ΔΗΜΟΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ
Ν.Π.Δ.Δ. «ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ,
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ, ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΝΟΙΑ»

Διαδικτυακή Πολιτιστική-Επιστημονική Ημερίδα
«ΒΕΛΑΝΙΔΟΔΑΣΟΣ, ΒΑΛΤΙ, ΑΣΤΑΚΟΣ:
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΤΟΠΙΑ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΜΝΗΜΗ»

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Σάββατο 3 Ιουλίου 2021, η πολιτιστική – επιστημονική ημερίδα με θέμα: «Βελανιδοδάσος, Βαλτί, Αστακός: Πολιτιστικά τοπία και συλλογική μνήμη», η οποία τελέσουσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και με τη συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ
Προεδρείο: Αδάμης Ευθύμιος, Φιλόλογος-Αρχαιολόγος, Πρόεδρος Συνδέσμου Φιλολόγων Αιτωλοακαρνανίας.
Έναρξη της ημερίδας από τον Πρόεδρο του Ν.Π.Δ.Δ. κ. Πολύζο Βασίλειο.
Χαιρετίζουν την ημερίδα ο Δήμαρχος Ξηρομέρου κ. Τριανταφυλλάκης Ιωάννης, η εκπρόσωπος του Συλλόγου Γυναικών Αστακού κα Θεοδώρου Κατερίνα και ο συντονιστής του έργου κ. Χουλιάρας Σπύρος.

ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Βικάτου Ολυμπία, Δρ. Αρχαιολογίας, προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος. «Οδοιπορικό στα μνημεία του Δήμου Ξηρομέρου».
Μπαρμπαρούσης Γεώργιος, Δρ. Φιλοσοφίας, Διδάσκων Τμ. Φιλοσοφίας Ε.Κ.Π.Α. «Η καταστροφή του Ακαρνανικών δασών».
Στρατούλης Γεράσιμος, Πρόεδρος Συλλόγου Φίλων της Βελανιδιάς και Περιβάλλοντος «Η Αμαδρυάδα». «Η Διάσωση του δάσους βελανιδιάς. Αναγκαιότητα για τον τερματισμό της ερημοποίησης (Κλιματικής Αλλαγής) του Ξηρομέρου Αιτωλοακαρνανίας».
Αγγέλη Μαρία, Εκπαιδευτικός, Δρ. Κοινωνικής Λαογραφίας. «Το Bελανιδοδάσος του Ξηρομέρου και ο κόσμος του βελανιδιού…»
Αυγέρης Σάββας, Προϊστάμενος Δασονομείου Θέρμου. «Διαχείριση και προστασία Βελανιδοδάσους Ξηρομέρου. Δυνατότητες – περιορισμοί».
Πόλκα Χάρις, Αρχαιολόγος MSc., Υπ. Δρ. Ιονίου Πανεπιστημίου. «Μεταβυζαντινά μνημεία στην ευρύτερη περιοχή του Ξηρομέρου».
Χουλιάρας Σπύρος, Ιστορικός MSc., Αρχειονόμος, Αρχαιολόγος, Υπ. Δρ. Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Συντονιστής του Προγράμματος. «Νεότερα πολιτιστικά τοπία: Η αποξήρανση του έλους Λεσίνι και ο οικισμός Βαλτί».
Παπανδρέου Γεώργιος, Προϊστάμενος Υπηρεσίας Νεότερων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Νοτίου Ιονίου. «Η πόλη του Αστακού από τον 19ο αιώνα έως τις μέρες μας».
Ζαγκότας Βασίλειος, Εκπαιδευτικός, Δρ. Επιστημών της Αγωγής. «Προτάσεις διδασκαλίας για το Βαλτί και το Βελανιδοδάσος στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση».

Σύνοψη –Συμπεράσματα της Ημερίδας και λήξη των εργασιών.

Πηγή: https://www.dimosxiromerou.gr

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *