Πακέτο δεκατριών µέτρων για την ενίσχυση των αγροτών, στα οποία περιλαµβάνονται, µεταξύ άλλων, έκτακτες αποζηµιώσεις για καλλιέργειες και κτηνοτρόφους, αυστηρότερο πλαίσιο για τη διακίνηση γάλακτος και τις ανοιχτές τιµές στο βαµβάκι, ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων, Σταύρος Αραχωβίτης, στο πλαίσιο συνάντησης που είχε µε εκπροσώπους των αγροτών του Τυρνάβου. «Η χώρα έχει πλέον άλλες δυνατότητες µετά την έξοδο από τα µνηµόνια.
Η µεταµνηµονιακή εποχή οικοδοµείται πάνω σε ένα παραγωγικό µοντέλο το οποίο έχει ως θεµέλιο λίθο την πρωτογενή παραγωγή. Αυτό δεν είναι σχήµα λόγου, είναι πραγµατικότητα και το έχετε δει, πως µετά τον Αύγουστο πόσα πράγµατα µπόρεσαν να ξεπεραστούν ενώ για πολλά χρόνια λίµναζαν» είπε χαρακτηριστικά. Ειδικότερα, ο κ. Αραχωβίτης ανέφερε τα εξής:
Στο επόµενο τρίµηνο θα ανακοινωθούν συνδυαστικά µέτρα για τη µείωση του κόστους παραγωγής.
Προωθείται σε συνεργασία µε το υπουργείο Οικονοµικών νοµοθετική ρύθµιση για τα αποστάγµατα, που θα αντιµετωπίσει οριστικά το πρόβληµα των αµβυκούχων-παραγωγών τσίπουρου.
Στις κρατικές ενισχύσεις de minimis θα ενταχθούν όλες οι ποικιλίες των ροδακίνων και των νεκταρινιών, που έχουν πραγµατικά υποστεί υποβάθµιση.
Ενισχύσεις de minimis θα χορηγηθούν και στα αχλάδια, στις περιοχές που έχει διαπιστωθεί υποβάθµιση.
Το ΥΠΑΑΤ προχωρεί σε ρύθµιση για την επόµενη χρονιά στο θέµα των «ανοιχτών τιµών» στο βαµβάκι, σύµφωνα µε την οποία η τιµή θα είναι γνωστή στους παραγωγούς µε την παράδοση ή θα είναι προσυµφωνηµένη µε συµβόλαιο υπογεγραµµένο από τη σπορά.
Γίνεται αναµόρφωση του κανονισµού του ΕΛΓΑ, προκειµένου να προσαρµοστεί στις νέες καλλιέργειες, τα νέα µετεωρολογικά δεδοµένα και την κλιµατική αλλαγή, ώστε «να δηµιουργηθεί ένας σύγχρονος κανονισµός ασφάλισης και ένας αλληλέγγυος δηµόσιος και ανταποδοτικός οργανισµός».
Από το ΥΠΑΑΤ έχει κατατεθεί στην ΕΕ επιστηµονικά τεκµηριωµένος φάκελος για τις επιπτώσεις της κλιµατικής αλλαγής σε µια σειρά αγροτικών προϊόντων που υπέστησαν φέτος ζηµιές και ζητείται η έγκριση προγραµµάτων αποζηµίωσης γι’ αυτές τις καλλιέργειες.
«Προχωρήσαµε σε κρατική ενίσχυση στην αιγοπροβατοτροφία για να στηρίξουµε συµπληρωµατικά το εισόδηµα των κτηνοτρόφων», ενώ έχουν ξεκινήσει εντατικοί έλεγχοι στην αγορά γάλακτος, παράλληλα µε τους ελέγχους στα τελωνεία και προαναγγέλθηκαν τα πρώτα πρόστιµα, αλλά και αφαίρεση αδειών σε γαλακτοκοµικές και τυροκοµικές επιχειρήσεις αν διαπιστωθούν θέµατα νοθείας.
Επίκειται η δηµοσίευση της ΚΥΑ που θα διέπει την εµπορία και διακίνηση του γάλακτος µε αυστηρές προβλέψεις και δεσµεύσεις για τις εισαγωγές.
Τα περιουσιακά στοιχεία των υπό εκκαθάριση συνεταιριστικών οργανώσεων δεν θα εκποιηθούν (αφού είναι περιουσία των γενεών και όχι των συνεταίρων).
Καµία απαλλαγή διοικούντων για χρέη των οργανώσεών τους δεν θα υπάρξει αλλά µόνο αναστολή διώξεων µέχρι την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης.
Διέψευσε τα περί πριµ αποχώρησης στην αιγοπροβατοτροφία.
Αναφορικά µε το ζήτηµα του ακατάσχετου λογαριασµού των αγροτών, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων είπε ότι οι ενισχύσεις των µικροµεσαίων αγροτών πλέον προστατεύονται και πως «δεν υπάρχει άλλη κοινωνική οµάδα που να απολαµβάνει ακατάσχετο 22.500 ευρώ».
Να σηµειωθεί πως ο υπουργός επισκέφθηκε τη θεσσαλική πόλη ύστερα από πρόσκληση του δηµάρχου, Παναγιώτη Σαρχώση, ενώ στη συνάντηση συµµετείχαν ο βουλευτής Λάρισας, Νίκος Παπαδόπουλος, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Θεοφάνης Κουρεµπές και ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ, ∆ηµήτρης Καρακώστας
πηγη .aftodioikisi.gr/