Μικρή έως μηδαμινή θα είναι η επιβάρυνση των καταναλωτών για την κάλυψη του κόστους παροχής Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας από τη ΔΕΗ, ανέφερε σήμερα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Μανώλης Παναγιωτάκης, σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ.
Όπως εξήγησε, το ποσό που η ίδια η επιχείρηση εκτιμά ότι της οφείλεται από την παροχή των εν λόγω υπηρεσιών για την περίοδο 2012 – 2016 είναι 700 εκατ. ευρώ. Όμως η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας κατά πληροφορίες θεωρεί ότι το ποσό δεν ξεπερνά τα 360 εκατ. ευρώ και επιπλέον:
-Το όποιο ποσό αποφασισθεί από το υπουργείο, θα επιμερισθεί σε βάθος πενταετίας, κάτι που όπως ανέφερε ο κ. Παναγιωτάκης, σημαίνει ότι η επιβάρυνση, το πολύ θα είναι 100 εκατομμύρια το χρόνο, ή 12 με 13 ευρώ για τον κάθε καταναλωτή το χρόνο.
-Επιπλέον, στο βαθμό που θα προχωρούν οι διασυνδέσεις των νησιών το κονδύλι για την κάλυψη των ΥΚΩ (που καλύπτει κατά κύριο λόγο το υψηλότερο κόστος παραγωγής ρεύματος στα νησιά) θα μειώνεται. Οι εργασίες για την πρώτη φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων είναι σε εξέλιξη και ακολουθεί το 2020 η «μικρή» διασύνδεση της Κρήτης. Έτσι ένα μέρος της αύξησης θα συμψηφίζεται με τη μείωση του κόστους παραγωγής.
-Είναι υπό εξέταση πρόταση για κάλυψη μέρους του λογαριασμού με την επιστροφή από το κράτος στη ΔΕΗ του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης των καυσίμων (ντήζελ και μαζούτ) που καταναλώνει για την ηλεκτροδότηση των νησιών.
aftodioikisi.gr

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *