Όλα άρχισαν το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου, 9 Μαρτίου, όταν το Αστυνομικό Τμήμα της Άμφισσας δέχεται μια κλήση από πολίτη-ιδιοκτήτη κατοικίας κοντά στην περιοχή Καψίτσα της Γκιώνας, ο οποίος αναφέρει πως λίγα μέτρα από το οικόπεδό του, εντός πυκνής δασικής έκτασης, υπάρχουν σημάδια από εργασίες εκσκαφέα, αλλά και πολλές τρύπες-λαγούμια στο έδαφος, μεγάλου βάθους.

Αμέσως στην αστυνομική διεύθυνση σημαίνει συναγερμός, με τους άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. να κατευθύνονται προς το σημείο το οποίο τους είχε υποδείξει ο πολίτης. Παράλληλα, ενημερώνεται και το Δασαρχείο της περιοχής, προκειμένου να επιληφθεί, αφού πρόκειται για δασική έκταση.

Σύμφωνα με το zougla.gr η πρώτη ομάδα αστυνομικών φτάνοντας στην περιοχή αρχίζει αυτοψία.

Όμως, επειδή στο συγκεκριμένο σημείο υπάρχει πυκνό δάσος και είναι δύσκολη η πρόσβαση, στην επιχείρηση συμμετέχουν και δύο πολίτες, οι οποίοι γνωρίζουν καλά τα δασικά μονοπάτια, προκειμένου να διευκολύνουν τους αστυνομικούς.

Λίγο πριν από τις 16.00 το απόγευμα του Σαββάτου, όλοι τους γίνονται μάρτυρες ενός ιδιαίτερα περίεργου τοπίου.

Μέσα στο πουθενά, σε πυκνό δάσος, εντοπίζουν έναν εκσκαφέα βαρέος τύπου, ξεριζωμένα έλατα, τρύπες στο έδαφος μεγάλου βάθους, ειδικά εργαλεία σκαψίματος, γεννήτριες, κομπρεσέρ, τρυπάνια, φτυάρια, γκασμάδες, καύσιμα και πολλά άλλα υλικά που χρησιμοποιούνται σε εξορύξεις.

Όσον αφορά στον περιβάλλοντα χώρο, όπως φαίνεται και από τις αποκλειστικές φωτογραφίες που εξασφάλισε το zougla.gr, θύμιζε εργοτάξιο.

Δεν πέρασε λίγη ώρα και στο σημείο έσπευσε επιπλέον αστυνομική δύναμη, η οποία άρχισε να «χτενίζει» την περιοχή.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, οι αστυνομικοί βρίσκονται μπροστά σε μια υπόθεση που έχει να κάνει με οργανωμένη ομάδα χρυσοθήρων.

Αστυνομικές πηγές εκτιμούν πωςμε βάση τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τουςη συγκεκριμένη ομάδα φέρεται να αποτελείται από τουλάχιστον επτά άτομα («επαγγελματίες» του είδους), μεταξύ των οποίων και τσιλιαδόροι.

Τα «ψαχτήρια» φέρονται να είχαν βάλει στο στόχαστρό τουςτη συγκεκριμένη περιοχή εδώ και καιρό, αφού οι εργασίες που έχουν γίνει μέσα στο δάσος είναι πολλές και ιδιαίτερα δύσκολες.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει το γεγονός πως ο εκσκαφέας που χρησιμοποιήθηκε δεν ανήκει σε κάποιον χειριστή της περιοχής, ενώ δεν φέρει ούτε πινακίδες.

Κι αυτό διότι -όπως εκτιμούν οι αστυνομικοί- οι κυνηγοί θησαυρών δεν ήθελαν να δώσουν «στόχο» σε ντόπιους και να υπάρχει διαρροή πληροφοριών.

Άλλη όμως αστυνομική πηγή δεν αποκλείει το γεγονός να χρησιμοποιήθηκε ντόπιος τσιλιαδόρος, ο οποίος γνωρίζει καλά την περιοχή και τα μονοπάτια, πιθανόν και μόνιμος κάτοικος του βουνού.

«Πώς είναι δυνατόν να γίνονται τέτοιες εργασίες δίπλα σε δασικό δρόμο και με σπίτια γύρω – γύρω και κανένας κάτοικος της περιοχής να μη γνωρίζει τίποτα;» διερωτάται η πηγή και προσθέτει:

«Εντοπίσαμε επίσης σε κοντινή απόσταση από το σημείο όπου γίνονταν οι ανασκαφές και μια ρυμούλκα, ενώ αναζητούμε κι ένα φορτηγό το οποίο μετέφερε τον εκσκαφέα στο σημείο των εργασιών. Ξέρουμε ακόμα πως πρόσφατα ένα άτομο προσπάθησε να αγοράσει δασικό οικόπεδο πολύ κοντά στο μέρος των ανασκαφών προσφέροντας ένα μεγάλο χρηματικό ποσό για κάτι το οποίο δεν άξιζε αυτά τα χρήματα. Ερευνούμε τα πάντα υπό άκρα μυστικότητα και θα εξιχνιάσουμε την υπόθεση».

Επίσης, ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο το οποίο είναι προς διερεύνηση έχει να κάνει με το εάν τελικά τα «ψαχτήρια» κατάφεραν να βρουν αυτό το οποίο αναζητούσαν εκεί και φυσικά εάν έσκαβαν στο σωστό σημείο. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, δεν φαίνεται να έχουν πετύχει τον στόχο τους, αφού όταν εντόπισαν την περιοχή οι αστυνομικοί, όλα τα εργαλεία βρίσκονταν παρατημένα, κάτι που προφανώς σημαίνει πως οι δράστες έφυγαν ξαφνικά και δεν πρόλαβαν να εξαφανίσουν τα ίχνη τους.

Τοπικός παράγοντας ανέφερε στο zougla.gr πως στο όρος Γκιώνα, και ειδικά κοντά στην περιοχή Καψίτσα όπου βρίσκεται και το Δασικό Χωριό, περίπου 20 χλμ. από την πόλη της Άμφισσας, έχουν βρεθεί κατά καιρούς πολλά σημάδια τα οποία -σύμφωνα με ντόπιους- οδηγούν σε θαμμένες χρυσές λίρες, αφού στο σημείο είχε αναπτυχθεί στο παρελθόν δράση ανταρτών.

Παράλληλα, κάτοικοι της περιοχής επισημαίνουν στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα πως το τελευταίο διάστημα στη θέση Καψίτσα της Γκιώνας ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια παράνομες καλύβες – φαβέλες,οι οποίες ενδεχομένως να αποτελούν καταφύγιο ατόμων που ψάχνουν χρυσές λίρες.

Το κουβάρι αυτής της περίεργης υπόθεσης προσπαθεί να ξετυλίξει η Ασφάλεια της Άμφισσας, με τους πολίτες της περιοχής να μιλούν για ένα πρωτοφανές περιστατικό τα τελευταία χρόνια όσον αφορά στην έκταση της ζημιάς που έχει υποστεί το δάσος,αλλά και το ότι διεκόπη στη μέση η «δουλειά» των αρχαιοκάπηλων.

Βέβαια, όπως τονίζουν άλλες τοπικές πηγές, προκαλεί εντύπωση το γεγονός πως η λαθρανασκαφή γινόταν στο δάσος για πολλές ημέρες χωρίς οι Αρχές να έχουν αντιληφθεί το παραμικρό.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το zougla.gr, όλα τα πειστήρια έχουν κατασχεθεί, ενώ η επίμαχη περιοχή παρακολουθείται.

Τα τελευταία πάντως 24ωρα η φήμη ότι στο σημείο μπορεί να υπάρχει χρυσάφι και να μην το έχουν βρει έχει εξαπλωθεί σε όλον τον νομό, με το περιστατικό να κυριαρχεί στις συζητήσεις των καφενείων και να προκαλεί φρενίτιδα. Η είδηση του πιθανού θησαυρού όμως, όπως τόνιζαν στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα σήμερα το πρωί κάτοικοι της περιοχής, φέρεται να έχει προσελκύσει και «ψαχτήρια» από άλλους προορισμούς, αφού υπάρχουν αναφορές για άτομα που εμφανίζονται σε καφενεία της Άμφισσας τα οποία δεν τα έχουν ξαναδεί. 

Γενικά οι συλλήψεις χρυσοθήρων στην Ελλάδα δεν είναι σπάνιες. Όπως αναφέρει στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα άτομο του χώρου που θέλει να κρατήσει την ανωνυμία του, «υπάρχουν πολλοί  που ζουν στον πυρετό του χρυσού».

«Φανταστείτε ότι στην Ελλάδα κάθε χρόνο εκτιμάται ότι πωλούνται πάνω από 2.000 ανιχνευτές μετάλλων. Στην περιοχή της Γκιώνας, και ειδικά στην περιοχή της Καψίτσας, εδώ και χρόνια, κυκλοφορούν ιστορίες και μύθοι για κρυμμένους θησαυρούς. Το ότι έχουν βρεθεί σεντούκια με λίρες είναι αλήθεια.  Το ιστορικό παρελθόν της περιοχής και οι διηγήσεις έχουν κάνει πολλούς να πιστεύουν ότι η περιοχή έχει κρυμμένα μυστικά», επισημαίνει.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από το σημείο: 

Πηγή: zougla.gr

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *