Χωρίς να γίνεται γνωστός ο λόγος της μεγάλης αυτής καθυστέρησης, σχεδόν ένα μήνα από το σύνηθες τα προηγούμενα χρόνια, οι αρμόδιοι κάνουν λόγο για τεχνικά κολλήματα που δεν έχουν επιτρέψει την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι αυτοί που ρίχνουν το βάρος στη «δουλειά» του γνωστού μηχανογραφικού συστήματος.

Σε κάθε περίπτωση, το ζήτημα είναι ότι χαμένοι βγαίνουν οι κτηνοτρόφοι, που έχουν μεγάλη ανάγκη ειδικά αυτή την περίοδο τα χρήματα από τις εν λόγω ενισχύσεις, τα οποία αφορούν ποσό περί τα 55 εκατ. ευρώ για τον τομέα πρόβειου και αίγειου κρέατος, περί τα 35,5 εκατ. ευρώ για τον τομέα του βόειου κρέατος και γα τους κτηνοτρόφους με δικαιώματα χωρίς γη περίπου 2,7 εκατ. ευρώ για βοοτροφικές εκμεταλλεύσεις και 550.000 ευρώ περίπου για αιγοπροβατοτροφικές εκμεταλλεύσεις.

Μετά από αυτές τις εξελίξεις, η πληρωμή αυτή μετατίθεται για την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου και ειδικότερα 24 με 28 του μήνα.

Η μόνη θετική είδηση από όλη αυτή την ταλαιπωρία για τον κτηνοτροφικό κόσμο έχει να κάνει με το ύψος των ενισχύσεων, οι οποίες αναμένεται να κινηθούν στα περσινά επίπεδα και δη στα 155 ευρώ ανά ζώο για τα βοοειδή και στα 10,3 ευρώ ανά ζώο για τα αιγοπρόβατα.

Κρατική ενίσχυση 30 ευρώ το ζώο διεκδικούν οι κτηνοτρόφοι

Στο μεταξύ, υπόμνημα με οχτώ αιτήματα αποστέλλουν στην ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης οι κτηνοτρόφοι της Πανελλήνιας Ένωσης (ΠΕΚ), οι οποίοι μεταξύ άλλων ζητούν κρατική ενίσχυση 30 ευρώ το ζώο καθώς και άλλη πολιτική διαχείρισης των βοσκοτόπων με την ταυτόχρονη αύξησή τους και την πανελλαδική ενιαιοποίηση των τιμών.

Ταυτόχρονα επιδιώκουν να εισακουστούν οι θέσεις τους ενόψει της νέας ΚΑΠ, όσο καταγγέλουν την ολιγωρία της Βάθη για την επίλυση των προβλημάτων που επικαλείται ο κλάδος. Όπως σημειώνουν, από την τηλεδιάσκεψη που έγινε τον Φεβρουάριο με τον υπουργό, δεν έχει γίνει καμία κίνηση προς οποιαδήποτε κατεύθυνση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΠΕΚ:

Διαμαρτυρόμαστε και καταγγέλλουμε την αδιαφορία του υπουργείου για την επίλυση των προβλημάτων των κτηνοτρόφων .Ουδεμία απάντηση πήραμε στο κατατεθέν υπόμνημά μας μετά την τηλεδιάσκεψη του φεβρουαρίου και κανένα πρόβλημά μας δεν έχει επιλυθεί.Το ζωϊκό κεφάλαιο καθημερινά μειώνεται ,οι κτηνοτρόφοι λιγοστεύουν και η απώλεια εισοδήματος εδώ και πέντε χρόνια είναι τόση μεγάλη που οι κτηνοτρόφοι στη μεγάλη πλειοψηφία τους αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης.

Απαιτούμε άμεση επίλυση των προβλημάτων όπως ακριβώς κατατέθηκαν στο υπόμνημά μας. Συγκεκριμένα και σε απόλυτη προτεραιότητα απαιτούμε:

1) Την deminimis ενίσχυση με το ποσό των30 ευρώ ανά ζώο όλων των κτηνοτρόφων.

2) Την παραδειγματική τιμωρία της γαλακτοβιομηχανίας που νόθευε τη φέτα και τον άμεσο έλεγχο όλων των γαλακτοβιομηχανιών.
3) Την άμεση πληρωμή όλων των χρημάτων που οφείλονται σε κτηνοτρόφους και αγρότες από κακές και καθυστερημένες πληρωμές.

4)Την ενημέρωση και την αποδοχή των προτάσεών μας ενόψει της νέας ΚΑΠ.

5) Άλλη πολιτική διαχείρισης των βοσκοτόπων με την ταυτόχρονη αύξησή τους και την πανελλαδική ενιαιοποίηση των τιμών.

6) Την επιστροφή και απόδοση των χρημάτων(446εκ)της δικαίωσης των βοσκοτόπων από το Ευρωπαϊκό δικαστήριο με τη μορφή επιδότησης των θηλυκών αμνοεριφίων με στόχο την αύξηση του ζωϊκού κεφαλαίου.

7) Τον πραγματικό και όχι τον υποκριτικό έλεγχο των ελληνοποιήσεων.

8) Την στήριξη του κυρίαρχου αιτήματός των αγώνων μας για αύξηση των τιμών στο 1,30πρόβειο,0,90κατσικίσιο,0,60αγελαδινό.

Καλούμε όλους τους κτηνοτρόφους σε ετοιμότητα για να ξεκινήσουμε νέους αγώ
Agronews

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *