα όρια της αρτιότητας των 4 στρεμμάτων (750 τ.μ 1.200 τ.μ και 2.000 τμ), δίνοντας διορία 2 ετών στους πολίτες να αξιοποιήσουν την περιουσία τους και να εκδώσουν στο διάστημα αυτό οικοδομική άδεια.

Χθες κατά την παρουσίαση του νομοσχεδίου στους δημοσιογράφους ο κ. Χατζηδάκης έκανε λόγο για μια μεγάλη μεταρρύθμιση ενώ ο υφυπουργός Δημήτρης Οικονόμου υπογράμμισε ότι αποτελεί μια πρόταση που το υπουργείο γνωρίζει ότι θα βρει απέναντι τους πολίτες καθώς υπολογίζεται ότι το 80% του κόσμου έχει περιουσία σε εκτός σχεδίου γήπεδα. Τόνισε όμως ότι κρίνεται αναγκαία καθώς σε καμία σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα δεν εφαρμόζεται με τα χαρακτηριστικά που έχει στην χώρα μας. Όπως μάλιστα επισήμανε, οι ευνοϊκοί όροι που ισχύουν για την εκτός σχεδίου είναι πιο συμφέροντες από το να χτίσει κάποιος εντός σχεδίου.

Οι νέοι όροι της εκτός σχεδίου

Για τις ανάγκες της εκτός σχεδίου δόμησης θεωρούνται άρτια και οικοδομήσιμα τα οικόπεδα με ελάχιστο εμβαδόν 4.000 τ.μ, πρόσωπο σε εθνική, επαρχιακή, δημοτική οδό κατηγορίας Α ή σε κοινόχρηστο χώρο τουλάχιστον 45 μ. και ελάχιστο βάθος 50 μ.

Η αρτιότητα ανεβαίνει στα 8.000 τ.μ για τις τουριστικές υποδομές και ελάχιστο εμβαδόν τα 4.000 τ.μ. για την ανέγερση ξενοδοχειακών καταλυμάτων, εφόσον πληρούν ενεργειακά, περιβαλλοντικά ή πολεοδομικά κριτήρια που καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Για κτίρια κατοικίας η μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση ορίζεται ως εξής:

Για γήπεδα εμβαδού μέχρι 2.000 τ.μ. τα 150 τ.μ.

Για γήπεδα εμβαδού μεγαλύτερου των 2.000 τ.μ. μέχρι και 4.000 τ.μ., για μεν τα πρώτα 2.000 τ.μ. τα 150 τ.μ., για δε τα λοιπά ίση με το γινόμενο του υπολοίπου εμβαδού του γηπέδου επί τον συντελεστή δομήσεως 0,018.

Για γήπεδα εμβαδού μεγαλύτερου των 4.000 τ.μ. μέχρι και 8.000 τ.μ., για μεν τα πρώτα 4.000 τ.μ. τα 186 τ.μ., για δε τα λοιπά ίση με το γινόμενο του υπολοίπου εμβαδού του γηπέδου επί τον συντελεστή δόμησης 0,018.

Για γήπεδα εμβαδού μεγαλυτέρου των 8.000 τ.μ., για μεν τα πρώτα 8.000 τ.μ. τα 258 τ.μ., για δε τα λοιπά ίση με το γινόμενο του υπολοίπου εμβαδού του γηπέδου επί τον συντελεστή δόμησης 0,009 μη δυναμένη σε καμία περίπτωση να υπερβεί τα 360 τ.μ.makeleio.gr/