paphos-mosaic-22
Γράφει:Η Σπυριδούλα Γεροχρήστου*
Ψηφιδωτό είναι οτιδήποτε είναι φτιαγμένο με μικρά κομμάτια ύλης, πέτρας ή οτιδήποτε άλλου αντικειμένου, που από μόνο του δεν έχει καμία σημασία. Η ψηφίδα μόνο συναρμολογημένη μπορεί να δημιουργήσει ένα σύνολο. Το ψηφιδωτό μπορεί να γίνει μόνο με ψηφίδες, αλλά και με ακανόνιστα ή κομμένα σε διάφορα σχήματα κομμάτια, από μάρμαρο, μάργαρο ή πέτρα. Στην Αφρική υπάρχουν ψηφιδωτά μάρμαρα από σπασμένο κεραμίδι.
paphos-mosaic-22
Η πιο ακριβή τεχνική διακόσμησης στο ψηφιδωτό είναι η opuscectille. Ο όρος προέρχεται από το λατινικό ρήμα sec oπου σημαίνει κόβω. Από εκεί παράγεται και η λέξη sectio που σημαίνει κοπή. Επομένως opuscectille σημαίνει έργο από κοπή.Στην τεχνική αυτή χρησιμοποιούν κομμένα κομμάτια μαρμάρου τα οποία συναρμολογούν.Η τεχνική αυτή είναι η πιο ακριβή σε κόστος γιατί και οι πέτρες που χρησιμοποιούνταν ήταν οι πιο ακριβές και η εργασία ήταν πολύ ακριβή. Έχουν βρεθεί επιδαπέδια και επιτοίχια ψηφιδωτά διακοσμημένα με opuscectille
%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b5%ce%af%ce%bf-%ce%bb%ce%ae%cf%88%ce%b7%cf%82
Τεχνική opus sectille
Η αρχαιότερη κατασκευή που αναγνωρίζεται σαν ψηφιδωτό βρέθηκε στην αρχαία ελληνική πόλη Γόρδιο και είναι του 8ου αι. π.Χ. Πρόκειται για μια κατασκευή από χρωματιστά βότσαλα που αποτελούν ένα κολάζ από ακανόνιστα γεωμετρικά σχήματα. Τα επόμενα ψηφιδωτά απεικονίζουν γεωμετρικά σχήματα.
220px-phrygian_mosaic_1
Ψηφιδωτά από το Γόρδιο
Τα πρώτα βοτσαλωτά ψηφιδωτά είναι αυτά του 5ου αι. π.Χ. στην όλυνθο με παραστάσεις από τη μυθολογία. Είναι μαυρόασπρα, αλλά μέσα στον επόμενο αιώνα δημιουργούνται βοτσαλωτά ψηφιδωτά με χρώμα.
ancient-olynthos
Ψηφιδωτά από την αρχαία Όλυνθο
Ο πιο ορθός όρος για το ψηφιδωτό είναι μωσαϊκό. Αυτό γιατί θεωρείται ότι μάλλον προέρχεται από τη Μούσα, γιατί οι Μούσες λατρεύονταν σε μουσεία. Τα μουσεία ήταν σπηλιές με νερό και δροσιά, διακοσμημένες με κομμάτια ελαφρόπετρας, γυαλιού και κοχύλια. Επομένως θεωρείται πως η διακόσμηση αυτών των σπηλιών έδωσε την ονομασία μωσαϊκό.
*Η Σπυριδούλα Γεροχρήστου γεννήθηκε το 1966 και αποφοίτησε από το Γενικό Λύκειο Κατούνας το 1984. Σπούδασε στην ΑΣΕΤΕΜ/ΣΕΛΕΤΕ, τμήμα Μηχανολόγων, στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη Φιλοσοφική σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου/Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας. Εργάστηκε ως καθηγήτρια Μηχανολογίας σε Τεχνικά Λύκεια στην Ελλάδα και στη Σχολή Τεχνικών Υπαξιωματικών Αεροπορίας ΣΤΥΑ. Τώρα εργάζεται ως δασκάλα στην Κύπρο και είναι υποψήφια Διδάκτορας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *