Εάν σας αρέσει να εξερευνείτε κρυμμένους παραδείσους και να απολαμβάνετε μοναδικά φυσικά μνημεία, τότε δεν έχετε παρά να τολμήσετε μία εξόρμηση στην καρδιά της Πίνδου, και ειδικότερα στην περιοχή της Αργιθέας, όπου και θα συναντήσετε τη Λίμνη Στεφανιάδας.
Η απίστευτη αυτή μικρή λίμνη συγκαταλέγεται σε μία από τις πιο μαγευτικές τοποθεσίες που διαθέτουν τα Θεσσαλικά Άγραφα. Πρόκειται για τον ιδανικότερο προορισμό των μυημένων και των πραγματικών φυσιολατρών.
Η Λίμνη Στεφανιάδας αποτελεί την τελευταία καταγεγραμμένη ελληνική λίμνη που έχει δημιουργηθεί από φυσικά αίτια. Υπάγεται στο Δημοτικό Διαμέρισμα Στεφανιάδας του Δήμου Αργιθέας (Π.Ε. Καρδίτσας – Περιφέρεια Θεσσαλίας). Βρίσκεται στην Ανατολική Αργιθέα και απέχει 373 χλμ από την Αθήνα, 278 χλμ από τη Θεσσαλονίκη, 71 χλμ από την Καρδίτσα, 45 χλμ από το Μουζάκι.

Έχει ελλειπτικό σχήμα, βρίσκεται σε υψόμετρο 750 μέτρων, ενώ η έκτασή της δεν ξεπερνάει τα 165 στρέμματα.
Η φυσική Λίμνη Στεφανιάδας, σχηματίστηκε από κατολίσθηση στις αρχές του έτους 1963, όταν η πλαγιά Στοιχειό ξεκόλλησε από το Βουνό Σμίνικο και έφραξε ουσιαστικά το Στεφανιώτη ποταμό, παραπόταμο του Αχελώου. Είχαν προηγηθεί σεισμικές δονήσεις που είχαν προειδοποιήσει τους κατοίκους κι ευτυχώς δε θρηνήσαμε θύματα. Στο βυθό της Λίμνης, βρίσκονται σπίτια και κτίσματα από τον οικισμό που υπήρχε στην πλαγιά και στο τμήμα του βουνού που κατέπεσε.
Όπως μας είπε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Στεφανιωτών κ. Ανδρέας Στεργίου, «αν κι ευτυχώς δεν υπήρξαν ανθρώπινες απώλειες, οι κάτοικοι του χωριού πλήρωσαν πανάκριβα το αντίτιμο της σπάνιας ομορφιάς που σήμερα αντικρίζει ο επισκέπτης, μιας και ήταν η αρχή του πληθυσμιακού μαρασμού της Στεφανιάδας και η αφετηρία της μαζικής μετανάστευσης».

Δεν υπάρχουν ασφαλείς επιστημονικές πληροφορίες σχετικές με την ποιότητα του νερού και σίγουρα απαιτείται εκτενέστερη αξιολόγηση του οικοσυστήματος που έχει δημιουργηθεί. Σε γενικές γραμμές, δε φαίνεται να υπάρχει κάποιος άμεσος κίνδυνος πρόκλησης ρύπανσης εξαιτίας της απουσίας αγροτικών δραστηριοτήτων στην περιοχή γύρω από τη λίμνη.
Κίνδυνος πρόσχωσης ή ακόμα και εξαφάνισης με την πάροδο των ετών θα μπορούσε να προκύψει από τα φερτά υλικά των χειμάρρων και των ρεμάτων που καταλήγουν σε αυτή.
Σε κάθε περίπτωση, το αποτέλεσμα του σχηματισμού της νεότερης Λίμνης στην Ελλάδα παραμένει μέχρι σήμερα εντυπωσιακό. Στο άγριο ανάγλυφο του ορεινού όγκου της Αργιθέας, η Λίμνη Στεφανιάδας εξασφαλίζει την απαραίτητη ηρεμία και γαλήνη, προσδίδοντας μία διαφορετική πινελιά στο ήδη πανέμορφο τοπίο.

«Ο Σύλλογος Στεφανιωτών “Η Ιτιά” έχει αναλάβει εδώ και χρόνια να αναδείξει και να προβάλει τη Λίμνη Στεφανιάδας σε όλη την Ελλάδα, στα μέτρα που μπορεί και με τα μέσα που διαθέτει. Στα πλαίσια αυτά, ξεκινήσαμε από το 2004 μαζί με τον Ηγούμενο της Ι.Μ. Σπηλιάς Αρχιμανδρίτη π. Νεκτάριο την πραγματοποίηση του Αγιασμού των Υδάτων της Λίμνης κατά την Εορτή των Θεοφανείων, καθώς επίσης θεσπίσαμε τη βραδιά Νεολαίας κάθε Αύγουστο», υπογραμμίζει ο κ. Ανδρέας Στεργίου.


«Εκτός από τη λίμνη, ο επισκέπτης κατά τη διαδρομή, συναντά επιβλητικά Αργιθεάτικα χωριά, εκπληκτικά φυσικά τοπία, τη μοναδική γέφυρα Στεφανιάδας, το υπέρτατο θρησκευτικό μνημείο της περιοχής το Μοναστήρι της Παναγίας Σπηλιάς, ενώ εάν συνεχίσει θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει το Μοναστήρι Κώστη και να αντικρίσει από ψηλά τη σπάνια ομορφιά του μεγαλοπρεπούς Αχελώου» προσθέτει.
Αν μετά από όλα αυτά παραμένετε δύσπιστοι, αρκεί να ρίξετε μία ματιά στο απίστευτο οπτικό υλικό που για πρώτη φορά παρουσιάζεται στο thetoc.gr και αποτελεί προϊόν τρομερής προσπάθειας του Καραγεώργου Κώστα και του Τσίντζου Λάμπη (Aerial Photography), για λογαριασμό του Συλλόγου Στεφανιωτών «Η Ιτιά».
*** Μη χάσετε φέτος το καλοκαίρι στις 10 και 11 Αυγούστου, τις αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει η επίδειξη τοξοβολίας και κανόε καγιάκ.
πηγη thetoc.gr

Από xiromeropress