Με σημαντική καθυστέρηση και ύστερα από 9 χρόνια από την υπογραφή της σύμβασης, παραδόθηκαν πριν από λίγο τα πρώτα 15χλμ του αυτοκινητόδρομου της Αμβρακίας Οδού. Τα σχετικά εγκαίνια πραγματοποίησε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης παρουσία βουλευτών και φορεών της περιοχής.

Το νέο τμήμα του αυτοκινητόδρομου ξεκινά περίπου 1,5χλμ μετά την Υποθαλάσσια Αρτηρία Ακτίου-Πρέβεζας και καταλήγει στην Βόνιτσα, στο ύψος του κόμβου με την Πάλαιρο, ολοκληρώνοντας και τη μισή παράκαμψη της πόλης. Πρόκειται για κλειστό αυτοκινητόδρομο με 2 λωρίδες ανά κατεύθυνση, πλήρως ανισοπεδοποιημένο που θα βελτιώσει σημαντικά την οδήγηση από την Ιόνια Οδό προς Βόνιτσα, Λευκάδα και Πρέβεζα.

Με αυτά τα 15 χιλιόμετρα διευκολύνεται η πρόσβαση προς Λευκάδα-Άκτιο και Πρέβεζα και ήδη οι οδηγοί θα παρατηρήσουν μία μείωση στην χρονοαπόσταση κατά περίπου 10 λεπτά.

Η ανακοίνωση της παράδοσης του πρώτου αυτού τμήματος της Αμβρακίας Οδού ήρθε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή καθώς έγινε γνωστή μόλις χθες βράδυ.

Η ΕΡΓΟΛΑΒΙΑ-ΣΚΟΥΠΑ
Στις 4 Ιουνίου είναι η ημερομηνία της διεξαγωγής της προσφυγής της GD Infrastrutture στο ΣτΕ. Να θυμίσουμε πως μειοδότης του έργου είναι η Κ/Ξ ΑΚΤΩΡ-ΤΕΡΝΑ όμως με αλλεπάλληλες προσφυγές το έργο μπλοκαρίστηκε και τωρα αναμένεται η απόφαση του ΣτΕ που θα κρίνει και την τύχη του και προφανώς την αναδοχή του.

Πλέον με το αισιόδοξο σενάριο τα έργα θα ξεκινήσουν στο τέλος του έτους και πρώτος στόχος είναι να παραδοθούν στην κυκλοφορία επιπλέον 14χλμ που αποτελούν την νότιο-δυτική παράκαμψη Αμφιλοχίας. Αυτή η παράδοση θα εξοικονομήσει επιπλέον 10 λεπτά για τους οδηγούς και θα απαλλάξει την πόλη από το βαρύ κυκλοφοριακό φόρτο που το καλοκαίρι είναι πολλές φορές εφιαλτικός. Με αυτή την κίνηση θα έχουν δοθεί περίπου 29 από τα 48χλμ δρόμου και τα υπόλοιπα θα δοθούν σταδιακά μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2021 κλείνοντας την περίοδο κατασκευής.

Τότε η απόσταση Αντίρριο-Άκτιο και Αντίρριο-Λευκάδα θα μειωθεί σε περίπου 75-80 λεπτά και συνολικά η απόσταση από την Αθήνα θα μειωθεί αισθητά σε περίπου 3 ώρες και 20 λεπτά από 4 ώρες που είναι σήμερα.

Ο αυτοκινητόδρομος της Αμβρακίας Οδού μήκους 48,5χλμ. θα είναι ο πρώτος ολοκληρωμένος κάθετος άξονας της Ιόνιας Οδού και έπονται εκείνος προς Αγρίνιο, Αστακό, Τζουμέρκα και Πρέβεζα που θα ολοκληρώσουν το αναβαθμισμένο οδικό δίκτυο της ευρύτερης περιοχής.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *