Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2022
Αρχική ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ-ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ Απάντηση Νεκτάριου Φαρμάκη στους Δημάρχους Ξηρομέρου και Ακτίου – Βόνιτσας

Απάντηση Νεκτάριου Φαρμάκη στους Δημάρχους Ξηρομέρου και Ακτίου – Βόνιτσας

choris-titlo-494x336
«Κοινή ανακοίνωση Δήμων Ξηρομέρου και Ακτίου – Βόνιτσας» τιτλοφορείται το Δελτίο Τύπου που απέστειλαν οι Δήμαρχοι των ως άνω Δήμων στα Μ.Μ.Ε, σε απάντηση, δήθεν, της χθεσινής μου ανακοίνωσης σε σχέση με την έγκριση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, της ένταξης και χρηματοδότησης έργων ύψους 1,2 εκατομμυρίων Ευρώ.
Δεν θα επαναλάβω την επιχειρηματολογία της ως άνω ανακοίνωσής μου, αφού το περιεχόμενό της είναι απολύτως κατανοητό για όσους αντιλαμβάνονται ότι 1,2 εκατομμύρια είναι πολλά χρήματα για λίγα χιλιόμετρα αγροτικής οδοποιίας και σχεδόν 1,5 χιλιόμετρο ασφάλτου, με αμφίβολο ουσιαστικό αποτέλεσμα και φυσικά ακατανόητο για όσους έχουν συνηθίσει να ξοδεύουν το Δημόσιο χρήμα με λογικές του παρελθόντος.
Θέλω ωστόσο να σταθώ στο γεγονός της πρωτόγνωρης και άκομψης παρέμβασης των εν λόγω Δημάρχων –και όχι Δήμων- στο έργο της αντιπολίτευσης του Περιφερειακού Συμβουλίου (τονίζω εδώ τον ανεξάρτητο χαρακτήρα των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης, αν και «ψιλά γράμματα» για κάποιους). Υπενθυμίζω ότι κληθήκαμε ως περιφερειακοί σύμβουλοι, να εγκρίνουμε με την ψήφο μας την ένταξη συγκεκριμένων έργων στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, χωρίς καν να έχουμε ενημερωθεί λεπτομερώς για το φυσικό αντικείμενο των συγκεκριμένων έργων ούτε για τις τεχνικές του λεπτομέρειες. Από τις ερωτήσεις που προηγήθηκαν τόσο από εμένα όσο και από άλλους περιφερειακούς συμβούλους και από τις απαντήσεις του αρμόδιου Αντιπεριφερειάρχη κ.Αγγελόπουλου, προέκυψαν τα εξής :
Α) Τα χρήματα που προϋπολογίστηκαν για τα εν λόγω έργα τυγχάνουν υπερβολικά
Β) Σκοπιμότητα (βάσει σύγκρισης κόστους – οφέλους) των συγκεκριμένων έργων δεν διαγνώσθηκε
Γ) Στρατηγική που να εντάσσει τα εν λόγω έργα στην γενικότερη πρόβλεψη του Ταμείου Μολυβιάτη δηλαδή άμβλυνση προβλημάτων ή πρόληψη προβλημάτων που αφορούν σε πυρόπληκτες περιοχές, δεν διαπιστώθηκε
Κατόπιν τούτου, ήταν αδύνατο, σταθμίζοντας την ευθύνη της ψήφου μας και το σεβασμό στο δημόσιο χρήμα, να συναινέσουμε σε μια τέτοια χρηματοδότηση, τη στιγμή μάλιστα που, για να μην αναγκασθούμε να καταψηφίσουμε, ζητήσαμε την αναβολή της συζήτησης του εν λόγω θέματος και την πρόσκληση των αρμοδίων Δημάρχων που θα μπορούσαν να δώσουν εξηγήσεις στα εύλογα ερωτήματά μας. Κάτι τέτοιο δεν έγινε…
Καλό θα ήταν λοιπόν οι αξιότιμοι κ.κ Δήμαρχοι, προτού, προτάσσοντας την εμπειρία (!!!) τους, επιπλήξουν έναν περιφερειακό σύμβουλο που προσπαθεί να ενεργήσει, ως οφείλει, με σεβασμό στα χρήματα των Ελλήνων πολιτών και με ενδιαφέρον για τον Νομό που εκπροσωπεί, να απαντήσουν στα ερωτήματα που έμειναν αναπάντητα.
Είναι λογικό να ξοδεύονται 1,2 εκατομμύρια για τη συγκεκριμένη αγροτική οδοποιία;
Είναι σε θέση να μας κάνουν μια ανάλυση κόστους – οφέλους από το συγκεκριμένο έργο;
Πόσοι πολίτες χρησιμοποιούν αυτό τον αγροτικό δρόμο και πόσες αγροτικές καλλιέργειες εξυπηρετούνται; Γιατί μιλάμε για αγροτική οδοποιία.
Πώς συνδέονται με τα πυρόπληκτα τα συγκεκριμένα έργα;
Με ποιο τρόπο τα εν λόγω έργα είναι «ζωτικά» και «θα δώσουν την ευκαιρία στους δημότες των Δήμων Ξηρομέρου και Ακτίου – Βόνιτσας να βελτιώσουν το επίπεδο της ζωής τους», για να χρησιμοποιήσω την ακριβή έκφραση της ανακοίνωσής τους.
Κι όμως, δεν απάντησαν σε τίποτα από τα παραπάνω, παρά έσπευσαν να ευχαριστήσουν την Περιφερειακή Αρχή για την εξυπηρέτηση…
Ένα σχόλιο μόνο γι’ αυτό : Κάποιοι στο πρώην μεγάλο κόμμα «δεν βάζουν μυαλό». Έτσι ήταν πάντα. Το ΠΑΣΟΚ πάνω απ’ όλα. Εμείς θα τους αφήσουμε στο «παλιό» που ανήκουν…
Υ.Γ: Σκοπός μου ποτέ δεν ήταν να αντιπαρατεθώ με κανένα Δήμο (είτε ως θεσμό είτε ως σύνολο ανθρώπων που τον εκπροσωπούν) και δη της Αιτωλοακαρνανίας, την οποία υπηρετώ και εκπροσωπώ στο Περιφερειακό Συμβούλιο, με όλες μου τις δυνάμεις. Θα αντιπαρατεθώ όμως με όλες εκείνες τις «παλιές» λογικές που μας χρεοκόπησαν. Το οφείλω στον τόπο μου, σε όλους εκείνους που με εμπιστεύθηκαν να τους εκπροσωπώ και φυσικά στις νέες γενιές Αιτωλοακαρνάνων που βιώνουν τα αποτελέσματα αυτών των πολιτικών. Το «παλιό» πρέπει να ηττηθεί και θα ηττηθεί!
/sinidisi.gr

0Shares
LIKE ΣΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