Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΝΕΑ ΤΟΥ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥΑπό το 1919 ήξεραν για πετρέλαιο στην Αιτωλοακαρνανία

Από το 1919 ήξεραν για πετρέλαιο στην Αιτωλοακαρνανία

oil
Του Λίνου Υφαντή
Όλοι γνωρίζαμε τις έρευνες για πετρέλαιο στην Κλεισούρα το 1962, οι οποίες αποτυπώθηκαν ως οι πρώτες προσπάθειες ανόρυξης και γνωστοποίησης των κοιτασμάτων. Υπάρχουν και τα σχετικά βίντεο από το Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο ( δείτε εδώ)
Τελικά «πλανόμασταν οικτρά». Νόμος του 1919 κάνει ρητή αναφορά στα κοιτάσματα πετρελαίου στην Αιτωλοακαρνανία και στο Ιόνιο και απαγορεύει ρητά την παραχώρηση τους σύμφωνα με τους νόμους που υπήρχαν τότε για τα μεταλλεία. Συγκεκριμένα εξαιρούσε από τους νόμους παραχώρησης των μεταλλείων τα πετρελαιοφόρα και πάσης φύσεως ορυκτούς υδρογονάθρακες που περιέχονται σε στρώματα διαφόρων περιοχών, μεταξύ άλλων της Αιτωλοακαρνανίας και του Ιονίου.
Η απόφαση εκείνης της εποχής πάρθηκε σε μια εποχή που η Ελλάδα ξεκινούσε την Μικρασιατική εκστρατεία και ουσιαστικά ήταν σε εμπόλεμη κατάσταση. Η άρνηση λοιπόν παραχώρησης και εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων ερμηνεύεται ποικιλοτρόπως και πρέπει να λάβει υπόψιν τα δεδομένα της εποχής. Τελικά το θέμα με τα στοιχεία που υπάρχουν έως τώρα) τέθηκε μετά από τέσσερις δεκαετίες, το 1962, όπου έγιναν και οι γεωτρήσεις στην Κλεισούρα.
Εκείνο που μένει ως συμπέρασμα είναι ότι η ενεργειακή πολιτική δεν είναι σχεδιασμός ετών ή δεκαετιών αλλά μάλλον αιώνων…
http://www.agrinionews.gr/