Ερώτηση (Μαθητής): Γιατί θέλουμε να ζούμε με πολυτέλεια;
Κρισναμούρτι: Τι εννοείς με τη λέξη «πολυτέλεια»; Να φοράς καθαρά ρούχα, να κρατάς το σώμα σου καθαρό, να τρως καλό φαγητό, αυτά ονομάζεις πολυτέλεια; Αυτά μπορεί να μοιάζουν πολυτέλεια στον φτωχό που δεν έχει να φάει, που φοράει κουρέλια μπορεί να κάνει μπάνιο κάθε μέρα. Επομένως, η πολυτέλεια είναι κάτι που διαφέρει ανάλογα με τις επιθυμίες του καθένα.

Τώρα, ξέρετε τι συμβαίνει όταν τρελαίνεσαι για πολυτέλεια, όταν εξαρτάσαι από τις ανέσεις και θέλεις να κοιμάσαι πάντα σε πουπουλένια μαξιλάρια; Ο νους σου αποκοιμιέται. Είναι καλό να υπάρχουν κάποιες βασικές ανέσεις, αλλά το να δίνεις έμφαση στην άνεση, να της δίνεις τεράστια σημασία, σημαίνει ότι έχεις έναν κοιμισμένο νου. Έχετε προσέξει πόσο ευτυχισμένοι είναι οι περισσότεροι χοντροί άνθρωποι; Τίποτα δεν φαίνεται να διαπερνάει τα πολλά στρώματα λίπους που έχουν και να ταράζει την ηρεμία τους. Αυτό δεν πειράζει γιατί είναι μια σωματική κατάσταση, αλλά και στο νου δημιουργούνται στρώματα λίπους- δεν θέλει να του κάνουν ερωτήσεις ή να τον ταράζουν με άλλους τρόπους,οπότε σιγά σιγά αποκοιμιέται. Αυτό που ονομάζεται εκπαίδευση συνήθως αποκοιμίζει το μαθητή, γιατί όταν αυτός κάνει πραγματικά αιχμηρές και διεισδυτικές ερωτήσεις για τη ζωή, ο δάσκαλος ενοχλείται πολύ και λέει: “Ας συνεχίσουμε το μάθημά μας”.

Έτσι, όταν ο νους είναι προσκολλημένος σε οποιαδήποτε μορφή άνεσης, όταν είναι προσκολλημένος σε κάποια συνήθεια, σε κάποια πίστη ή σε κάποιον ιδιαίτερο χώρο που ονομάζεται σπίτι, αρχίζει να αποκοιμιέται. Και το να το κατανοήσετε αυτό είναι πολύ πιο σημαντικό από το να ρωτάτε αν ζείτε πολυτελώς ή όχι. Ο νους που είναι δραστήριος, ξύπνιος, προσεκτικός, δεν είναι ποτέ προσκολλημένος στην άνεση, η πολυτέλεια δεν σημαίνει τίποτα γι’ αυτόν.

Αλλά και το να έχεις πολύ λίγα ρούχα δεν σημαίνει ότι έχεις ξύπνιο νου. Οι μοναχοί, που φαίνονται ότι ζουν πολύ απλά-καλλιεργώντας την αρετή, θέλοντας να κατακτήσουν την αλήθεια, να φτάσουν στο Θεό-, μπορεί μέσα τους να είναι εξαιρετικά πολύπλοκοι. Εκείνο που έχει σημασία είναι να είστε μέσα σας, πολύ απλοί, πολύ λιτοί, που θα πει να μην έχετε ένα νου παραφορτωμένο με πιστεύω, με φόβους, με αμέτρητα θέλω, γιατί μόνο ένας τέτοιος νους- απλός και λιτός- είναι ικανός να ερευνά και να ανακαλύπτει.

Η ΑΙΣΘΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ
ΚΡΙΣΝΑΜΟΥΡΤΙ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ

ΠΗΓΗ

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *