ΕΠΙΚΑΙΡΌΤΗΤΑ-ΔΙΑΦΟΡΑ

Απίστευτο έρχεται η «ενέσιμη» μικροκάμερα

1αμικ

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Στουτγκάρδης ανέπτυξαν μια ειδική κάμερα με τρεις φακούς, που είναι τόσο μικρή, ώστε είναι δυνατή η τοποθέτησή της μέσα στο ανθρώπινο σώμα μέσω ένεσης.

Είναι όμως ακόμα εντυπωσιακότερο, το ότι η λιλιπούτεια συσκευή κατασκευάστηκε αξιοποιώντας τη μέθοδο της 3D εκτύπωσης. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το επίτευγμα αυτό αποτελεί ορόσημο για τη συγκεκριμένη τεχνολογία.
Σύμφωνα με το Phys.org, η κάμερα έχει πλάτος μόνο 120 μm και είναι ικανή για λήψεις σε απόσταση μόλις 3 mm, τις οποίες τροφοδοτεί στο ιατρικό προσωπικό μέσω μιας εξαιρετικά λεπτής οπτικής ίνας, μήκους σχεδόν 170 cm.

Θεωρητικά, η συσκευή θα επιτρέπει σύντομα την λεπτομερή εξέταση ασθενών, χωρίς να προκαλείται πόνος ή δυσφορία. Πάντως, πέρα από τις προφανείς εφαρμογές της συγκεκριμένης τεχνολογίας στην Ιατρική, οι επιστήμονες θεωρούν ότι η μικροσκοπική κάμερα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί επίσης στη βιομηχανία, για την εποπτεία δύσβατων σημείων, αλλά ακόμα και να αποτελέσει το «μάτι» μικροσκοπικών ρομπότ.

Πηγή: e-pcmag.gr

Αφήστε ένα σχόλιο

comments

Comment here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.