ΑΝΑΠΟΛΩΝΤΑΣ ΤΟ ΧΘΕΣ

Αφιέρωμα:Η παλιά γέφυρα στον Εύηνο [φωτο]


Πόσες και πόσες αναμνήσεις δεν μας συνδέουν με την παλιά γέφυρα στον Εύηνο. Με την χάραξη του οδικού δικτύου στα 1953 από το Θέρμο για Διασελάκι-Πέρκο –Περίστα ή Θέρμο –Αχλαδόκαστρο-

Πλάτανο για να περνάνε τα οχήματα όλοι έπρεπε να διασχίσουμε το Βαλτσόρεμα. Μέχρι τότε η διαδρομη ποδαράτα από Πέρκο, Διασελάκι προς Θέρμο διαρκούσε περίπου 6 ώρες στο κατέβασμα, περνώντας με τα πόδια μέσα από το ποτάμι του Εύηνου και 8 ώρες απο Θέρμο στην επιστροφή για Πέρκο.

Με τη χάραξη του χωματόδρομου επιλέχθηκαν οι δυο κοντινότεροι βράχοι και μεταξύ τους στήθηκε μια παλιά στρατιωτική τύπου bailey γέφυρα που όπως λένε οι παλιοί τη φέραν από τη Λαμία με πρωτοβουλία του Περκιώτη στρατηγού Θανασούλα Στράγγου εκμεταλλευόμενος τη γνωριμία του με το Θέρμιο Γιάννη Νικολίτσα, τέως Υπουργό. Εκεί μένει ακίνητη ως τις μέρες μας, για να περνάει ο διαβάτης και να απολαμβάνει τη μαγεία και τη βουή του ποταμιού κοιτάζοντας το από το στρώμα της γέφυρας.

1949 ΤΟ ΓΕΦΥΡΙ ΣΤΟ ΒΑΛΤΣΟΡΕΜΑ ΠΡΙΝ ΜΠΕΙ Η ΣΙΔΕΡΕΝΙΑ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ.ΣΤΗΝ ΦΩΤΟ Ο ΝΙΚΟΛΑΚΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Τι να πρωτοθυμηθούμε από την κοντινή μας εποχή. Πόσους τόνους φορτίο άντεξε για 40 και παραπάνω χρόνια η πλάτη της πολύπαθης αυτής γέφυρας, πόσα αυτοκίνητα πέρασαν από πάνω της, πόσα φορτηγά, βαρέα οχήματα. Ψηλή και επιβλητική έμενε στη θέση της με το «παλάτζο της» και τα χοντρα ξύλα που ήταν το δάπεδο της να «τραγουδάνε» συγχρονισμένα και ξεκάρφωτα κάθε που τα πατούσε και πέρναγε κάποιο όχημα.

Πολλές φορές τα ξύλα φεύγανε τελείως από τη θέση τους με αποτέλεσμα να δημιουργούνται κάποια τεραστια «παράθυρα» για να βλέπουμε το ποτάμι από κάτω μας και να αισθανόμαστε περισσότερο δέος. Όταν αξιωθήκαμε να οδηγήσουμε την περνάγαμε γρήγορα από το φόβο μας, μη μας βρεί “κανένα κακό”.

Όμως και οι γέφυρες έχουν ψυχή. Ηθελε τούτη η γέφυρα από μόνη της να αντέξει και άντεξε γιατι ήθελε να μας εξυπηρετεί.. Σαν παλιό καλό και γερό σκαρί, γιατί έγινε με κόπους και από χέρια που μάτωσαν για να τη δημιουργήσουν. Κι αυτά τα χέρια τα σεβάστηκε και μας εξυπηρέτησε όλους χωρίς ουσιώδεις βλάβες ολον αυτό τον καιρό..

Σήμερα στη θέση της παραδίπλα είναι η τσιμεντένια γέφυρα. Η παλιά στέκεται επιβλητικά στη θέση της και ξεκουράζεται απολαμβάνοντας ότι έχει προσφέρει στους διερχόμενους. Πολλά τράβηξε και υπέφερε η καμπούρα της τόσα χρόνια !

perkosnafpaktias.blogspot.

Αφήστε ένα σχόλιο

comments

Comment here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.