naymaxia
Αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του δημοτικού συμβούλου της Λαϊκής Συσπείρωσης Ναυπακτίας Β. Τσαγκουρνού
στο προχτεσινό δημοτικό συμβούλιο της πόλης.

Ευθαρσώς ο Ναυπάκτιος σύμβουλος, σύμφωνα με τα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης, απηύθυνε την πρόταση να μην διοργανώνονται εορτασμοί για τη Ναυμαχία στη Ναύπακτο γιατί αυτή έγινε πολύ μακριά από την πόλη. Ως γνωστόν η Ναυμαχία που απέτρεψε την Οθωμανοποίηση της Ευρώπης, έγινε στις Εχινάδες Νήσους στα όρια του δήμου Οινιαδών παλιότερα και σήμερα του δήμου Μεσολογγίου. Ο κ. Τσαγκουρνός ανέφερε αρχικά πως από τις εκδηλώσεις δεν κερδίζουν κάτι οι πολίτες ούτε αλλάζει το βιοτικό τους επίπεδο. Στην συνέχεια επισήμανε πως οι εκδηλώσεις δεν πρέπει να πραγματοποιούνται καθόλου γιατί η ναυμαχία έγινε στις Εχινάδες νήσους, άρα δεν έχει σχέση με την Ναύπακτο. Στο λιμάνι της Ναυπάκτου, είπε, είχε συγκεντρωθεί ο Τουρκικός στόλος αλλά και στην μάχη είχαν συμμετάσχει Έλληνες από την Κέρκυρα και τα Ιόνια νησιά. «Στήνουμε χορούς και πανηγύρια για κάτι που δεν έγινε στη Ναύπακτο. Εθνικό είναι ότι είναι αληθινό», τόνισε στην ομιλία του κάνοντας αίσθηση στην γειτονική πόλη.
Από πέρυσι πλήθος ιστορικών στοιχείων για τη Ναυμαχία των Εχινάδων (τη λεγόμενη της Ναυπάκτου) έχει παραθέσει με εκτενέστατα άρθρα του και φωτογραφικό υλικό ο συνεργάτης της ΑΙΧΜΗΣ Rodi de Fuca. Καταγόμενος από τις Οινιάδες και με πολύπλευρη γνώση του ιστορικού γεγονότος αγωνίζεται μαζί με λίγους ακόμη για να αποκατασταθεί η ιστορία από την διαστρέβλωση. Μάλιστα ένεκα και της επετείου θα δημοσιευθεί στην ΑΙΧΜΗ νέο αφιέρωμα κοντά στην επέτειο της Ναυμαχίας που θα εντυπωσιάσει. Ο ίδιος σε ανάρτησή του με αφορμή την δήλωση του Ναυπάκτιου δημοτικού συμβούλου κ. Τσαγκουρνού τονίζει: Χρειάζεται τόλμη και ειλικρίνεια για να σηκώσεις τη φωνή στο κατεστημένο, στη συνήθεια και στην διαστρέβλωση και μάλιστα όταν τυχαίνει να είσαι μέρος της ιδίας κοινωνίας που κρίνεις. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σ αυτόν τον πολίτη της πόλης που καπηλεύτηκε επί χρόνια κάτι που δεν ήταν δικό της, που δανείστηκε κάτι που δεν είχε κανένα δικαίωμα να δανειστεί, και που επιπλέον θέλει να διεθνοποιήσει βασιζόμενη στην καλή θέληση των ξένων πολιτών και την αμάθεια τους.
Αυτή η είδηση έρχεται να δυναμώσει και να δικαιολογήσει κατά μέρος τον αγώνα πολλών ανθρώπων που δικαιούνται τις Εχινάδες και τις ζουν καθημερινά. Τον αγώνα για να μαθευτεί στον κόσμο, την Ευρώπη, την Ελλάδα κι ακόμα στον ίδιο τον νομό μας ότι δεν υπήρξε καμιά ναυμαχία στη Ναύπακτο κι ούτε τη δικαιούται, αλλά έγινε στις Εχινάδες κι υπάρχουν πολλοί οικισμοί, πολλά χωριά, πόλεις, που παρελαύνουν πριν φτάσεις στην μακρινή Λεπάντο που απέχει 60 μίλια από το μέρος της ναυμαχίας για να την διεκδικήσουν”.
Αναμφισβήτητα ένας ιστορικός τόπος όπως το Μεσολόγγι και οι Οινιάδες δεν έχει δικαίωμα να απεμπολεί από την βαριά κληρονομιά του γεγονότα όπως αυτά. Γι’ αυτό και ο λόγος ανήκει στην δημοτική αρχή ώστε πλέον, ακόμη και αν πρέπει να συνεργαστεί με τον δήμο Ναυπακτίας, να αναλάβει πρωτοβουλίες για να κάνει γνωστή στα πέρατα της Υφηλίου την τοποθεσία της Ναυμαχίας, αφετέρου να τιμήσει και να αναδείξει αυτά τα ιερά νερά στο μέγιστο βαθμό.
πηγη aixmi news.gr

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *