Υπήρξε από τους τελευταίους ηθοποιούς που έπαιξε στον παλιό ελληνικό κινηματογράφο και ξεχώρισε για τη γοητεία του και το ερμηνευτικό του ταλέντο.Όπως είχε πει ο ίδιος σε συνέντευξή του, ήταν «χαϊδεμένο παιδί» του Μίμη Φωτόπουλου. Ενσάρκωσε τον Δημητρό στην ταινία “Παπαφλέσσας”, τον Κόγκα Δράκο στην ταινία “Σουλιώτες” και τον λοχία Γρηγόρη Χαλκιά στην ταινία “Οι Πολεμισταί της Ειρήνης”.ο 1973 ενσάρκωσε τον Βασίλη Λυμπέρη στην ταινία του Μάριου Ρετσίλα «Οι σατανάδες της νύχτας», ενώ υποδύθηκε και τον πράκτορα του σοβιετικού μπλοκ, ονόματι Μίλκο στην ταινία του 1973 “Στα δίχτυα της αράχνης”.
Ο λόγος για τον ηθοποιό Γιάννη Κατράνη που γεννήθηκε το 1943 στον Αλμυρό Μαγνησίας. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή Αθηνών και έκανε το ντεμπούτο του στον κινηματογράφο τo 1969 σε ηλικία 26 ετών με την ταινία “Το φθινόπωρο μιας καρδιάς”. Ακολούθησαν το “Τέλμα” και “Ο τελευταίος των κομιτατζήδων” που τον έκαναν περιζήτητο στα κινηματογραφικά πλατό. Αν και εμφανίστηκε στη “δύση” του παλιού ελληνικού κινηματογράφου κατάφερε να διακριθεί και τη δεκαετία του ’70 καθιερώθηκε ως πρωταγωνιστής. Συνεργάστηκε επί μια πενταετία με την εταιρεία Art Films Τζέιμς Πάρις, παίζοντας σε πολλές εθνικοπατριωτικές ταινίες της εποχής. Παράλληλα έπαιξε σε πολεμικά σήριαλ της ΕΡΤ.Το όνομά του είχε απασχολήσει τον Τύπο αρχές της δεκαετίας του ’90, όταν η Ρούλα Κορομηλά παρουσίαζε την πρωινή εκπομπή στην ΕΡΤ «Μια καλημέρα είναι αυτή και διώξτε το άγχος», που σημείωνε τεράστια νούμερα τηλεθέασης. Εφημερίδες είχαν γράψει ότι εξαιτίας του ο γενικός διευθυντής Μιχάλης Δημητρίου σταμάτησε τη Ρούλα Κορομηλά από την ΕΡΤ επειδή η διοίκηση τον επέβαλε ως συμπαρουσιαστή της.

Λέγεται ότι η Ρούλα Κορομηλά δεν ήθελε να συνεργαστούν και τελικά δύο εβδομάδες μετά την αποχώρησή της ο Γιάννης Κατράνης ανέλαβε την πρωινή εκπομπή, η οποία θα παρουσίαζε πλέον κοινωνικά θέματα. Ο Γιάννης Κατράνης υπήρξε επίσης στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας και διατηρούσε στενές σχέσεις με την οικογένεια Μητσοτάκη. Μάλιστα, η φωνή του “έντυσε” πολλά από τα σποτ της Νέας Δημοκρατίας.

Η τελευταία του εμφάνιση ως ηθοποιός ήταν στη σειρά “Η Δίψα” που προβλήθηκε το 1990 από το MEGA με πρωταγωνιστή τον Γιάννη Βόγλη.

Από xiromeropress