Δίχως αμφιβολία ολόκληρος ο οικισμός θα μπορούσε να αποτελέσει σκηνικό ταινίας περασμένων δεκαετιών. Ένα πολύχρωμο χωριό σκαρφαλωμένο στις πλαγιές του όρους Καρβούνι με θέα τα απέναντι μικρασιατικά παράλια. Το όνομα του είναι Μανωλάτες και εκτιμάται πως το οφείλει στους πρώτους κατοίκους του που είχαν το επίθετο Μανώλας. Απέχει 25 χιλιόμετρα από το Βαθύ και ελαφρώς λιγότερα από το Καρλόβασι.
Αν και βρίσκεται μόλις 4 χιλιόμετρα από τις βόρειες ακτές του νησιού πρόκειται για ένα αμιγώς ορεινό χωριό, πνιγμένο στην πλούσια βλάστηση. Τα εύφορα εδάφη του παράγουν υψηλής ποιότητας σταφύλια για να μετατραπούν με τη σειρά τους στον ευωδιαστό οίνο της Σάμου. Τα πλακόστρωτα σοκάκια του σε κάνουν να αισθάνεσαι πως ταξιδεύεις πίσω στο χρόνο και τα όμορφα καφενεδάκια στην πλατεία, αποτελούν ιδανικό τόπο χαλάρωσης και απόλαυσης ενός ελληνικού καφέ.
Στον οικισμό μπορεί να φτάσει κανείς με ο αυτοκίνητο του ακολουθώντας τις πινακίδες που θα συναντήσει στον Άγιο Κωνσταντίνο, στην παραλιακή οδό που συνδέει το Βαθύ με το Καρλόβασι. Ένας στενός, γεμάτος στροφές, ασφάλτινος δρόμος θα σε οδηγήσει στο χωριό. Πλάι του βρίσκονται πάμπολλα πλατάνια και άλλα πανύψηλα δέντρα που κάνουν τη διαδρομή πολύ ευχάριστη. Ο ήχος των αηδονιών σε συντροφεύει και ο δρόμος έπειτα από μερικά ανηφορικά χιλιόμετρα, σταματά στην αρχή του οικισμού. Εκεί ένας μεγάλος χώρος στάθμευσης σου επιτρέπει να αποχωριστείς το όχημα σου, μιας και εντός του οικισμού δεν κινούνται οχήματα.
Αν πάλι είναι κάποιος φίλος της σωματικής άσκησης μπορεί να μεταβεί στο χωριό πεζός. Δεν είναι λίγοι αυτοί που επιλέγουν το συγκεκριμένο τρόπο, μιας και ο οικισμός αποτελεί ορμητήριο εξερεύνησης της ορεινής βόρειας πλευράς του νησιού. Υπάρχουν σηματοδοτημένα μονοπάτια που βοηθούν τους λάτρεις της πεζοπορίας να απολαύσουν υπέροχες διαδρομές.
Οι εναπομείναντες κάτοικοι των Μανωλατών ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία και τον τουρισμό. Το χωριό αποτελεί πόλο έλξης πάμπολλων επισκεπτών και δεν είναι λίγοι οι ξένοι που επέλεξαν τον οικισμό για τη δημιουργία του εξοχικού τους σπιτιού. Ο οικισμός γιορτάζει την ημέρα της Ζωοδόχου Πηγής και λαμβάνει χώρα παραδοσιακό πανηγύρι στα στενά του.
Κατά το ταξίδι μου στη Σάμο επισκέφτηκα πολλά και όμορφα μέρη. Τούτο το χωρίο με κέρδισε απευθείας και ευχαριστώ τον ντόπιο φίλο που μου το συνέστησε. Ο συνδυασμός παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, έλλειψης οχημάτων, κατάφυτου ορεινού όγκου και η θέα προς τη θάλασσα, κάνουν τους Μανωλάτες έναν ξεχωριστό οικισμό. Αν βρεθείτε ποτέ στο νησί του Πυθαγόρα αξίζει να πιείτε ένα ντόπιο κρασί στο χωριό και να περπατήσετε στα λιθόστρωτα σοκάκια του.







πηγη runvel.gr

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *