Κάποτε στην Κόρινθο μεσουρανούσε η εταίρα Λαΐς. Ήταν τόσο όμορφη που κατά τον Προπέρτιο «η Ελλάδα έλειωνε από πόθο μπροστά στην πόρτα της».

Ο Αρισταίνετος γράφει πως «τα στήθια της ήταν σαν τα κυδώνια» και κατά τον Αθήναιο, πολλοί ζωγράφοι την είχαν σαν πρότυπο. Δεν ήταν όμως μόνο πανέμορφη. Ήταν πολύ μορφωμένη, καλλιεργημένη και πάμπλουτη. Είχε σχέσεις με τους επιφανέστερους και πλουσιώτερους Έλληνες, οι οποίοι συνέρρεαν στην Κόρινθο για να την «γνωρίσουν»..
Ανάμεσα στους πελάτες της ήταν και ο μαθητής του Σωκράτη Αρίστιππος, ιδρυτής της ηδονιστικής σχολής. Ήταν άνθρωπος ρεαλιστής και όταν κάποτε κάποιος του είπε πως η Λαΐς δεν τον αγαπάει, είπε «και τα ψάρια και το κρασί δεν μ` αγαπάνε αλλά εγώ τα απολαμβάνω!»..
Ο Διογένης αρχικά δεν έδινε καμμιά σημασία στην εταίρα και όταν κάποιος φίλος του τον ρώτησε γιατί δεν την επισκέπτεται, αυτός απάντησε «ουκ ωνέομαι εγώ δεκασχιλίων μίαν μεταμέλειαν». Η Λαΐς το έμαθε και πειράχτηκε. Αποφάσισε να τιμωρήσει αυτόν που καταφρονούσε την γοητεία της..
Πλησίασε τον Διογένη και του υποσχέθηκε μίαν ερωτική νύχτα, δωρεάν. Ο Διογένης μη έχοντας να χάσει οτιδήποτε, δέχτηκε.
Η Λαΐς τον υποδέχτηκε σε ένα σκοτεινό δωμάτιο και στην θέση της έβαλε μια κακάσχημη υπηρέτρια της, από την οποίαν ο φιλόσοφος δέχτηκε τις θωπείες της.
Το πρωί διαπίστωσε το πάθημα του και η Λαΐς φρόντισε να το μάθει όλη η Κόρινθος. Ο Διογένης όμως απτόητος, της ανταπέδωσε τα ίσα:
– «Λυχνίας σβεσθείσης, πάσα γυνή Λαΐς!»
ΠΗΓΗ

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *