ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

%ce%bc%cf%80%ce%bf%cf%85%ce%ba%ce%b11
Το κάστρο της Μπούκας (1478-1701) ήταν η πρώτη σημαντική οθωμανική οχύρωση της πόλης της Πρέβεζας. Χτίστηκε το 1478 από τους Οθωμανούς και ήλεγχε τα στενά της εισόδου του Αμβρακικού κόλπου. Ανατινάχθηκε το 1701 από τους Ενετούς πριν την αποχώρησή τους από την Πρέβεζα, βάσει των όρων της συμφωνίας του Κάρλοβιτς με τους Οθωμανούς. Βρισκόταν στη θέση που σήμερα ονομάζεται «Παλιοσάραγα». Στα ερείπιά του ο Αλή πασάς της Ηπείρου έχτισε ανάκτορο στις αρχές της δεκαετίας του 1810. Μετά την απελευθέρωση της Πρέβεζας, το 1912, στη θέση του κάστρου δημιουργήθηκε στρατόπεδο μονάδας εφοδιασμού.Σήμερα, αν και ο χώρος που καταλάμβανε το κάστρο δεν είναι οικοδομημένος, δεν υπάρχουν, παρά ελάχιστα, εμφανή ερείπιά του.
Χτίστηκε από τους Οθωμανούς το 1478 λίγα χρόνια μετά την κατάληψη της πόλης από αυτούς, όπως αναφέρεται στο Βραχύ Χρονικό 71.7 (ἔκτισεν τὴν Πρέβεζαν ἐπὶ ἔτους ‚ςϡπς΄), αλλά και σε επιστολή του Λεονάρδου Γ΄ Τόκκο της 31ης Μαρτίου 1478. Η οικοδόμηση του οχυρού στην είσοδο του Αμβρακικού κόλπου θεωρήθηκε από τον Τόκκο επικίνδυνη και ως εκ τούτου έστειλε συγγενή του στη Βενετία για να ζητήσει τη συνδρομή της Γαληνοτάτης. Στην επιστολή του το κάστρο ονομάζεται «castello ala bucca delo gulfo» (κάστρο στο στόμιο/μπούκα του κόλπου).[
%ce%bc%cf%80%ce%bf%cf%85%ce%ba%ce%b112
Βελτιώθηκε και επισκευάστηκε το 1495 –σε προετοιμασία εναντίον των επεκτατικών σχεδίων του Γάλλου βασιλιά Καρόλου Η΄, τα οποία δεν υλοποιήθηκαν– στη συνέχεια το 1530, το 1553 επί του Σουλεϊμάν Α΄ Μεγαλοπρεπούς και το 1684 από τους Ενετούς μετά την κατάληψή του από αυτούς.
Με βάση τους όρους της συνθήκης του Κάρλοβιτς, οι Ενετοί αποχώρησαν από την Πρέβεζα το 1701, έχοντας πρώτα ανατινάξει το κάστρο, το οποίο κατεδαφίστηκε με την επίβλεψη Ενετών και Τούρκων.
Μετά την επανεγκατάσταση των Τούρκων στην Πρέβεζα, το 1701, αυτοί την οχύρωσαν ξανά, χτίζοντας το Κάστρο που σήμερα είναι γνωστό με το όνομα του Αγίου Ανδρέα (παλαιότερη ονομασία Ιτς Καλέ – İç Kale), βορειότερα από το κάστρο της Μπούκας.πληροφοριες wikipedia
πηγες Καράμπελας, 2010: Το κάστρο της Μπούκας (1478-1701),

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *