Οι συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη καθώς έχουν πληγεί σημαντικά από την κρίση που ταλανίζει τα τελευταία χρόνια την κοινωνία μας, βρίσκονται στο επίκεντρο του σχεδιασμού της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που αφορά, κυρίως, δράσεις στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020, με στόχο την καταπολέμηση κάθε μορφής φτώχειας.
Πλέον, αυτό γίνεται πραγματικότητα με την υπογραφή, από τον Περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα, της ένταξης των 15 Πράξεων στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020», για τη δημιουργία Κέντρων Κοινότητας στους Δήμους και των τριών Περιφερειακών Ενοτήτων, συνολικού ύψους 4.107.488 ευρώ.
«Είχαμε δεσμευτεί και αυτό κάνουμε, δημιουργούμε ένα δίκτυο κοινωνικής προστασίας για τους συμπολίτες μας. Συμπολίτες άνεργους, συμπολίτες που ζουν στα όρια ή κάτω από τα όρια της φτώχιας, συμπολίτες κάθε ηλικίας. Είμαστε εδώ, χρήσιμοι στα κρίσιμα και πάντοτε σχεδιάζοντας, υλοποιώντας και διεκδικώντας ακόμα περισσότερα για τον τόπο μας» υπογραμμίζει ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας.
Πέρα από τη δημιουργία των υποδομών που ουσιαστικά θα εξυπηρετούν και θα βοηθούν στη διασύνδεση των πολιτών με όλα τα κοινωνικά προγράμματα, ανοίγουν και περίπου 60 νέες θέσεις εργασίας για εργαζόμενους που θα στελεχώσουν τα συγκεκριμένα Κέντρα Κοινότητας, με τον κ. Κατσιφάρα να συμπληρώνει: «Με αυτό το στόχο, έστω κι αν είναι μικρός ο αριθμός των ατόμων που θα προσληφθούν σε σχέση με τα προβλήματα που υπάρχουν, συμβάλλουμε και στη μείωση της ανεργίας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας».
Να σημειωθεί πως τέσσερα από αυτά τα Κέντρα Κοινότητας, θα διαθέτουν και παραρτήματα Ρομά.
Η δράση των Κέντρων Κοινότητας εντάσσεται στο γενικότερο σχεδιασμό που υλοποιεί η Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας, ύψους 8 εκατ. ευρώ, μέσω του νέου ΕΣΠΑ και περιλαμβάνει επίσης, δομές παροχής βασικών αγαθών (κοινωνικά παντοπωλεία, συσσίτια, κοινωνικά φαρμακεία), δομές για αστέγους (υπνωτήρια και Κέντρα Ημέρας), Κέντρα Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Αναπηρία (ΚΕΔΗΦ) και Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ).
Αναλυτικά τα Κέντρα Κοινότητας
Κέντρο Κοινότητας Δήμου Καλαβρύτων, συνολικό κόστος Πράξης 112.320 ευρώ
Κέντρο Κοινότητας Δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, συνολικό κόστος Πράξης 108.000 ευρώ
Κέντρο Κοινότητας Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, συνολικό κόστος Πράξης 120.960 ευρώ
Διευρυμένο Κέντρο Κοινότητας Δήμου Ήλιδας με Παράρτημα Ρομά, συνολικό κόστος Πράξης 220.320 ευρώ
Κέντρο Κοινότητας Δήμου Πατρέων, συνολικό κόστος Πράξης 488.160 ευρώ
Κέντρο Κοινότητας Δήμου Πύργου, συνολικό κόστος Πράξης 362.880 ευρώ
Κέντρο Κοινότητας Δήμου Πηνειού, συνολικό κόστος Πράξης 369.504 ευρώ
Κέντρο Κοινότητας με διευρυμένη δράση Παραρτήματος Στήριξης Ρομά Δήμου Ερυμάνθου, συνολικό κόστος Πράξης 196.560 ευρώ
Κέντρο Κοινότητας Ακτίου – Βόνιτσας, συνολικό κόστος Πράξης 112.320 ευρώ
Διευρυμένο Κέντρο Κοινότητας Δήμου Δυτικής Αχαΐας με Παράρτημα Ρομά, συνολικό κόστος Πράξης 357.264 ευρώ
Κέντρο Κοινότητας Δήμου Αιγιάλειας, συνολικό κόστος Πράξης 220.320 ευρώ
Κέντρο Κοινότητας Δήμου Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου, συνολικό κόστος Πράξης 313.200 ευρώ
Κέντρο Κοινότητας Δήμου Αγρινίου, συνολικό κόστος Πράξης 483.840 ευρώ
Κέντρο Κοινότητας και Παραρτήματος Ρομά Δήμου Ναυπακτίας, συνολικό κόστος Πράξης 311.040 ευρώ
Κέντρο Κοινότητας Δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης, συνολικό κόστος Πράξης 330.800 ευρώ
Συνολικό ποσό 4.107.488 ευρώ
Τι είναι τα Κέντρα Κοινότητας
Τα Κέντρα Κοινότητας είναι νέα δράση, με καινοτόμα χαρακτηριστικά και με τη λειτουργία τους επιδιώκεται η ανάπτυξη ενός τοπικού σημείου αναφοράς για την υποδοχή, εξυπηρέτηση και διασύνδεση των πολιτών με όλα τα Κοινωνικά Προγράμματα και Υπηρεσίες που υλοποιούνται στην περιοχή παρέμβασης.
Ενσωματώνουν τα Γραφεία Διαμεσολάβησης του Δικτύου Δομών για την αντιμετώπιση της φτώχειας, καθώς και τις λειτουργίες εξειδικευμένων κέντρων για ειδικές κατηγορίες του πληθυσμού (π.χ. Κέντρα Ρομά, Κέντρα Μεταναστών κ.α.).
Περιλαμβάνουν: α) Πύλη Εισόδου για την πληροφόρηση των πολιτών σχετικά με τα προγράμματα πρόνοιας, κοινωνικής ένταξης και απασχόλησης, β) Διασύνδεση με τους φορείς που παρέχουν υπηρεσίες απασχόλησης, καθώς και άλλες κοινωνικές υπηρεσίες, γ) Παροχή Ποιοτικών Υπηρεσιών (συμβουλευτική υποστήριξη, συμβουλευτική αγωγή σε θέματα νομικού χαρακτήρα, ανάπτυξη Δικτύου Εθελοντισμού, ανάπτυξη δράσεων δημιουργικής απασχόλησης και μαθησιακής στήριξης, διοργάνωση εκδηλώσεων κ.α.)
Δικαιούχοι είναι Δήμοι, ΟΤΑ α΄ βαθμού και λοιποί φορείς καθ’ αρμοδιότητα, φορείς που συστήνονται και εποπτεύονται από ΟΤΑ α’ βαθμού (Δημοτικά ΝΠΔΔ, Κοινωφελείς Επιχειρήσεις).