Κυριακή, 1 Νοεμβρίου, 2020
Αρχική ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ-ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ Δήμος Ξηρομέρου: Θέλουμε Τουρισμό Και Όχι Επέκταση Των Ιχθυοκαλλιεργειών-Καλούν Βουλευτές Και Περιφέρεια...

Δήμος Ξηρομέρου: Θέλουμε Τουρισμό Και Όχι Επέκταση Των Ιχθυοκαλλιεργειών-Καλούν Βουλευτές Και Περιφέρεια Να Πάρουν Θέση!

Δήμος Ξηρομέρου: Θέλουμε Τουρισμό Και Όχι Επέκταση Των Ιχθυοκαλλιεργειών-Καλούν Βουλευτές Και Περιφέρεια Να Πάρουν Θέση!

Στο Δημοτικό Συμβούλιο Ξηρομέρου συζητήθηκε  την περασμένη, Δευτέρα 17 Αυγούστου 2020 το μείζον ζήτημα που αφορά : «το θέμα της ίδρυσης της Περιοχής Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ.) Εχινάδων Νήσων και Αιτωλ/νίας των Περιφερειών Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων και τις επιπτώσεις της στην παραλιακή ζώνη Αστακός – Μύτικας – Μαραθάκι Κανδήλας με τις νέες μονάδες Ιχθυοκαλλιέργειας και τις επεκτάσεις των υφισταμένων»….

 

Γ. Τριανταφυλλάκης” Δεν επιτρέπεται το κεντρικό Κράτος να έχει ανακηρύξει τον τουρισμό σαν την βαριά βιομηχανία της Ελλάδας και παράλληλα, σε περιοχές με τουριστικό ενδιαφέρον και προοπτικές να χωροθετεί και Ιχθυοκαλλιέργειες.

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου στην έναρξη της συζήτησης του θέματος έδωσε τον λόγο στον Δήμαρχο Ξηρομέρου Τριανταφυλλάκη Ιωάννη , ο οποίος ήταν και εισηγητής και ανέφερε τα εξής :

“Όπως πληροφορούμαστε βρίσκεται σε τελικό στάδιο η χωροθέτηση σχεδόν σε όλη την παράκτια ζώνη του Δήμου Ξηρομέρου ( Αστακός-Μύτικας-Μαραθάκι-Κάλαμος) Περιοχής Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ.).

Η όλη διαδικασία ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2011 με το χωροταξικό των Ιχθυοκαλλιεργειών, που ψηφίστηκε εν μια νυκτί από την Βουλή και μάλιστα την παραμονή παραίτησης της Κυβέρνησης Παπανδρέου με την ΚΥΑ 31722/4-11-2011 (ΦΕΚ 2505/4-11-2011).

Κι αυτό έγινε κατά παράβαση της Κοινοτικής Οδηγίας 2014/89/ΕΚ με βάσει την οποία είχε δεσμευτεί η χώρα μας μέχρι τον Μάρτιο του 2021, να έχει εκπονήσει νέο Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό .Πρωτού ψηφιστεί αυτός δεν νομιμοποιείται καμιά εφαρμογή Ειδικού Χωροταξικού , όπως είναι αυτό των Ιχθυοκαλλιεργειών που θεσμοθετήθηκε.

Ο σχεδιασμός του όλου εγχειρήματος έγινε με βάση μελέτη ,στην σύνταξη της οποίας εμπλέκεται ο Σύλλογος Ελλήνων Θαλασσοκαλλιεργητών (ΣΕΘ) δηλαδή οι επιχειρηματίες του κλάδου, οι οποίοι στόχο είχαν να λύσουν τα προβλήματα χωροθέτησης των μονάδων τους, με την νομιμοποίησή τους ,την επέκτασή τους και την δημιουργία νέων μονάδων, παραβλέποντας επί της ουσίας οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα που είχε αναπτυξιακή διάσταση στην περιοχή (τουρισμό, αλιεία) .

Έτσι, έγινε η χωροθέτηση σχεδόν σε όλη την παράκτια ζώνη του Δήμου Ξηρομέρου .

Μία από τις ζώνες ιχθυοκαλλιεργειών που δημιουργήθηκαν με την ΚΥΑ 31722/4-11-2011 είναι η ζώνη Α3 ,η οποία βρίσκεται στην περιοχή μας. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα δεν έγινε καμιά ουσιαστική παρέμβαση από τον Δήμο ή από άλλους φορείς της περιοχής σε αντίθετη κατεύθυνση και καμιά διαβούλευση σε τοπικό επίπεδο με αποτέλεσμα τον Φεβρουάριο του 2019 να πάρει θετική γνωμοδότηση από την επιτροπή Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας η Στρατηγική Μελέτη

Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για τον χαρακτηρισμό και την οριοθέτηση της Π.Ο.Α.Υ. Εχινάδων Νήσων και Αιτωλ/νίας των Περιφερειών Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων με φορέα διαχείρησης (Φ.Δ.) της Π.Ο.Α.Υ. την «Αναπτυξιακή Εχινάδων Νήσων και Αιτωλ/νίας Α.Ε.» την οποία αποτελούν 11 εταιρίες Ιχθυοκαλλιεργειών που δραστηριοποιούνται εντός της προτεινόμενης ζώνης και από το Επιμελητήριο Αιτωλ/νίας.

Η Σ.Μ.Π.Ε. πρέπει να ήρθε στο Δήμο το 2018 ,αλλά δυστυχώς δεν έγινε καμιά διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες, δεν γνωμοδότησαν ούτε οι Τοπικές Κοινότητες , ούτε η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Ξηρομέρου ,ούτε το Δημοτικό Συμβούλιο και αυτό επέχει θέση θετικής γνώμης.

Σύμφωνα με την μελέτη η προτεινόμενη Π.Ο.Α.Υ. στην περιοχή μας αποτελείται από 10 ζώνες (Π1-Π10) με συνολική επιφάνεια 25.977,98 στρέμματα .Από αυτές επηρεάζουν την παραλιακή διαδρομή Αστακός-Μύτικας ως Μαραθάκι και τον Κάλαμο Λευκάδας ,που εμείς ενδιαφερόμαστε, οι ζώνες Π-6,Π-7,Π-9 και Π-10 με Συνολική Επιφάνεια 5.603,89 στρέμματα και τα παραγωγικά στρέμματα ,αυτά που θα καλυφτούν με κλουβιά, από 135 που είναι σήμερα αυξάνονται στα 411,50.

Έτσι από Περιοχή Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (Π.Ο.Τ.Α.) που είχε εγκριθεί (από τις δύο συνολικά σε όλη τη χώρα) στην θέση Αγριλιάς Αρχοντοχωρίου η επένδυση των

Αρφάνη-Χιώνη φτάσαμε το 2020 στην Περιοχή Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ.) ,που θα επηρεάσει σημαντικά και αρνητικά την τουριστική ανάπτυξη της περιοχή, που τα τελευταία χρόνια γίνεται μια σημαντική προσπάθεια και φαίνεται να αποδίδει καρπούς στην τοπική κοινωνία.

Μπορεί οι Ιχθυοκαλλιέργειες να είναι ένας τομέας που απασχολεί αρκετούς εργαζόμενους από την περιοχή μας και κάνει εξαγωγές, αλλά πρέπει να αναπτυχθεί σε μέρη που δεν υπάρχει τουριστική δραστηριότητα και δεν επιβαρύνονται άλλες δραστηριότητες και τέτοια υπάρχουν.

Δεν επιτρέπεται το κεντρικό Κράτος να έχει ανακηρύξει τον τουρισμό σαν την βαριά βιομηχανία της Ελλάδας και παράλληλα, σε περιοχές με τουριστικό ενδιαφέρον και προοπτικές να χωροθετεί και Ιχθυοκαλλιέργειες.

Για όλους τους παραπάνω λόγους διαφωνούμε κάθετα και έντονα στην ίδρυση της συγκεκριμένης Π.Ο.Α.Υ. στην περιοχή μας και ιδιαίτερα στην παραλιακή ζώνη Αστακός- Μύτικας-Μαραθάκι-Κάλαμος.

E.Γαλούνης: Η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την ΠΟΑΥ δεν ήρθε ποτέ στο Δήμο για γνωμοδότηση

Στην συνέχεια τον λόγο ζήτησαν και έλαβαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι : Γαλούνης Ερωτόκριτος, Κομπλίτσης Δημήτριος ,Ζώγας Νικόλαος ,Παπαναστάσης Στυλιανός ,Λαϊνάς Κων/νος ,Γκόλιας Παναγιώτης καθώς και ο Πρόεδρος της Κανδήλας Σιδεράς Στυλιανός.

Ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Γαλούνης Ερωτόκριτος τόνισε ότι η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την ΠΟΑΥ δεν ήρθε ποτέ στο Δήμο για γνωμοδότηση.

Ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Κομπλίτσης Δημήτριος είπε ότι η Λαϊκή Συσπείρωση δεν μπορεί να συγκατατεθεί σε τέτοιες μεθοδεύσεις που γίνονται σε τόσο σοβαρά θέματα και ότι θα καταθέσει δική του πρόταση για το θέμα.

Ο Δημοτικός Σύμβουλος κ.Παπαναστάσης Στυλιανός διαφώνησε στο σημείο που γράφει να ενημερωθεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και πρότεινε να ζητηθεί από την Περιφέρεια να άρει την απόφασή της με την οποία εγκρίθηκε η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την υπό ίδρυση ΠΟΑΥ.

Επίσης στους ομιλητές ζήτησε το λόγο και έκανε τοποθέτηση για το θέμα και ο πρόεδρος της ΠΑΝΣΥ κ.Παναγιώτης Χολής.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος κάλεσε το Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίσει σχετικά και το σώμα κατόπιν ονομαστικής ψηφοφορίας

ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ

1) Θεωρεί την παραλιακή ζώνη Αστακός-Μύτικας-Μαραθάκι-Κάλαμος σαν περιοχή με ιδιαίτερη φυσική ομορφιά και o σχεδιασμός του Δήμου Ξηρομέρου προβλέπει μόνο τουριστική ανάπτυξη για την περιοχή αυτή.

2) Αντιτίθεται ,για τους λόγους που αναφέραμε παραπάνω ,στην ίδρυση Π.Ο.Α.Υ. στην περιοχή αυτή καθώς και σε κάθε επέκταση των υφισταμένων μονάδων Ιχθυοκαλλιεργειών και στην ίδρυση νέων μονάδων.

3) Οι υπάρχουσες μονάδες να μεταφερθούν σε τοποθεσίες που δεν έχουν τουριστικό ενδιαφέρον.

4) Να θωρακιστεί ο Δήμος και η περιοχή με την εκπόνηση Τοπικού Χωροταξικού Σχεδίου (Τ.Χ.Σ.) ,που θα καλύπτει όλο τον Δήμο Ξηρομέρου.

5) Να συνεργαστεί με τον Δήμο Λευκάδας και τα Νησιά Κάλαμο και Καστό για το θέμα αυτό που τους αφορά κι αυτούς άμεσα.

6) Να ενημερώσει τους Βουλευτές του Νομού όλων των κομμάτων ,την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ,την ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας και την ΚΕΔΕ για το θέμα αυτό και να τους καλέσει να πάρουν θέση.

7) Τέλος , να ενημερώσει τις Τοπικές Κοινωνίες και τους φορείς του Δήμου Ξηρομέρου και να πρωτοστατήσει σε όλες τις ενέργειες που απαιτούνται με στόχο να σταματήσει η θεσμοθέτηση της Π.Ο.Α.Υ. Εχινάδων Νήσων και Αιτωλ/νίας.-

Θετικά ψήφισαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι :Παπαναστάσης Στυλιανός, Ζορμπάς Ιωάννης και Ζώγας Νικόλαος με την παρατήρηση ο Δήμος να ζητήσει από την Περιφέρεια να άρει την απόφασή της με την οποία εγκρίθηκε η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών

Επιπτώσεων για την υπό ίδρυση Π.Ο.Α.Υ. .

Μειοψήφησαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι : Κομπλίτσης Δημήτριος και Ζαφείρης Ιωάννης.

________________________________________

Τέλος αξίζει να αναφέρουμε ότι ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ελευθέριος Κατσαούνης, με διαβιβαστικό κοινοποίησε προς: Τους Βουλευτές Αιτ/νίας, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ΠΕΔ Αιτ/νίας, ΚΕΔΕ, ΥΠΕΚΑ, ΚΕΣΥΠΟΘΑ, Κοινότητες Καλάμου και Καστού Λευκάδας, την πρόσφατη απόφαση 87/2020 του Δημοτικού Συμβουλίου, με την οποία ο Δήμος Ξηρομέρου δηλώνει την πλήρη και σαφή αντίθεση του στην Π.Ο.Α.Υ. Εχινάδων Νήσων και Αιτωλ/νίας, που αφορά το παραλιακό κομμάτι του Δήμου, από Αστακό ως Μαραθάκι Κανδήλας.

Τα διαβιβαστικά.

Απόφαση ΔΣ Ξηρομέρου 87 2020.pdf 246 kB
Διαβιβαστικό για ΠΟΑΥ Βουλευτές κλπ.pdf 534 kB
Διαβιβαστικό για ΠΟΑΥ σε Κάλαμο και Καστό.pdf 579 kB

agriniosite.GR