ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ-ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ

Αφιέρωμα:Το ιστορικό πανέμορφο Σαϊτάν Παζάρ στην Πρέβεζα !


Μια ολόκληρη ιστορία, που κρατά από πολύ παλιά είναι δεμένη με το γραφικό και υπέροχο Σαϊτάν Παζάρ στην Πρέβεζα. Πρόκειται για το σοκάκι που έχουν επισκεφθεί πολλοί επώνυμοι και το έχουν θαυμάσει, φεύγοντας πάντα με την υπόσχεση, ότι θα επιστρέψουν να το επισκεφθούν ξανά. Υπέροχα μαγαζιά γύρω-γύρω και κάθε μεριά, να έχει χαραγμένη τη δική της ιστορία, που αντέχει στον χρόνο.

Η ιστορία του Σαϊτάν Παζάρ ξεκινά από την Τουρκοκρατία και συγκεκριμένα, έναν τούρκο στρατιωτικό διοικητή που ήταν σκληρός και βίαιος. Για να τον… «περιποιηθούν» όπως του άξιζε, οι κάτοικοι αυτού του δρόμου, άλειψαν ένα βράδυ με σαπούνι το πέτρινο οδόστρωμα, στο σημείο που είχε απότομη κλίση. Όταν την επόμενη μέρα ο τούρκος διοικητής πέρασε με το άλογό του από το Σαϊτάν Παζάρ, το άλογό του γλίστρησε και ο ίδιος έπεσε κάτω, φωνάζοντας: Σαϊτάν Παζάρ».

Μετά την απελευθέρωση της Πρέβεζας, τα τότε καφενεία του Σαϊτάν Παζάρ αποτελούνταν από ανθρώπους που εργάζονταν στο λιμάνι. Συγκεντρώνονταν πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία, τον Πόντο (Γι’ αυτό κι ο Στάθης με το ομώνυμο μαγαζί, είναι ΑΕΚΑΡΑ), άνθρωποι από τη Θράκη, Αρβανίτες, Βλάχοι, Λευκαδίτες, Ξηρομερίτες, πολλοί από αυτούς είχαν εγκατασταθεί στην Πρέβεζα. Λειτουργούσε το ξενοδοχείο «Ελλάς» και πολλοί από τους μουσικούς που έρχονταν στην Πρέβεζα, για να ενσωματωθούν στις τοπικές ορχήστρες, διανυκτέρευαν στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο. Βασίλης Σαλέας και Τάκης Καρναβάς ήταν μόνο δύο από τους μουσικούς, που είχαν μείνει στο ξενοδοχείο «Ελλάς». Και σημειώνουμε μόνο δύο, γιατί είχαν περάσει πολλοί επώνυμοι από το Σαϊτάν Παζάρ και εκείνη την εποχή, ανάμεσά τους και η ηθοποιός και τραγουδίστρια Σπεράντζα Βρανά που λέγεται ότι γοήτευσε τον ανδρικό πληθυσμό της εποχής. Δεν ξέρω αλλά ορισμένες φορές που περνώ από το Σαϊτάν Παζάρ, νιώθω ένα αεράκι φιλικό και θυμάμαι αμέσως ότι στο Σαϊτάν Παζάρ, είχε μαγαζί με ορχήστρες και ο Παππούς μου, Νίκος Τασούλας! Σήμερα το Σαϊτάν Παζάρ, αποτελεί μια ξεχωριστή και ποιοτική επιλογή, για κάθε επισκέπτη, αλλά και κάθε ντόπιο.
πηγη .letsgopreveza.gr

Αφήστε ένα σχόλιο

comments

Comment here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.