ΕΠΙΚΑΙΡΌΤΗΤΑ-ΔΙΑΦΟΡΑ

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: ΔΕΝ ΑΦΗΣΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙ ΣΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΤΟΥΡΚΙΑΣ – ΛΙΒΥΗΣ. ΑΠΟΧΩΡΗΣΕ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ


Μια πρωτοφανής ενέργεια σημειώθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες κατά την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ, καθώς ο προεδρεύον δεν επέτρεψε στα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας να επιχειρηματολογήσουν κατά του μνημονίου Τουρκίας – Λιβύης.

Η Ελληνική αντιπροσωπεία σε ένδειξη διαμαρτυρίας αποχώρησε από την αίθουσα και εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει:

«Κατά τη διάρκεια των εργασιών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ως Ελληνική Αντιπροσωπεία θέσαμε με έμφαση το ζήτημα της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης η οποία παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Στη συζήτηση που ακολούθησε μετά από τοποθέτηση του Πρεσβευτή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, αφ’ ενός ζητήσαμε να λάβουμε απαντήσεις σχετικά με το ζήτημα της παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και αφ’ ετέρου επιδιώξαμε να ενημερώσουμε τους συναδέλφους μας των λοιπών χωρών μελών του ΝΑΤΟ για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας και τους κινδύνους ανάφλεξης που προκαλούν στην περιοχή.

Αναδείξαμε ιδιαίτερα το γεγονός ότι η Τουρκία με τη συμφωνία της με τη Λιβύη συνειδητά παραβιάζει την αρχή του Διεθνούς Δικαίου ότι στον καθορισμό της ΑΟΖ λαμβάνονται υπ’ όψιν τα νησιά. Τονίσαμε δε ότι έχουμε ήδη δείγματα γραφής από την Άγκυρα, σε άλλο πεδίο, σχετικά με την πρακτική αξιοποίηση των νομικών της ακροβασιών: η Τουρκία ήδη διενεργεί γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου σε οικόπεδα που με διεθνή διαγωνισμό δόθηκαν για έρευνα σε πετρελαϊκές εταιρείες κρατών μελών του ΝΑΤΟ όπως η Γαλλία και η Ιταλία.

Ο Προεδρεύων των εργασιών συστηματικά μας διέκοπτε στις τοποθετήσεις και τις ερωτήσεις μας, εμποδίζοντας την ανάπτυξη των θέσεών μας.

Αφού έστω και διακοπτόμενοι ολοκληρώσαμε τις τοποθετήσεις μας, η Αντιπροσωπεία μας αποχώρησε από την αίθουσα σε ένδειξη διαμαρτυρίας, καταγγέλλοντας τη στάση του Προεδρεύοντος».
.makeleio.gr

Αφήστε ένα σχόλιο

comments