Για τους αγρότες η περίοδος υποβολής των φορολογικών δηλώσεων δεν έχει τελειώσει. Ένας κωδικός στο φετινό έντυπο Ε1 συνεχίζει να τους ταλαιπωρεί και πολλοί δεν θα γλιτώσουν την ταλαιπωρία και τις επισκέψεις στην Εφορία.
Το πρόβλημα με τις φετινές δηλώσεις των αγροτών επικεντρώνεται στον κωδικό 037-038 του Ε1. Ο κωδικός αυτός αφορά τους κατ’ επάγγελμα αγρότες οι οποίοι δικαιούνται φέτος την έκπτωση φόρου των 1.900-2.100 ευρώ που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο όριο.
Ο συγκεκριμένος κωδικός, σύμφωνα με πληροφορίες από «Τα Νέα» είχε προσυμπληρωθεί με βάση τα στοιχεία που είχε αποστείλει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Μόνο που ήταν γεμάτα λάθη.
Χιλιάδες φορολογούμενοι που πληρούν τα κριτήρια του κατ’ επάγγελμα αγρότες δεν περιλαμβάνονταν στο συγκεκριμένο αρχείο με αποτέλεσμα κατά την υποβολή της δήλωσης το Taxisnet δεν τους αναγνώρισε ως κατ’ επάγγελμα αγρότες αλλά ως επαγγελματίες και τους φορολόγησε με συντελεστή 22% από το πρώτο ευρώ εισοδήματος.
Έτσι χιλιάδες αγρότες διαπίστωσαν ότι όχι μόνο είχαν χάσει το αφορολόγητο που δικαιούνται αλλά καλούνταν να πληρώσουν υπέρογκα ποσά φόρου εισοδήματος.
Οι αγρότες για να διορθώσουν τη φορολογική τους εικόνα προκειμένου να τους αναγνωρίσει το Taxisnet ως κατ’ επάγγελμα αγρότες και να εξασφαλίσουν το αφορολόγητο όριο εισοδήματος που δικαιούνται θα πρέπει μέχρι τις 31 Οκτωβρίου να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις φόρου εισοδήματος. Οι δηλώσεις αυτές θα υποβληθούν χωρίς πρόστιμο.
Πιο συγκεκριμένα, παρέχεται η δυνατότητα υποβολής τροποποιητικής δήλωσης φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2016 χωρίς την επιβολή κυρώσεων εκπρόθεσμης υποβολής λόγω μη έγκαιρης ταυτοποίησης των σχετικών με τους κατ’ επάγγελμα αγρότες κωδικών (037 και 038 του εντύπου Ε1).
Αυτό γίνεται προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που έχει προκύψει χωρίς υπαιτιότητα των φορολογούμενων με τις δηλώσεις φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2016 λόγω του γεγονότος ότι για πρώτη φορά τέθηκε σε εφαρμογή η διαδικασία συμπλήρωσης και διασταύρωσης των ηλεκτρονικών αρχείων των κατ’ επάγγελμα αγροτών, συμπεριλαμβανομένων και των νέων αγροτών που έκαναν έναρξη αγροτικής δραστηριότητας εντός του 2016, από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και εν συνεχεία η προώθησή τους στις αρμόδιες υπηρεσίες της ΑΑΔΕ προκειμένου να προσυμπληρωθούν οι κωδικοί 037 και 038 της δήλωσης.
Σε κάθε περίπτωση που έχει υποβληθεί αρχικά δήλωση με επιφύλαξη γιατί ο αγρότης θεώρησε ότι εσφαλμένα δεν έχει προσυμπληρωθεί στην δήλωσή του ο κωδικός 037-038 προκειμένου για την ορθή εκκαθάριση της φορολογικής του δήλωσης υποχρεούται εντός 90 ημερών από την υποβολή της να προσκομίσει στη Δ.Ο.Υ. βεβαίωση από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ότι είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότης.
Μετά την τυχόν άπρακτη παρέλευση της προθεσμίας αυτής οι Εφορίες θα προχωρούν σε εκκαθάριση μη λαμβάνοντας υπόψη την επιφύλαξη.
Οι φορολογούμενοι που έχουν υποβάλει εμπρόθεσμη αρχική ή τροποποιητική δήλωση μέχρι 29/06/2017 και ο κωδικός αριθμός 037-038 ήταν συμπληρωμένος κατά τον χρόνο υποβολής της δήλωσης αυτής θα λάβουν ηλεκτρονική ειδοποίηση με οδηγίες για να ελέγξουν την επικαιροποιημένη εικόνα τους στο Taxisnet και τυχόν μεταβολή της φορολογικής τους υποχρέωσης με βάση την εικόνα αυτή.
Σε καταφατική περίπτωση υποχρεούνται να υποβάλουν τροποιητική δήλωση.
Πηγή πληροφοριών: Τα Νέα
enikonomia.gr

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *