Με αφορμή την αναμενόμενη ασύστολη αδειοδότηση κατασκευής πάρκων με ανεμογεννητριών στις βουνοκορφές του Ξηρομέρου και της Αιτωλοακαρνανίας θαρρώ πως πρέπει να πάρουμε όλοι θέση.
Ελεύθερα βουνά χωρίς Αιολικά ”
μια φωνή που διασχίζει ολόκληρη τη Χώρα και σμίγει με τη φωνή των λαών των περισσότερων Ευρωπαϊκών Χωρών.
Μια δυνατή φωνή από, Άγραφα, Κοζάνη, Τρίκαλα, Φθιώτιδα. Δράμα, Εύβοια, Τήνο, Νάξο, Άνδρο, Πάρο, Αμοργό, Ιεράπετρα , Αιτωλοακαρνανία και άλλα μέρη ενώθηκε :
Με τη φωνή των 100 καθηγητών και διανοούμενων της Γερμανίας που τεκμηριωμένα αναφέρουν στο μανιφέστο τους πώς, η ικανότητα παραγωγής ενέργειας από τον άνεμο είναι συγκριτικά πολύ χαμηλή.
Στη Γερμανία οι πωλήσεις ανεμογεννητριών έχουν πέσει κατά 80 % καθώς οι πολίτες και οι τοπικές κοινωνίες αντιδρούν σφοδρά βλέποντας να υποβαθμίζεται το φυσικό περιβάλλον.
Ενώθηκε με τη φωνή των Νορβηγών όπου, η κυβέρνηση της Νορβηγίας σταμάτησε τις εργασίες που αφορούν το εθνικό πλαίσιο αιολικής ενέργειας μετά από τις αντιδράσεις του κόσμο, και την γνωμοδότηση των ειδικών ότι το μέλλον των αιολικών είναι αβέβαιο
Με τους Πολωνούς που βάζουν εμπόδια στην ασύστολη ανάπτυξη αιολικών πάρκων με νομοσχέδιο
Με τους Κροάτες όπου, πριν δοθούν άδειες για κατασκευή αιολικών πάρκων ζητούν σύμφωνα με νόμο που πέρασαν στη βουλή τη γνώμη των περιβαλλοντικών οργανώσεων που δρουν στην περιοχή
Με τους Αμερικάνους όπου, μετά από 25 χρονιά και αφού οι ανεμογεννήτριες ολοκλήρωσαν το κύκλο τους οι κατά τόπους αρχές ψάχνουν να βρουν λύσεις για τα μεταλλικά κουφάρια που σκουριάζουν στις βουνοκορφές επειδή η αποκαθήλωση τους είναι πάρα πολύ δα;πανηρή και κανένας δεν αναλαμβάνει το κόστος.
Τα δεδομένα για τη χώρα μας σε ότι αφορά τις ανεμογεννήτριες και τη σχέση μεταξύ πολιτείας και περιβαλλοντικών οργανώσεων, τοπικών κοινωνιών, επιστημονικών φορέων, και άλλων ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων και μονάδων, δείχνουν ότι δεν ευθυγραμμίζονται, δεν συνεργάζονται, δεν εισακούγονται, δεν λογίζονται.
Δεν λαμβάνονται υπ όψιν πριν αποφασίσουν, παρά την κατάθεση των αποτελεσμάτων από μελέτες που διεξήγαγαν και Ελληνικά Πανεπιστήμια (όπως των Ιωαννίνων) , των συμπερασμάτων ερευνών που διεξήχθησαν από περιβαλλοντικές οργανώσεις και ειδικούς, ενσωματώνοντας και την διεθνή εμπειρία όπου όλα μαζί τεκμηριώνουν και καθιστούν απαγορευτική την παραπέρα αδειοδότηση από την Πολιτεία νέων αιολικών πάρκων μιας και η Χώρα μας έχει υπερκαλύψει τα προβλεπόμενα δυο και τρεις φορές επί πλέον και ως το 2030.
Τα ελάχιστα στοιχεία που αναφέρονται εδώ, σε σχέση με τα διεθνώς δημοσιευμένα άρθρα, μελέτες και έρευνες υπάρχουν και είναι εύκολα προσβάσιμα στο διαδίκτυο.
Σε ότι αφορά δε, τα καθ ημάς. Τα δικά μας προβλήματα, δηλαδή, με την ασύστολη και χωρίς μέτρο, ελεύθερη σχεδόν τοποθέτηση ανεμογεννητριών, ή αν θέλετε δημιουργία αιολικών πάρκων, και όχι μόνο,
θα πρέπει ως τοπικές κοινωνίες να εκφραστούμε με την δημιουργία αυτού του κοινωνικού κινήματος που θα πρέπει να αντιμετωπίσει εξωτερικούς και εσωτερικούς κινδύνους.
Διότι οι επενδυτές που είναι σε συνεννόηση με την Πολιτεία, η οποία Πολιτεία είναι σε συνεννόηση με άλλες Χώρες επενδυτές που έχουν έλλειψη ενέργειας και εσωτερικά προβλήματα με τις δικές τους τοπικές κοινωνίες και δεν μπορούν να δημιουργήσουν αιολικά πάρκα διότι κάνουν κακό, ψάχνουν άλλες Χώρες που οι αντιστάσεις είναι χλιαρές και οι κυβερνήσεις πειθήνιες για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους.
Και για να στηθούν με μεγαλύτερη ευκολία, οι επενδυτές βρίσκουν και πρόσωπα που ,πιθανά, επηρεάζουν την τοπική κοινωνία για να διαλαλήσουν τα δήθεν οφέλη που θα υπάρξουν απ την δημιουργία πάρκων που είναι: 2 έως 3 θέσεις εργασίας ( έτσι καταπολεμούμε και την ανεργία) και μερικά ψίχουλα ( ως επιχείρημα ωφέλειας) ή κάποιες δωρεές για να φανεί και ένα ευαίσθητο πρόσωπο στους αφελείς, από τα υπέρογκα ποσά που θα ωφεληθούν.
Τα δε ψίχουλα που τάζουν, δεν θα αρκούν για να αποκαθηλωθούν οι τεράστιες ποσότητες μετάλλων που θα μολύνουν την περιοχή.-
Σημείωση:
Η Γερμανία έχει δώσει παράταση στην εξόρυξη λιγνίτη έως το 2038
και η Αυστρία έως το 2040. Η Ελλάς, εδώ και τώρα κλείσιμο !!!
Υστερόγραφο:
1. Αυτή με λίγες λέξεις είναι η δική μου πολιτική και όχι κομματική άποψη.
Αυτή είναι η δική μου ανιδιοτελή και όχι ιδιοτελή άποψη
Αυτή είναι η θέση που παίρνω , χωρίς να είμαι ειδικός, από τα συμπεράσματα των μελετών και τις έρευνες των ειδικών που είναι δημοσιευμένες και πολύ ισχυρές.
2. Αυτό το κείμενο το έγραψα μετά από την προτροπή φίλων που όπως την εισέπραξα αποτελούσε προσβολή για τις αρχές και αξίες που πρεσβεύουμε ως Ξηρομερίτες και ως σκεπτόμενα άτομα.
Ένοιωσα προσβεβλημένος και χρησιμοποίησα τη ρήση:
“ δεν είναι φρόνιμο να σιωπάς, αν έχεις να πεις κάτι καλύτερο απ τη σιωπή.”
Εκατέρωθεν δε, προτείνω τη ρήση : “ κρείττον το σιωπάν.”
Γεώργιος Δ. Ζαρέντης
Δημότης του Δήμου Ξηρομέρου ,
στην Τοπική Κοινότητα Παπαδάτου
Sakis Mponias και 3 ακόμη

Από xiromeropress