Ο σκύλος θεωρείται ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου. Πολλές είναι οι μελέτες κατά καιρούς που έχουν δείξει πως η παρουσία του προστατεύει από το άγχος και τις καρδιοπάθειες.
Είναι όμως ιδανικοί και για την καταπολέμηση της σύγχρονης μάστιγας της ανθρωπότητας που δεν είναι άλλη από την κατάθλιψη.

Διαβάσετε παρακάτω τους έξι λόγους για τους οποίους οι σκύλοι μπορούν να ανακουφίσουν τους ανθρώπους από τα συμπτώματα κατάθλιψης:
1. Προσφέρουν άνευ όρων αγάπη και αποδοχή
Τα σκυλιά δεν έχουν άποψη, δεν κάνουν κριτική και δεν βγάζουν… ετυμηγορίες. Ακόμα κι αν μυρίζει κανείς άσχημα, αν είναι ο άνθρωπός τους και τον αγαπάνε, θα χωθούν στην αγκαλιά του. Σε μια πρόσφατη έρευνα του Johns Hopkins που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Depression and Anxiety Bulletin, διαπιστώθηκε ότι οι ένοικοι ενός γηροκομείου στο Σεντ Λούις ένοιωθαν λιγότερο μόνοι όταν περνούσαν το χρόνο τους μόνο με ένα σκύλο, παρά όταν περνούσαν το χρόνο τους με το σκύλο και τους άλλους ενοίκους του γηροκομείου.
Στη μελέτη συμμετείχαν 37 ένοικοι του γηροκομείου που είχαν καλύτερα αποτελέσματα στο τεστ για τη μοναξιά όταν τους επισκέπτονταν για μισή ώρα την εβδομάδα σκυλιά. Οι μισοί απ’ αυτούς περνούσαν περισσότερο χρόνο παρέα μόνο με τα σκυλιά. Οι άλλοι μισοί περνούσαν περισσότερο χρόνο παρέα με τους άλλους τρόφιμους του γηροκομείου και τα σκυλιά. Και οι δύο ομάδες ανέφεραν ότι ένοιωσαν λιγότερη μοναξιά αλλά εκείνοι που πέρασαν το χρόνο τους με τους σκύλους ανέφεραν ότι πέρασαν πολύ καλύτερα. Με άλλα λόγια οι άνθρωποι πολλές φορές προτιμούν να μένουν μόνοι με τους τετράποδους φίλους τους που δεν θα τους κριτικάρουν, δεν θα τους κρίνουν και θα τους αποδεχτούν όπως ακριβώς είναι.
2. Μεταβάλλουν τη συμπεριφορά μας
Αυτό είναι κάτι που το έχουν ζήσει μόνο όσοι έχουν ζήσει με κατοικίδια. Είναι μερικές φορές που έχουμε κάποια πολύ δύσκολη ημέρα. Στη δουλειά, στο σπίτι, με φίλους, με τους συγγενείς, με τους συντρόφους ή τα παιδιά. Είναι εκείνες οι ημέρες που και μια κουβέντα να πει κανείς θα λειτουργήσει σαν το… κερασάκι στην τούρτα και θα έρθει η έκρηξη. Ισως μάλιστα αυτός που θα την πληρώσει να μη φταίει καν, αλλά να έτυχε να είναι την ακατάλληλη στιγμή στο ακατάλληλο μέρος και να ξεσπάσουμε πάνω του την οργή μας. Όμως, κάτι τέτοιο είναι αδύνατο να συμβεί αν βρεθεί δίπλα μας ο σκύλος. Όσα νεύρα κι αν έχουμε αρκεί να μας πλησιάσει και να μας γλείψει το χέρι με τη γλώσσα του για να γλυκάνει η συμπεριφορά μας. Ηρεμούμε όταν βρισκόμαστε με τα σκυλιά. Επιβραδύνεται η αναπνοή μας, η ομιλία μας, ησυχάζει το μυαλό. Στο σκύλο δεν θα γυρίσουμε να πούμε μια κουβέντα όσο ενοχλημένοι κι αν είμαστε, όπως ενδεχομένως θα κάναμε αν είχαμε απέναντί μας κάποιον άνθρωπο.
3. Αποσπούν την προσοχή μας
Τα σκυλιά είναι καθηλωτικά όπως οι ταινίες και τα βιβλία. Θα μας οδηγήσουν σε μια άλλη πραγματικότητα που θα περιλαμβάνει μόνο ζωοτροφή, νερό, αγάπη, χάδια και μια ουρά που κουνιέται πέρα δώθε. Θα μας αποσπάσουν την προσοχή για κάποιο χρονικό διάστημα από οτιδήποτε μας απασχολεί και αυτή είναι η πιο αποτελεσματική θεραπεία. Είναι δύσκολο να σκεφτόμαστε ακόμα κι αυτά που μας κάνουν να νοιώθουμε άσχημα, όταν χαϊδεύουμε το σκύλο ή όταν αυτός έρχεται και κουρνιάζει στο πλάι μας ή αισθανόμαστε την αναπνοή του στο πρόσωπό μας.
4. Προωθούν την αφή
Η θεραπευτική δύναμη του αγγίγματος είναι αδιαμφισβήτητη. Η έρευνα δείχνει πως ένα μασάζ 45 λεπτών μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες και να βελτιστοποιήσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα με τη δημιουργία λευκών αιμοσφαιρίων. Τα χάδια πλημμυρίζουν το σώμα με οξυτοκίνη, μια ορμόνη που μειώνει το άγχος και την αρτηριακή πίεση, καθώς και τους ρυθμούς της καρδιάς. Σύμφωνα με μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια, όταν κάποιος μας κρατάει το χέρι μπορεί να μειώσει τη δραστηριότητα του άγχους στην περιοχή του υποθαλάμου του εγκεφάλου που συνδέεται με το συναισθηματικό μας κέντρο. Η αφή μπορεί πραγματικά να σταματήσει ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου από την απόκριση στις ενδείξεις απειλής. Δεν αποτελεί, λοιπόν, έκπληξη το γεγονός ότι χαϊδεύοντας ένα σκυλί μπορεί να μειωθεί η αρτηριακή πίεση και ο καρδιακός ρυθμός, να ενισχυθούν τα επίπεδα της σεροτονίνης και της ντοπαμίνης.
5. Μας κάνουν υπεύθυνους
Με την απόκτηση σκύλου έρχεται παράλληλα και η ευθύνη της φροντίδας του και σύμφωνα με έρευνες για την κατάθλιψη, αυτή η φροντίδα προάγει την ψυχική υγεία. Οι ψυχολόγοι υποστηρίζουν πως χτίζουμε την αυτοεκτίμησή μας αναλαμβάνοντας τη φροντίδα ενός άλλου πλάσματος εκτός από τον εαυτό μας. Η φροντίδα αυτή φέρνει επίσης αλλαγές στη ζωή μας. Δεν μπορεί κάποιος που έχει σκύλο να κοιμάται μέχρι το μεσημέρι ή να παραμένει στο κρεβάτι χωρίς να έχει διάθεση για τίποτα. Υπάρχει ένα πλάσμα που έχει ανάγκη να φάει, να βγει βόλτα, να αισθανθεί τα χάδια και γενικότερα την παρουσία του. Επίσης, για τον ίδιο λόγο δεν μπορεί κάποιος να μείνει εκτός σπιτιού για ένα ολόκληρο 24ωρο αν δεν έχει προηγουμένως φροντίσει τι θα γίνει με το σκύλο που θα είναι κλεισμένος στο σπίτι.
6. Μειώνουν την αρτηριακή μας πίεση
Η έρευνα δείχνει ότι οι ιδιοκτήτες σκύλων έχουν σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά αρτηριακής πίεσης, τόσο πριν όσο και μετά από την εκτέλεση αγχωτικών καθηκόντων. Η αρτηριακή πίεση πέφτει αμέσως μόλις οι άνθρωποι έρθουν σε επαφή με τα σκυλιά ειδικά αν πρόκειται για σκυλιά που γνωρίζουν και αγαπούν. Το χάιδεμα του σκύλου μπορεί επίσης να οδηγήσει στη βελτίωση του ανοσοποιητικού συστήματος ενός ατόμου και ακόμα να απαλύνει τον πόνο. Σε κάθε περίπτωση η απλή παρουσία του σκυλιού είναι ευεργετική.
πηγη .medinova.gr/

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *