%cf%83%ce%b9%ce%b2%ce%b7%cf%81%ce%b9%ce%ba%ce%bf%cf%821
Ο Υπερσιβηρικός Σιδηρόδρομος (Транссибирская магистраль ή Транссиб στα ρωσικά), είναι σιδηροδρομικός άξονας που συνδέει τη Μόσχα και την ευρωπαϊκή Ρωσία με τις ρωσικές επαρχίες της Άπω Ανατολής, τη Μογγολία, την Κίνα και τη Θάλασσα της Ιαπωνίας.
Η κύρια διαδρομή, ο υπερσιβηρικός, φτάνει από τη Μόσχα στο Βλαδιβοστόκ μέσω της νότιας Σιβηρίας και κατασκευάστηκε μεταξύ του 1891 και του 1916. Με 9.288 χιλιόμετρα, σε 8 χρονικές ζώνες, το ταξίδι διαρκεί περίπου 7 ημέρες. Σήμερα άλλες τέσσερις διαδρομές ξεκινούν από τον Υπερσιβηρικό.
ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Στα τέλη του 19ου αιώνα η Ρωσία ήταν ήδη μια παγκόσμια υπερδύναμη, αλλά η κίνηση και το εμπόριο ήταν σχεδόν εξ ολοκλήρου στις δυτικές επαρχίες της και σε μεγάλες πόλεις όπως η Μόσχα και η Αγία Πετρούπολη.
Το ανατολικό – ασιατικό – σιβηρικό τμήμα της χώρας ήταν αποκομμένο.
Το 1891, η κυβέρνηση της Ρωσίας αποφάσισε την κατασκευή μιας σιδηροδρομικής γραμμής που θα συνέδεε τη Μόσχα με το λιμάνι Βλαδιβοστόκ, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά στην ανατολική ακτή της Ρωσίας, στη Σιβηρία, στη Θάλασσα της Ιαπωνίας.
Russia, Siberia, Trans-siberian train on the banks of Baikal lake
%cf%83%ce%b9%ce%b2%ce%b7%cf%81%ce%b9%ce%ba%ce%bf%cf%823
Ο Τσάρος Αλέξανδρος Γ΄ αποφάσισε να ενώσει τη Ρωσία από το σημείο που βρίσκονται τα Ουράλια, με τις ακτές του Ειρηνικού.
Η αλλαγή στον τρόπο μεταφοράς των πρώτων υλών του σιβηρικού υπεδάφους, η διακίνηση προϊόντων από και προς την αχανή κινέζικη αγορά και η γρήγορη μεταφορά στρατιωτικού υλικού και προσωπικού, για την προάσπιση της ρωσικής Άπω Ανατολής από τους Ιάπωνες, ήταν οι λόγοι που επέβαλαν τη σιδηροδρομική σύνδεση Ανατολής – Δύσης.
Η κατασκευή του Υπερσιβηρικού ολοκληρώθηκε 25 χρόνια αργότερα (1916), ενώ από το 1908, δίπλα στην αρχική μονή γραμμή, κατασκευαζόταν και δεύτερη.
Με την ολοκλήρωση του Υπερσιβηρικού μια νέα εποχή ανάπτυξης ξεκίνησε για τη Σιβηρία, βασισμένη κυρίως στις τεράστιες δυνατότητες εκμετάλλευσης του φυσικού της πλούτου.
Παράλληλα, απλοί σταθμοί του Υπερσιβηρικού σιδηροδρόμου εξελίχθηκαν σταδιακά σε αστικά βιομηχανικά κέντρα.
Από η Μόσχα μέχρι τα ανατολικά σύνορα με την Κίνα, για περισσότερα από 9.000 χιλιόμετρα εκτείνεται ο μεγαλύτερος σιδηρόδρομος του κόσμου: ο Υπερσιβηρικός. Ένα εκπληκτικό ταξίδι που παρουσιάζει αυτή την εβδομάδα το Russian Life.
Μέρα παρά μέρα, τα μεσάνυχτα, το ρώσικο τρένο ξεκινάει από τη Μόσχα για το ταξίδι μίας εβδομάδας στο Βλαδιβοστόκ. Είναι μια καταπληκτική διαδρομή, που προσελκύει ταξιδιώτες από πολύ μακριά, όπως το Βρετανό Ρόμπερτ Μπερντ:
«Είναι το μεγαλύτερο ταξίδι με τρένο που μπορεί να κάνει κανείς. Πρέπει να το κάνεις, είναι ευκαιρία. Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ, βλέπω το τοπίο και θα βρεθώ σε μέρη που δεν έχω επισκεφτεί ποτέ. Το βρίσκω συναρπαστικό.»

Εκατοντάδες ταξιδιώτες φτιάχνουν εδώ το προσωρινό τους σπίτι: κοιμούνται, τρώνε και απολαμβάνουν τις ανέσεις. Είναι ένα διάλειμμα από την καθημερινότητα, μέχρι να φτάσουν στον τελικό τους προορισμό.
Η ελεγκτής Ιρίνα Σαβίνα προειδοποιεί:
«Ελάχιστοι είναι οι επισκέπτες που κάνουν, με τη μία, ολόκληρο το ταξίδι, από τη Μόσχα έως το Βλαδιβοστόκ. Αυτοί που το επιχειρούν πρέπει να είναι προετοιμασμένοι, πνευματικά και ψυχολογικά. Δεν είναι εύκολο πράγμα μία ολόκληρη εβδομάδα σε τρένο. Εμείς, από την πλευρά μας παρέχουμε ότι είναι δυνατό για να κάνουμε το ταξίδι ευχάριστο.»
Στην πρώτη και στη δεύτερη θέση, υπάρχουν κουπέ δύο ή τεσσάρων ατόμων. Αυτά επιλέγουν κυρίως οι ξένοι τουρίστες και οι επιχειρηματίες, που προτιμούν τα ρωσικά τρένα από τα αεροπλάνα.
Πάνω από εξήντα σταθμοί μεταξύ Μόσχας και Βλαδιβοστόκ προσφέρουν χαλάρωση και την ευκαιρία για αγορές. Οι περισσότεροι τουρίστες σταματούν σε κάποιες από τις πιο ενδιαφέρουσες πόλεις της διαδρομής και μετά συνεχίσουν το «Υπερσιβηρικό» τους ταξίδι.
Οι πιο αποφασισμένοι ταξιδιώτες επιλέγουν την τρίτη θέση: το «platzkart». Ανοιχτό βαγόνι με κάθε είδους επιβάτες, για ταξίδι με «ανοιχτούς ορίζοντες».
«Τα ταξίδια με το τρένο σου δίνουν πολύ χρόνο για να σκεφτείς. Είναι μία ευκαιρία για αναστοχασμό που δεν την έχεις στην καθημερινότητα» μας λέει μία επιβάτης από το Κίροφ.
«Είτε θα κοιμηθείς πολύ, είτε θα διαβάσεις ή θα βρεις κάτι δημιουργικό να κάνεις. Εγώ φτιάχνω παιχνίδια και χειροποίητα κοσμήματα τις ώρες που βρίσκομαι στο τρένο.» λέει δίπλα της μια άλλη ποιότητα από το Κίροφ.

πληροφοριες wikipedia,euronews

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *