Τρίτη, 28 Μαρτίου, 2023
Αρχική ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ-ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ Ακινητοποιημένο το ασθενοφόρο του Κ.Υ. Μύτικα λόγω έλλειψης οδηγού. Η 6η Υ.ΠΕ...

Ακινητοποιημένο το ασθενοφόρο του Κ.Υ. Μύτικα λόγω έλλειψης οδηγού. Η 6η Υ.ΠΕ έχει το λόγο…

Του κ. Νίκου Θ. Νταή.
σ. Συμβολαιογράφος.

Έντονα διαμαρτυρήθηκα σήμερα στο αγαπητό Υποδιοικητή της 6ης Υ.ΠΕ συμπατριώτη μας κ. Μιλτιάδη Ζαμπάρα, για τη συνεχή και κατ’ εξακολούθηση έλλειψη οδηγού ασθενοφόρου στο Κ.Υ. Μύτικα Αιτ/νίας. Το Κ.Υ. Μύτικα αντιμετωπίζεται ως φτωχός συγγενής, παρά το γεγονός ότι είναι το αρχαιότερο της ευρύτερης περιοχής. Ιδρύθηκε το 1958 από τους Σουηδούς φίλους μας με δυναμικότητα 10 κλινών νοσηλείας για τους ασθενείς και γίνονταν και 14 τοκετοί περίπου το μήνα.
Επίσης παρά το γεγονός ότι η προβληματική και απομονωμένη περιοχή μας με το σύμπλεγμα των δύο νησιών μας Καλάμου και Καστού Λευκάδας, με 3 Τοπικές Κοινότητες, που τα χωρίζει θάλασσα και 5 Τ.Κ. του τ. Δήμου Αλυζίας και ήδη του Δήμου Ξηρομέρου και μάλιστα τώρα που αποπερατώνεται το νέο σύγχρονο Κ.Υ. Μύτικα, τόνισα στον κύριο Ζαμπάρα ότι την κρίσιμη αυτή τουριστική περίοδο, που στα δύο νησιά μας και στο Μύτικα λιμενίζουν και είναι αγκυροβολημένα 200 περίπου κότερα και ο πληθυσμός ντόπιων και ξένων τουριστών υπερβαίνει τους 15.000 και το πρώτο ερώτημα που μας υποβάλλουν είναι αν υπάρχουν γιατροί και ασθενοφόρο. Ας απαντήσει η 6η Υ.ΠΕ!
Κρίμα! Κινδυνεύει πρώτα η υγεία του κόσμου και πλήττεται ανεπανόρθωτα και ο τουρισμός που θα δώσει μία οικονομική ανάσα στη περιοχή μας που κυριολεκτικά μαραζώνει από την επικρατούσα οικονομική κρίση.
Αποτελεί περιφρόνηση και αναλγησία συγχρόνως για την περιοχή μας το κραυγαλέο γεγονός, ότι ενώ στο Κ.Υ. Αστακού, που είναι πλησιέστερα στα Νοσοκομεία Μεσολογγίου και Πατρών υπηρετούν 3 οδηγοί ασθενοφόρου, στο Κ.Υ. Μύτικα κανένας, με αποτέλεσμα το ασθενοφόρο δωρεά ενός ιδιώτη, του αείμνηστου πολύ σεβαστού φίλου Νικολάου Δ. Χιώνη (και όχι του κράτους παρακαλώ), να μένει ακινητοποιημένο μπροστά από το Κ.Υ. Μύτικα, σαν διακοσμητικό στοιχείο, με ευθύνη της 6ης Υ.ΠΕ.
«Απορώ και εξίσταμαι»… με τη τύχη και πορεία του Κ.Υ. Μύτικα! Συγκινήθηκαν και μας πόνεσαν οι Σουηδοί που το ίδρυσαν σε δύσκολα χρόνια και ένας ιδιώτης δωρητής του ασθενοφόρου και η Πολιτεία μένει αδιάφορη, ασυγκίνητη και ανάλγητη.
Σαν ιεροψάλτης εκφράζω και πάλι την οργή μου με τα σοφά λόγια της Εκκλησίας μας «φρίξον Ήλιε, στέναξον γη»!
