Γράφει ο Γ. Θεοδώρου
ΠΗΓΗ : mpampinh in

Τώρα που κόπασαν τα κλαρίνα, πέρασαν τα πανηγύρια, έληξαν οι παντός είδους εκδηλώσεις που κατ’ επιλογή βαφτίζονται όλες «πολιτιστικές» -αναφέρομαι στο χώρο ευθύνης του Δήμου μας- επειδή σχεδόν όλες τελούσαν υπό την αιγίδα του, καιρός να πούμε τώρα «τα κεφάλια μέσα». Παντού υπήρξε παρουσία και με το παραπάνω. Χαιρετισμοί, λογύδρια, χαιρετούρες, φωτογραφίες, αναρτήσεις κλπ κλπ.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα της πλούσιας και έντονης καλοκαιρινής ή μάλλον Αυγουστιάτικης καθημερινότητας να δούμε: τι είχαμε και τι έχουμε μπροστά μας. Τι κάνουμε.

Ειδικά τώρα που μας έφυγαν και τα τελευταία σχολειόπαιδα, τα μικρότερα για τα νηπιαγωγεία μέχρι του χρόνου που θα ξανάρθουν με το καλό, τώρα λοιπόν που μείναμε μόνοι μας, ή μάλλον με τα προβλήματά μας, στις παλιές, γνώριμες καταστάσεις, τώρα είναι ώρα να μιλήσουμε για την πραγματικότητα.

Αργότερα, θα κάνουμε και ταμείο!

Να μιλήσουμε ανοιχτά. Στα ίσια. Όχι με πολλές ταυτότητες κι ανάλογα τι βολεύει κάθε φορά. Να μιλήσουμε και για έναν ακόμη λόγο γιατί φθινοπώριασε. Έπεσε νωρίς-νωρίς νερό. Η πολιτική προστασία μας υπενθυμίζει όλο και πιο συχνά για «έντονα καιρικά φαινόμενα». Καταιγίδες, χαλάζια, κεραυνοί, πλημμύρες κι αργότερα οι έντονοι χιονιάδες.

Ψωμοτύρι σε πολλούς πως «δεν είχαμε άλλοτε τέτοιες βροχές», πως «η φύση μας εκδικείται», πως «φταίει η κλιματική αλλαγή» κ.α. Αλλά ας είναι. Ας πάμε παρακάτω.

Έρχεται χειμώνας. Δεν πρέπει να πάρουμε τα μέτρα μας; Αν ναι, πότε; Όταν ανταριάσει η κυρα-Βγένα ή όταν χλωμιάσει ο Μπούμιστος;

Όταν θα βουίζει κατεβασμένος ο Γερομπόρος έτοιμος να ξεχειλίσει ή όταν θα φοβάσαι να περάσεις για το στάβλο σου το γιοφύρι στα Φτελίδια μήπως σε συμπαρασύρει μαζί με το γιοφύρι προς τη Φούση, ανάμεσα από Σκουρτού και Μαχαιρά;

Θα πάρουμε τους κασμάδες και θα αναλάβουμε προσωπική εργασία όπως τη γνώρισα σε ηλικία πέντε (5) ετών ή μήπως ελέω προσωπικής ευθύνης όπως π.χ. μας διαλαλούν οι της συντεταγμένης πολιτείας ανευθυνοϋπεύθυνοι, θα αρκεστούμε να «μάθουμε να ζούμε» και με τις πλημμύρες, όπως και με τις πυρκαγιές και με τους σεισμούς;

Αλήθεια τι λέτε, κε Δήμαρχε, ως Δημοτική αρχή; Αν συμφωνείτε μαζί μου πρέπει να μας πείτε τι κάνατε ή τι θα κάνετε στη συνέχεια. Τι λέει το πρόγραμμα; Εδώ θέλω, πριν απαντήσετε, να σας προλάβω. Δεν μπορώ να ακούω άλλο «δεν έχει το χωριό πρόεδρο», «δεν έχουμε κόσμο στο δήμο», «δεν έχουμε άλλο μηχάνημα» ή «έχουμε υποχρηματοδότηση» κλπ κλπ.

Εγώ λέω θα μπορούσατε. ΝΑΙ, ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΤΕ γιατί, μπορεί να λείπει ο πρόεδρος υπάρχει όμως κοινοτικό συμβούλιο. Άνθρωποι άλλοι που έχουν προσφερθεί να βοηθήσουν και έχουν αγνοηθεί!!

