Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου, 2021
Αρχική ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ-ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ Αυτοκινητόδρομοι: Σπριντ για το τελευταίο… χιλιόμετρο

Αυτοκινητόδρομοι: Σπριντ για το τελευταίο… χιλιόμετρο


Λιγότερες από 45 μέρες απέμειναν για να ξεκινήσει η λειτουργία των 3+1 αυτοκινητόδρομων που θα πρέπει να χαρακτηριστεί λειτουργική. Τι σημαίνει καταρχάς αυτό; Σημαίνει ότι θα πρέπει από την αρχή τους μέχρι το τέλος τους να είναι στην κυκλοφορία, έστω και αν θα έχουμε «στενώσεις» σε τμήματα τους που δεν θα έχουν καταφέρει να ολοκληρωθούν.
Επίσης στον όρο λειτουργικό περιλαμβάνεται η παράδοση στην κυκλοφορία τουλάχιστον του 90% του έργου. Άρα π.χ. στην Ιόνια Οδό από τα 196 δεν πρέπει να υπάρχουν εκκρεμότητες σε περισσότερα από 19,6χλμ. δρόμου.
Τώρα, το άγχος είναι μεγάλο καθώς οδεύοντας προς τα τέλη Μαρτίου θα πρέπει να γίνει το τελικό σπριντ στα έργα και να δούμε τι θα μείνει για το διάστημα Απριλίου-Αυγούστου.
Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν στο έργο των 25χλμ (Ευαγγελισμός-Σκοτίνα) της Παράκαμψης Τεμπών και Πλαταμώνα το ζήτημα είναι να εκδοθούν όλες οι απαραίτητες άδειες για τις Σήραγγες. Μετά είναι το κούμπωμα, σηράγγων, ανοιχτών τμημάτων και του υπάρχοντος αυτοκινητόδρομου. Στο βόρειο άκρο αυτό είναι σχεδόν τελειωμένο.
Στον Ε65 έχουμε τα πρώτα 5χλμ που προβληματίζουν και γενικά το τμήμα από το 32χλμ μέχρι το 50χλμ είναι το «δύσκολο». Το υπόλοιπο μέχρι το 111χλμ είναι έτοιμο.
Στην Ιόνια Οδό, παραδίδεται το Καμπή-Πέρδικα την ερχόμενη εβδομάδα, πιθανόν πριν το τέλος Μάρτη και το Γαβρολίμνη-Κεφαλόβρυσο. Τα δύσκολα περιλαμβάνουν το τμήμα Αμφιλοχία-Πελλάδα (λόγω Μενιδίου και Κρίκελου) και η αρχή (Αντίρριο-Γαβρολίμνη) και το τέλος (Πέρδικα-Εγνατία).
Η Ολυμπία είναι η πιο δύσκολη περίπτωση λόγω της ιδιομορφίας της κατασκευής (ταυτόχρονη κατασκευή και λειτουργία). Εδώ το άγχος είναι μεγαλύτερο αλλά το τι θα δοθεί μέχρι το τέλος Μαρτίου θα φανεί κυριολεκτικά στο παρά πέντε. Η κατασκευαστική εμπειρία των εταιρειών που συμμετέχουν είναι παράγοντας εμπιστοσύνης.
Νίκος Καραγιάννης – ypodomes.com