14939953_1313758701990955_4165281401110455532_o
Έβαζαν τα γιδοπρόβατα στη στρούγκα με το σουρούπωμα. Εκεί στα στρουγκολίθια καθόταν ο τσοπάνης και άρμεγε ένα ένα τα ζώα μαζεύοντας το γάλα στις ξύλινες καρδάρες. Το γάλα μετά το άρμεγμα είχε πολύ αφρό και το άφηνε λίγο να ηρεμήσει. Κατόπιν το έπηζε. Την πυτιά, ο τσοπάνος την έβρισκε από τα μικρά κατσικάκια ή αρνιά όταν τα έσφαζε που βρισκόταν μέσα στο στομάχι του ζώου.Όταν ήθελε να τυροκομήσει έκοβε ένα κομμάτι αποξηραμένης πυτιάς, τη διέλυε σε λίγο γάλα και την έριχνε μέσα στο καζάνι όπου έβραζε το γάλα.
Όταν το γάλα είχε πήξει, άρχιζε να ξεχωρίζει το τυρί από το τυρόγαλα. Το προϊόν αυτό το έριχναν σε ένα πανί με αραιή ύφανση και δεμένες ανά δυο τις άκρες του, την τσαντήλα. Από κάτω έβαζαν ένα καζάνι και μάζευαν το τυρόγαλο….
14908325_1313758438657648_4321069884127569548_n
14910509_1313758365324322_5203059692459375257_n
14925295_1313758401990985_8535091919724736371_n
14939953_1313758701990955_4165281401110455532_o
14980551_1313758208657671_3215079606848731796_nΠΗΓΗ “ΖΩΗ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ”

Από xiromeropress