Τόνισα στον κ. Υποδιοικητή: Να αποσπάσει από το Κ.Υ. Αστακού τον ντόπιο Μυτικιώτη οδηγό ασθενοφόρου στο Κ.Υ. Μύτικα, όπως με επιτυχία είχε συμβεί στο παρελθόν, ο οποίος προσέφερε τις υπηρεσίες του καθ’ άπαν του 24ωρο και τότε όλως παραδόξως τον επανέφεραν στον Αστακό. Το ίδιο συνέβη αργότερα και με τον μόνιμο και με οργανική θέση στο Κ.Υ. Μύτικα. Είναι να μην «διαρήξουμε τα ιμάτια μας» με τις συνεχιζόμενες αυτές αδικίες.
Το Κ.Υ. Μύτικα είναι αρχαιότερο του Αστακού και δεν πρόκειται να γίνει παράρτημα του Αστακού, τώρα μάλιστα που αποπερατώνεται το νέο με σύγχρονες προδιαγραφές κτίριο!
Δυστυχώς οι κάτοικοι νοιάζονται και καταριούνται μόνο όταν συμβαίνει ένα δυσάρεστο περιστατικό. Τα γεγονότα όμως προλαμβάνονται και όχι κατόπιν εορτής.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της εδώ παρουσίας μου, έχω ασχοληθεί ζωηρά, όπως είχα χρέος να το πράξω, με τα προβλήματα του Κ.Υ. Μύτικα και για την αναβάθμιση του επί Υπουργού του φίλου και συμπατριώτη μου κ. Αλέκου Παπαδόπουλου και έχω έρθει και σε αντίθεση με γιατρό που παρέκλεινε του λειτουργήματος του.
Συνεχίζοντας του επισήμανα ότι αν το ασθενοφόρο του Αστακού πορεύεται με ασθενή προς τα Νοσοκομεία Αγρινίου και Μεσολογγίου ή Πατρών και συμβεί περιστατικό στο Κ.Υ. Μύτικα, θα αντέξει ο ασθενής να περιμένει πότε θα επιστρέψει το ασθενοφόρο ή όταν θα έχει έλθει στον Μύτικα θα έχει υποκύψει στο μοιραίο, οπότε θα ισχύει η λαϊκή ρήση «η εγχείρηση επέτυχε και ο ασθενής απεβίωσε»…. «θου Κύριε φυλακήν τω στοματί μου»…
Κρούω τον κώδωνα του κινδύνου προς πάσα κατεύθυνση και επισημαίνω:
Κύριοι αρμόδιοι θα είστε υπεύθυνοι και υπόλογοι όχι μόνον ενώπιον του Θεού και ανθρώπων, αλλά και ενώπιον της Δικαιοσύνης εάν συμβεί, εάν ου μη γένοιτο συμβεί κανένα δυσάρεστο γεγονός στη περιοχή μας!
Το απεύχομαι ολόψυχα. Τα αξιώματα και οι τίτλοι επωμίζονται και τεράστιες ευθύνες, τόσο ποινικές όσο και αστικές που οδηγούνται στη Δικαιοσύνη.
Τα όσα συμβαίνουν σήμερα με διάφορους αξιωματούχους ας σας προβληματίσουν. Έχουν χρέος οι διάφοροι φορείς να κινητοποιηθούν, όπως συμβαίνει σε άλλες περιοχές. Με παραστάσεις προσωπικές, τόσο ενώπιον της 6ης Υ.ΠΕ στη Πάτρα, όσο και ενώπιον του Υπουργείου Υγείας. Οι απόδημοι της Αττικής να το πράξουν άμεσα.
Το εύχομαι ειλικρινά και ελπίζω το εμπεριστατωμένο αυτό δημοσίευμα μου – διαμαρτυρία να έχει αποτέλεσμα.
Είθε!
Μύτικας 13.7.2017
Νίκος Θ. Νταής
σ. Συμβολαιογράφος
http://mytikaspress.blogspot.gr

0Shares