Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ-ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣΑκαρνανικά όρη ,πόσο καλά τα ξέρουμε;

Ακαρνανικά όρη ,πόσο καλά τα ξέρουμε;

ακαρνανια
Είναι όρη ηλίβατα άγρια, σχεδόν γυμνά, που δεσπόζουν στην στενή λωρίδα γης, την Ακαρνανία ή (Ξηρόμερο), την χώρα των «κοιμισμένων υδάτων και των σιδηροφορούντων ανδρών», άγνωστη γη, θα λέγαμε ακόμη και σήμερα.
Τα Ακαρνανικά, με τις κορυφές Μπούμιστο (υψ. 1573 μ.) και Περγαντί (υψ. 1589 μ) και άλλες χαμηλότερες κορυφές στις υπώρειες περιοχές, ήταν στο παρελθόν ένα φυσικό και απροσπέλαστο φρούριο, η σπονδυλική στήλη και η ασπίδα των Ξηρομεριτών, σε όλη τη διάρκεια του αγώνα. Ήταν πραγματική εστία Κλεφτών και Αρματωλών. Ο Πάτερ Κοσμάς ο Αιτωλός τα ευλόγησε κατά τις περιοδείες του.
Σπουδαία υψίπεδα, βοσκολίβαδα και δάση, απομεινάρια παλιότερων ένδοξων δασών και μικρά ποτάμια που κάποτε βούϊζαν πιο δυνατά μέσα στις λαγκαδιές, συνθέτουν ένα ποικίλο τοπίο, που κρατάει στην αγκαλιά του πολλές εκπλήξεις για έναν επισκέπτη.
Οι ονομαστές θεραπευτικές πηγές νερού Κορπή, τα ιαματικά λουτρά Τρύφου, το ελατόδασος του Μπούμιστου, το ποτάμι της Νύσσας, το σπήλαιο Κωνωπίνας, το Μοναστήρι της Ρόμβης, άλλα σπουδαία Αρχαία Βυζαντινά και νεότερα Μνημεία και φυσικά οι φιλόξενοι κάτοικοι με τον ιδιότυπο «σκληροτράχηλο» χαρακτήρα και τα χωριά τους, είναι οι σπουδαιότεροι «αντιπρόσωποι» αυτής της περιοχής, που σε προκαλούν για να γνωρίσεις.
Ακαρνανικά όρη ή Ακαρνανικές Άλπεις
Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό επίσης, μέσα σ’ αυτό το πλούσιο φυσικό τοπίο είναι η εικόνα των σπιτικών στα ερειπωμένα και εγκαταλελειμμένα χωριά Βάρνακα, Βάτο, Αχυρά και Βούστρη, που στέκονται ακόμη όρθια σαν φαντάσματα λες και περιμένουν τους παλιούς οικοδεσπότες να τα ξαναχτίσουν. Μαρτυρούν ένα πλούσιο παρελθόν, που όπως φαίνεται οφείλονταν στην ασφάλεια που παρείχε η περιοχή, την πλούσια κτηνοτροφία και το υγιεινό κλίμα.
Λέγεται ότι ο Αλή Πασάς, αφέντης του τόπου κάποια καλοκαίρια παραθέριζε συστηματικά στην κοινότητα του Βάτου, επωφελούμενος του υγιεινού κλίματος. Το πιο γνωστό από τα χωριά είναι ο Βάρνακας.
Υπήρξε το «χωριό των εφτά στρατηγών του 21» Είναι η γενέτειρα των Βαρνακιωταίων, Σιακουφάκη, Κουσουρή, Κόπελου, Παληογιανναίων, Βασιλάκη, του Ζαρκαδούλα, Μπαϊρακτάρη και πολλών άλλων.
Σήμερα η Ακαρνανική περιοχή συνεχίζει να έχει πολλά ζωντανά κατοικημένα κέντρα σε πείσμα της εποχής που θέλει την ύπαιθρο ερειπωμένη και αυτό είναι ένδειξη ότι υπάρχει ελπίδα επιστροφής στην γενέτειρα πολλών συμπατριωτών που ασφυκτιούν στα αστικά κέντρα.
(ΠΗΓΗ – Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ της Κωνωπίνας και εγχειρίδιο του Συλλόγου Ξηρομεριτών Πάτρας «ή ΑΛΛΗΛΟΒΟΗΘΕΙΑ»)
http://konopinanews.blogspot.gr