Τα μηχανήματα να μην τα θυμάστε μόνο στις πλημμύρες και τους εργαζόμενους να μην ψάχνετε μόνο μέσα από τα προγράμματα αλλά απαιτείστε, να διεκδικήσετε μόνιμο και επαρκές προσωπικό! Όπως και για τα οικονομικά. Ποιος σας εμπόδισε;

Επειδή έχει γίνει σλόγκαν το «δεν υπάρχει πρόεδρος» θα συμπλήρωνα σιγά και μην δεν γνωρίζετε τα προβλήματα! Είστε ενήμεροι, εσείς και οι συνεργάτες σας. Τι παραπάνω θα έκανε από την υπόδειξη ο πρόεδρος; Να κατασκήνωνε έξω απ’ το γραφείο σας; Άλλωστε δεν είναι ο μόνος πρόεδρος στο δήμο που λείπει από το χωριό του. Υπάρχουν κι άλλοι. Και μάλιστα, τα ίδια αλλά και εκατοντάδες χιλιόμετρα πιο μακριά!! Ή δεν είναι έτσι; Για να μην παρεξηγηθώ, δεν προσποιούμαι κανενός το δικηγόρο ούτε δικαιολογώ κανέναν.

Για την πραγματικότητα λοιπόν, κε Δήμαρχε, Αντιδήμαρχοι και κοι Δημοτικοί Σύμβουλοι της πλειοψηφίας να μιλήσουμε και ανοίγω την ταμπακέρα.

Είναι αλήθεια ή όχι πως τα μαθητούδια του δημοτικού σχολείου Μπαμπίνης – κι είναι από τα λίγα χωριά που έχουν παιδάκια- , κινδύνεψαν να πέσουν οι ετοιμόρροποι σοβάδες της κεντρικής εισόδου του σχολείου στα κεφάλια τους ή σ’ αυτά των δασκάλων ή των γονιών τους; Όπως και άλλα προβλήματα, όπως πχ τα τεράστια και επικίνδυνα πεύκα στο χώρο του ανθώνα του σχολείου, που κινδυνεύουν να καταπλακωθούν σπίτια και άνθρωποι μαζί!

Δεν σας ενημέρωσε τότε (23/10/20) ο αρμόδιος αντιδήμαρχος που παραβρέθηκε στη μάζωξη των γονιών για να συζητήσουν τα προβλήματα του σχολείου; Τότε που τους ανακοίνωνε πως έχει στον προϋπολογισμό 80.000 ευρώ για όλα τα σχολεία του δήμου (άκουσον-άκουσον)! Έβαλε δηλαδή στην ίδια μοίρα το επικίνδυνο του σχολείου της Μπαμπίνης με την καλαισθησία κάποιου άλλου σχολείου! Χάθηκε εκτός του τύπου και η ουσία. Απάντηση πέρα από κάθε λογική!

Για να είμαι όμως δίκαιος, πέρασε το 2020, πέρασε και το 2021 και μπήκαμε στο 2022. Τρίτος προϋπολογισμός! Η επισκευή του επικίνδυνου του σχολείου στο σημείο της εισόδου έγινε πριν λίγο καιρό, πριν την έναρξη του συνεδρίου που πραγματοποίησε στην αίθουσα του σχολείου ο πολιτιστικός σύλλογος του χωριού! Τυχαίο; Σύμπτωση; Διαλέγει και παίρνει ο καθένας. Εκείνα τα 80.000 ευρώ πού πήγαν;

Κε Δήμαρχε, είναι αλήθεια ή όχι πως το φωτισμό της πλατείας (κάτω πλατεία) σας το έχω επισημάνει δύο φορές σε αντίστοιχες επισκέψεις σου στο χωριό μας που αντιμετώπιζε μόνιμα πρόβλημα; Αντιμετωπίστηκε πλημμελώς, η πλατεία έχει έξι (6) σιδερένιες κολώνες φωτισμού, με δυνατότητα να έχει δύο λάμπες η κάθε κολώνα. Σε αντίθεση με αυτό, που θα έπρεπε να ισχύει και η πλατεία να ξεχωρίζει, αυτή τη στιγμή οι μισές έχουν από μία λάμπα, η μία δεν έχει καθόλου και μία που αντί για λάμπα έχει περσινή σπουργιτοφωλιά! Η φωτογραφία αδιάψευστος μάρτυρας.

Ευτυχώς σήμερα (07/09) που αραδιάζω αυτές τις γραμμές προλάβατε και βάλατε λάμπα καταργώντας τη σπουργιτοφωλιά!

Για να μη γίνω κουραστικός , σεβόμενος και τη φιλοξενία που μου παρέχεται, θα σας παρακαλέσω να μιλήσουμε για την πραγματικότητα.

Σας έχει κατατεθεί υπόμνημα έξι (6) σελίδων με προβλήματα του χωριού, ναι ή όχι;

Το έχετε κοινοποιήσει σε όλους τους δημοτικούς συμβούλους να λάβουν γνώση, όπως σας αναφερόταν, ναι ή όχι, και γιατί δεν το πράξατε; Δεν έπρεπε να ενημερωθούν όλοι;

Έχει την υπογραφή και τη σφραγίδα του προέδρου της κοινότητας, ναι ή όχι;

Για τυχόν άπιστους Θωμάδες:

Σας έχει κατατεθεί το έγγραφο στις 27/05 με αρ. πρωτ. 4971 κι αναφέρεται στα προβλήματα της κοινότητας όπως: συντήρηση αγροτικών δρόμων, αντιπλημμυρικού αύλακα, τοποθέτηση καθρεπτών κυκλοφορίας σε επικίνδυνες διασταυρώσεις, συντήρηση και επέκταση δημοτικού ηλεκτροφωτισμού.

Κάνει ειδική αναφορά στο Δημοτικό Σχολείο για επικίνδυνα σημεία του οδικού δικτύου για τοποθέτηση κατατοπιστικών πινακίδων σε σειρά υποδεικνυόμενων σημείων και τέλος «…χωρίς χρονοτριβή να προχωρήσει η διευθέτηση του χειμάρρου Γερομπόρου, το καθάρισμα, διαπλάτυνση και τα ανάλογα όπου χρειάζονται τεχνικά έργα…» και συνεχίζει «μετά την παρέμβαση για τη δημιουργία φωτοβολταϊκών η κατάσταση καθίσταται πολύ επικίνδυνη και ευάλωτη στην παραμικρή μπόρα».

Σ’ αυτό το σημείο έχει χαθεί άνθρωπος.

 

Επικίνδυνη διασταύρωση Νεκροταφείο. Θέλει καθρέπτη.

Θα είχατε ενημερωθεί φαντάζομαι πως στις 29/07/22 ήρθαν εργαζόμενοι του δήμου με δύο φορτηγά και δύο φορτωτές. Τρέξαμε να υποδείξουμε σε ποια σημεία έπρεπε να συντηρήσουν τον αγροτικό δρόμο προς Άη-Γιώργη (όπως σας ζητούσε ο πολιτιστικός σύλλογος) για να είναι προσπελάσιμος για αυτούς όσους ήθελαν να επισκεφτούν το χώρο αλλά και σε όσους ήθελαν να παρακολουθήσουν το μέρος των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιούνταν εκεί.

Προς κατάπληξή μας διαπιστώσαμε πως ήρθαν για δύο περιπτώσεις (ιδιοκτητών κοπαδιού προβάτων) που είχαν προβλήματα στους δρόμους που οδηγούσαν στις εγκαταστάσεις τους. Καλά κάνατε! Ίσως είχαν προηγηθεί. Αυτό όμως έπρεπε να γενικευτεί. Να μην ανεβοκατεβαίνουν τα μηχανήματα Αστακός-Μπαμπίνη και επιστροφή. Έχουν έξοδα, ώρες χαμένες στο δρόμο. Θέλει προγραμματισμό. Εκτός κι αν συνειδητά μας θυμίζετε το «κατόπιν ενεργειών μου».

Μα αυτά τα προαναφερόμενα μηχανήματα (φορτηγά-φορτωτές) , ο αντιδήμαρχος κος Μακρής φρόντισε να με ενημερώσει για να υποδείξω τον συγκεκριμένο κλειστό από κλαριά δρόμο στους χειριστές τους (!), τη στιγμή που τους είχε υποδειχτεί πως χρειάζεται το τρακτέρ, αυτό που κόβει τα κλαριά πλευρικά των δρόμων. Του το ξαναεπεσήμανα τηλεφωνικά για να εισπράξω την απάντηση «θα σε πάρω το βράδυ». Έχει να με πάρει.

Τονίζω πως ο δρόμος έχει υποδειχτεί στον κο αντιδήμαρχο τον Μάρτη του 2022 όταν ήρθε να δει και να επιδιορθώσει κομμένο δρόμο, που προκάλεσαν οι πλημμύρες του Νοέμβρη του 2021, που και τότε είχε ενημερωθεί αλλά συγκατατεθήκαμε γιατί υπήρχαν άλλες ζωτικές ανάγκες όπως πχ στο ΛΕΣΙΝΙ και αλλού, που είχαν πολύ μεγαλύτερες καταστροφές. Δείξαμε κατανόηση.

Ερχόμαστε στον Αύγουστο, κε Δήμαρχε, του 2022.

Να μιλήσουμε χωρίς περιστροφές. Στα ίσια. Ξηρομερίτικα. Τη γλώσσα της αλήθειας, για την πραγματικότητα.

Ήρθε το τρακτέρ 9, 10 και 11 Αυγούστου. Την πρώτη μέρα πήγε- για να αποφύγουμε το ρεζίλι- και άνοιξε από τα κλαδιά τον δρόμο προς Αη-Γιώργη. Τη δεύτερη μέρα σε δρόμο που εξυπηρετεί δύο σταβλικές εγκαταστάσεις και ο χειριστής σχόλασε 12 παρά 15 και την Τρίτη μέρα που θα ερχόταν να του υποδείξω τον κλεισμένο από τα κλαδιά δρόμο –όπως είχα ειδοποιηθεί- μου αναφέρθηκε πως «δεν είχε πετρέλαιο», αλλά την ίδια στιγμή κρίθηκε σκόπιμο να πάει αλλού! Προφανώς δεν έκανε του κεφαλιού του ο εργαζόμενος! Έχω άδικο να χαρακτηρίσω την ενέργεια «κατ’ επιλογήν», ναι ή όχι; Για περισσότερα και για του λόγου το αληθές στον κο Μακρή, αντιδήμαρχό σας.

Ο συγκεκριμένος δρόμος αναφέρεται και στο υπόμνημα πως έχει κλείσει. Σήμερα που γράφω αυτές τις αράδες (7 Σεπτέμβρη) δεν έχει ανοίξει απ’ τα κλαριά!! Είναι απροσπέλαστος, ούτε κι από πυροσβεστικό όχημα! Και είναι σε περιοχή που χρήζει να έχει ανοίξει από χθες!

Απροσπέλαστος δρόμος.

ΥΓ. Ξαναδέστε, κε Δήμαρχε, το υπόμνημα. Τώρα υπάρχει χρόνος περισυλλογής πάνω στα προβλήματα και τις λύσεις τους, ειδάλλως θα βγάλουμε, κι όχι άδικα, «αυθαίρετα συμπεράσματα» που παραπέμπουν στο κοινώς λεγόμενο «…ψιλό γαζί».

Η πραγματικότητα είναι άλλη. Διαφορετική απ’ αυτή που παρουσιάζεται, και μιλάμε για τα αυτονόητα.

Για αυτά τα αυτονόητα, εκτός από λόγους ευγένειας δεν θα ακούσετε από μένα ευχαριστώ, ούτε εσείς ούτε οποιοσδήποτε αντιδήμαρχός σας, όπως συνήθισαν αρκετοί στις μέρες μας αιρετοί στο χώρο των ΟΤΑ.

Είναι υποχρέωσή σας, καταλάβετέ το, να βλέπετε και να προσπαθείτε να λύνετε προβλήματα, όπως κι εμείς, οι φορολογούμενοι, ο λαός, υποχρέωση να σας τα θυμίζουμε. Να τα απαιτούμε αλλά και να τα διεκδικούμε. Σε μια τέτοια κατεύθυνση καλώ κι όλους τους συμπατριώτες μου να σηκώσουν το μπόι τους. Καμιά έκπτωση στα δικαιώματά μας. Ανεβάζουμε τον πήχη για την ικανοποίηση των σημερινών σύγχρονων αναγκών μας. Μπορούμε.

Από xiromeropress