Eντύπωση και σχόλιο του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Βαρεμένου προκάλεσε το γεγονός της μη ύπαρξης αντιοφικού ορού στο Νοσοκομείο Αγρινίου.

Επί του θέματος τοποθετείται ο Διευθυντής Φαρμακείου Νοσοκομειακής Μονάδας Αγρινίου Βασίλης Γούλας ο οποίος σε επιστολή του απαντά γιατί το Νοσοκομείο δεν δικαιούται να διαθέτει αντιοφικό ορό.

Σημειώνει εξάλλου ότι «ο κ. Βαρεμένος θα έπρεπε να γνωρίζει τα όσα διέπουν το συγκεκριμένο φάρμακο» .

Η επιστολή του κ. Γούλα:

Καλημέρα σας.

Διάβασα το σχετικό άρθρο της 20/7/2021 σε ότι αφορά στην μη ύπαρξη αντιοφικού ορού στο Νοσοκομείο μας, αλλά και τον σχολιασμό επ’ αυτού, του βουλευτή Αιτ/νίας και Αναπληρωτή Τομεάρχη Υγείας κ. Βαρεμένου.

Για την αποκατάσταση της αλήθειας, αναφέρω την κείμενη νομοθεσία που αφορά στους αντιοφικούς ορούς.

Η εγκύκλιος της 13/1/2017 του Υπουργείου Υγείας (ΑΔΑ ΩΖ4Λ465ΦΥΟ-3Ω2), υπογεγραμμένη από τον τότε Γεν. Γραμματέα Δημόσιας Υγείας κ. Ι. Μπασκόζο), αναφέρεται στην προμήθεια και διακίνηση αντιδότων (συμπεριλαμβανομένων και των αντιοφικών ορών). Σε αυτήν πράγματι προβλέπεται, ο αντιοφικός ορός να υπάρχει σε όλα τα Νοσοκομεία. Πλην όμως, ακολούθησε επόμενο έγγραφο του ίδιου φορέα (31/7/2018 ΑΔΑ 6ΘΝ465ΦΥΟ-521 υπογεγραμμένο επίσης από τον κ. Μπασκόζο), σύμφωνα με το οποίο, αντιοφικοί οροί ΘΑ ΔΙΑΤΙΘΕΝΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ (για την περίπτωσή μας, το Πανεπιστημιακό Γεν. Νοσ. Πατρών, το Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων, το Γεν. Παναρκαδικό Τρίπολης και λόγω γεωγραφικής θέσης, τα Γ. Ν. Κερκύρας, Ζακύνθου και Κεφαλληνίας) ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ. Μάλιστα, σύμφωνα με το αναφερόμενο έγγραφο, διευκρινίζεται ότι κάθε Νοσοκομείο της ΥΠΕ , σε περίπτωση όπως αυτή στην οποία αναφέρεται το σχετικό άρθρο, θα δύναται να λάβει από το Νοσοκομείο αναφοράς το αντίδοτο εντός χρονικού διαστήματος 2 ωρών. Το θέμα της διακομιδής ή όχι ενός περιστατικού το κρίνει ο θεράπων ιατρός.

Συμπερασματικά, το Νοσοκομείο Αιτ/νίας (Νοσηλευτικές μονάδες Αγρινίου και Μεσολογγίου), αφού δεν αποτελεί Νοσοκομείο αναφοράς, δεν δικαιούται να διαθέτει αντιοφικό ορό, άρα το «όπως αποδείχθηκε…», που αναφέρεται στον σχολιασμό, είναι τουλάχιστον άκυρο). Για τον ίδιο λόγο διευκρινίζω, ότι σε κατά καιρούς προσπάθειες (καταχρηστικά) εκ μέρους μας παραγγελίας αντιοφικού ορού από το Ινστιτούτο Παστέρ, η απάντηση είναι ότι το φάρμακο δεν θα μας αποσταλεί, αφού δεν αποτελούμε Νοσοκομείο αναφοράς.

Προσωπικά, όταν δεν γνωρίζω, ρωτώ, μαθαίνω, ενημερώνομαι. Θεωρώ ότι και λόγω θέσης, ο κ. Βαρεμένος, θα έπρεπε να γνωρίζει τα όσα διέπουν το συγκεκριμένο φάρμακο. Σε κάθε περίπτωση, η παραπληροφόρηση και η στρέβλωση της πραγματικότητας δεν ωφελεί κανέναν.

Με εκτίμηση

Βασίλης Γούλας

Διευθυντής Φαρμακείου Νοσ. Μον. Αγρινίου

(Γεν. Γραμματέας ΠΕΦΝΙ-Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων)

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *