Η Γλυκή είναι ένα ελληνικό ιστορικό χωριό του δήμου Σουλίου της περιφέρειας Ηπείρου. Βρίσκεται νοτιοανατολικά του δρόμου Παραμυθιάς-Πρέβεζας και σε υψόμετρο 80 μ. Ανατολικά του χωριού υψώνονται τα Όρη Παραμυθιάς, ενώ στα δυτικά ρέει ο ποταμός Αχέροντας.

Πρόκειται για ένα πεδινό χωριό, του οποίου ο πληθυσμός ασχολείται με την μικροκτηνοτροφία και με την γεωργία, κυρίως με τη ρυζοκαλλιέργεια. Κατά την απογραφή του 2011 το χωριό αριθμούσε 438 κατοίκους. Σύμφωνα με την παράδοση, ο Άγιος Δονάτος λένε σκότωσε τον δράκο που φώλιαζε στις πηγές του Αχέροντα και έκανε το νερό του θανατηφόρο για ζώα και ανθρώπους. Στη συνέχεια, ο Άγιος ευλόγησε το νερό και το έκανε γλυκό. Έτσι προέκυψε και το όνομα του χωριού, Γλυκή.

Η ιστορία του τόπου

Αρχαιότητα

Στο σημερινό χωριό διασώζονται λείψανα από έναν οικισμό, ο οποίος παρουσίαζε συνεχή ζωή από την ελληνιστική περίοδο ως την βυζαντινή εποχή. Από τα σωζόμενα ερείπια παλαιοχριστιανικής βασιλικής εικάζεται ότι στην περιοχή πρέπει να βρισκόταν η αρχαία Εύροια, έδρα επισκόπου, που μνημονεύεται σε βυζαντινές πηγές του 4ου μ. Χ. αιώνα. Άλλοι ερευνητές ταυτίζουν τα ερείπια με το αρχαίο Ομφάλιο ή την Κίχυρο. Ο οικισμός όφειλε τη μεγάλη διάρκεια ζωής του στην στρατηγική θέση που κατείχε, καθώς ήλεγχε την διάβαση του ποταμού Αχέροντα. Από εκεί περνούσε το ανατολικό σκέλος του διεθνούς ρωμαϊκού δρόμου Απολλωνίας-Βουθρωτού-Νικόπολης.

Επίσης, λόγω της θέσης του, οι κάτοικοι του οικισμού εκμεταλλεύονταν ένα μέρος της κοιλάδας του Κωκυτού ποταμού για γεωργικές καλλιέργειες. Εκτός αυτού, τα πλούσια βοσκοτόπια στα παρακείμενα υψώματα ευνοούσαν την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας.

Βυζαντινή και νεότερη εποχή

Κατά τους βυζαντινούς χρόνους, η Γλυκή, αποτελούσε ιδιαίτερη επισκοπή, η οποία στη συνέχεια ενώθηκε με την επισκοπή Βουθρωτού και αποτέλεσε την Επισκοπή Βουθρωτού και Γλυκέος. Κατά τον 15ο αιώνα, με την καταστροφή του Βουθρωτού, μεταφέρθηκε η έδρα της επισκοπής στην ΠαραμυθιάΚατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821, στη Γλυκή Θεσπρωτίας συνομολογήθηκε η Συνθήκη της Γλυκής μεταξύ των Σουλιωτών και των Τουρκαλβανών Μπέηδων. Αιτία της συνομολόγησης αυτής αποτέλεσαν τα γεγονότα που συνέβαιναν σε βάρος του Αλή Πασά. Σουλτανικά στρατεύματα κατέφθαναν στα Ιωάννινα με σκοπό την πολιορκία και σύλληψη του. Ο Αλή Πασάς ζήτησε την βοήθεια και των Σουλιωτών, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν θετικά. Ως αντάλλαγμα τους δόθηκαν όπλα και πολεμοφόδια, τα οποία χρησιμοποιήσαν στους επόμενους αγώνες τους.

Αλή Πασάς
Πηγή εικόνας: maxmag.gr

Οι πηγές του Αχέροντα

Μόλις 2 χλμ. από το χωριό Γλυκή, βρίσκονται οι πηγές του Αχέροντα. Ο μυθικός ποταμός συνεχίζει το αέναο ταξίδι του προς τη θάλασσα, εκβάλλοντας στο Ιόνιο Πέλαγος στην περιοχή της Αμμουδιάς. Παράλληλα, δημιουργεί στο πέρασμα του τοπία απέραντης γαλήνης και μοναδικού φυσικού κάλλους. Τα ζωηρά και κρυστάλλινα νερά του είναι πολύ ορμητικά τον χειμώνα.  Το καλοκαίρι είναι απόλυτα προσβάσιμα, ενώ στο πέρασμά τους σχηματίζουν νερόλακκους και μικρές λίμνες. Το πολυσύνθετο οικοσύστημα του Αχέροντα προστατεύεται από το δίκτυο Natura 2000.

Γλυκή - Αχέροντας
Πηγή εικόνας: tripadvisor.com

Προτάσεις για εκδρομή

Τον Αχέροντα δεν αρκεί μόνο να τον δει και να τον ακούσει κανείς, πρέπει και να τον διασχίσει! Μια σχετικά εύκολη διαδρομή ξεκινάει από την Γλυκή με κατεύθυνση τη θέση Σκάλα Τζαβέλαινας. Ακολουθούμε το περιβόητο μονοπάτι που χρησιμοποιούσαν οι Σουλιώτες κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Στην συνέχεια, κατηφορίζουμε στην καταπράσινη πλαγιά μέχρι την όχθη του ποταμού. Στη Σπηλιά του Δράκου σταματάμε για να θαυμάσουμε τις γάργαρες πηγές.

Μια ακόμα εντυπωσιακή διαδρομή ξεκινάει επίσης από τη Σκάλα Τζαβέλαινας με τελικό προορισμό του Οροπέδιο Σουλίου, το χωριό Σαμονίβα. Στη διαδρομή παρατηρούμε τις υπέροχες εναλλαγές του τοπίου. Σε κάποιο σημείο, το ποτάμι στενεύει πολύ και τα πανύψηλα βράχια που σχηματίζονται δίνουν την εντύπωση πως απαγορεύουν την είσοδο στους επισκέπτες. Λέγεται πως οι βράχοι σχημάτιζαν μια καμάρα, η οποία ήταν γνωστή στη μυθολογία ως Πύλη του Άδη.

Εναλλακτικές δραστηριότητες

Η περιοχή δίνει στους επισκέπτες τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε πολλές δραστηριότητες όπως: ιππασία στις πηγές, αλεξίπτωτο πλαγιάς, ποδηλασία, rafting, kayak, canoe-kayak.

Αχέροντας
Πηγή εικόνας: tripadvisor.com

Πηγές

Γλυκή Θεσπρωτίας. Ανακτήθηκε από en.wikipedia.org.

Από xiromeropress