Κόλαση στην Μαριούπολη! Πληροφορίες και για πυρά σε ελληνικό κομβόι

ΝΕΩΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 

Νέα πλάνα δείχνουν μια ακραία κατάσταση στη νΜαριούπολη με τον κίνδυνο για τους Έλληνες ομογενείς μας να είνια προφανής

Επίσης καταγράφηκαν ρωσικά ελικόπτερα στην Οδησσο

Αρχικό κείμενο

Ρωσικά σχέδια μάχης φέρονται να έπεσαν στα χέρια των Ουκρανών, πιθανότατα από ένα από τα οχήματα διοίκησης που καταλήφθηκαν. Τα σχέδια μάχης εγκρίθηκαν στις 18 Ιανουαρίου και σύμφωνα με αυτά ο πόλεμος για την κατάληψη της Ουκρανίας θα διαρκέσει 15 ημέρες, ωστόσο η εγκυρότητα των εγγράφων δεν επιβεβαιώνεται έως τώρα από κάποια ανεξάρτητη πηγή.
Εν καιρό πόλεμο η προπαγάνδα αποτελεί βασικό εργαλείο των αντιμαχομένων πλευρών, συνεπώς μεταδίδουμε την πληροφορία με κάθε επιφύλαξη.

Ταυτόχρονα μια νέα παρτίδα ειδικών δυνάμεων της Τσετσενίας αναχωρεί για την Ουκρανία, μετά την είδηση ότι η ειδική μονάδα που είχε αποσταλεί για να συλλάβει ή να δολοφονήσει τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, εξουδετερώθηκε από τις ουκρανικές δυνάμεις, μετά από διαρροή αξιωματούχων της FSB που είναι αντίθετοι με τις ενέργειες του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Την ώρα που το ελληνικό κομβόι με δημοσιογράφους, Έλληνες πολίτες καθώς και μέρος του προσωπικού του προξενείου της Ελλάδας στη Μαριούπολη βρίσκεται καθ’ οδόν για τα σύνορα με τη Μολδαβία, ανησυχητικές πληροφορίες, βλέπουν το φως της δημοσιότητας από την ουκρανική πλευρά.

Όπως μετέδωσε στον ΑΝΤ 1 ο απεσταλμένος του καναλιού Χρήστος Μαζανιτης που μετέχει και στην αυτοκινητοπομπή, το αρχικό σχέδιο έχει ακυρωθεί όλο. Όπως σημείωσε η πορεία ξεκίνησε κανονικά και πέρασε σχετικά εύκολα το πρώτο μπλόκο των Ουκρανών. Πέντε χιλιόμετρα πιο πέρα τους ξανασταμάτησαν και αυτή τη φορά ήταν μπλόκο του Ρωσικού στρατού μαζί με αυτονομιστές. Αφού τους ακινητοποίησαν επί αρκετή ώρα με τις κάνες δύο τανκ να τους σημαδεύουν, τελικά μετά απο διαπραγματεύσεις του Έλληνα πρέσβη και εξονυχιστικό έλεγχο τους άφησαν να περάσουν. Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς το χωριό Μάνγκους με στόχο να πάρουν δυτική κατεύθυνση. Στην πορεία στην αρχική πομπή έχουν προστεθει και άλλα αυτοκίνητα είτε με Έλληνες είτε με ξένους δημοσιογράφους. Βρήκαν το χωριό σχεδόν ισοπεδωμένο από τον ρωσικό στρατό ενώ η γέφυρα που έπρεπε να περάσουν έχει ανατιναχθεί από τους Ουκρανούς.

Αποφάσισαν έτσι, να περάσουνε μέσα από χωματόδρομους αλλά κάποια στιγμή δέχθηκαν πυρά από άγνωστους με αποτέλεσμα τουλάχιστον 2 αυτοκίνητα να χρειαστεί να αλλάξουν λάστιχα καθώς είχαν χτυπηθεί από σφαίρες. Όπως είπε, ο δημοσιογράφος η πορεία συνεχίζεται αλλά με αβέβαιη πορεία πλέον και με τηνπρόσθετη δυσκολία ότι μερικά από τα οχήματα αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα καύσιμα. Προέβλεψε πάντως ότι θα χρειαστούν αρκετά 24ωρα προκειμένου να καταφέρουν να φτάσουν στα σύνορα με τη Μολδαβία και να βγουν από το έδαφος της Ουκρανίας.

Οι Ουκρανοί προειδοποιούν ότι μπορεί ο ρωσικός στρατός να χτυπήσει το ελληνικό κομβόι ώστε να κατηγορήσουν τους Ουκρανούς που μάχονται στην περιοχή.

Όπως αναφέρει ο Έλληνας δημοσιογράφος που βρίσκεται στην Ουκρανία, Κώστας Ονισένκο, αυτή η πληροφορία μεταδίδεται από ουκρανικά κανάλια στο telegram που φέρεται να λαμβάνουν πληροφορίες από υπηρεσίες ασφαλείας.

«Στόχος είναι να κατηγορηθεί το Αζόφ και να μειωθεί η μαζικότητα της υποστήριξης της Ουκρανίας» αναφέρει χαρακτηριστικά η ουκρανική πλευρά.

Όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος, Σωτήρης Δανέζης, το κομβόι ξεκίνησε στις 11 το πρωί από τη Μαριούπολη. Επρόκειτο για ένα κομβόι με περισσότερα από 40 αυτοκίνητα, κυρίως με οικογένειες και μικρά παιδιά, καθώς και έλληνες δημοσιογράφους, οι οποίοι βρίσκονταν στη Μαριούπολη.

Το ταξίδι είχε προορισμό, για αρχή, τη Ζαπορίζια, ωστόσο κανένας δεν μπορούσε να του διαβεβαιώσει ότι στη διαδρομή δεν θα βρισκόντουσαν αντιμέτωποι με τις κάνες των όπλων.

Έτσι κι έγινε. Όταν το κομβόι πέρασε την έξοδο της Μαριούπολης, βρέθηκε μπροστά σε έναν ουλαμό ρωσικών αρμάτων μάχης. Περίπου 44 τεθωρακισμένα και άλλα οχήματα έκλειναν ένα σταυροδρόμι της περιοχής, με αποτέλεσμα το ελληνικό κομβόι να μην μπορεί να περάσει.

Εκεί, ρώσοι στρατιώτες με παρατεταμένα τα όπλα τους σημάδευαν τα αυτοκίνητα των Ελλήνων. Εκεί άρχισαν οι διαπραγματεύσεις με τους ανθρώπους της ελληνικής διπλωματικής αποστολής, οι οποίες κράτησαν περίπου 20 λεπτά. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί πως όλο αυτό το διάστημα που συνεχίζονταν οι διαπραγματεύσεις οι ρώσοι στρατιώτες σημάδευαν τα ελληνικά αυτοκίνητα…

Στο τέλος, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, δεν συνέβη τίποτα, αφού οι ρώσοι στρατιώτες ξεκίνησαν να αφήνουν σιγά σιγά τα οχήματα των Ελλήνων να περάσουν.

Αυτό που αντίκρυσαν, ωστόσο, μόλις πέρασαν το μπλόκο, ήταν μια βομβαρδισμένη πόλη.

Στη συνέχεια, προσπαθώντας να βρουν ενναλακτικό δρόμο, αφού οι γέφυρες που έβγαιναν από το χωριό είχαν πέσει, αναγκάστηκαν να περάσουν από έναν χωματόδρομο, στον οποίο τα πρώτα αυτοκίνητα δέχτηκαν πυρά. Μάλιστα, οι πληροφορίες και το αυτοκίνητο του MEGA να δέχεται πυροβολισμούς.

 

Το βασικό λιμάνι της Ουκρανίας, Μαριούπολη, ήταν «κοντά σε μια ανθρωπιστική καταστροφή» την Τετάρτη μετά από περισσότερες από 15 ώρες συνεχούς βομβαρδισμού από τις ρωσικές δυνάμεις, δήλωσε ο αντιδήμαρχος της πόλης στο BBC.

«Ο ρωσικός στρατός εργάζεται με όλα τα όπλα του εδώ – πυροβολικό, πολλαπλά συστήματα εκτόξευσης πυραύλων, αεροπλάνα, τακτικές ρουκέτες. Προσπαθούν να καταστρέψουν την πόλη», είπε ο Σεργκέι Ορλόφ.

Ο κ. Ορλόφ είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις απέχουν αρκετά χιλιόμετρα από την πόλη από όλες τις πλευρές και τα χτυπήματα σε βασικές υποδομές είχαν διακόψει την παροχή νερού και ρεύματος σε τμήματα της πόλης. Μια πυκνοκατοικημένη κατοικημένη συνοικία στην αριστερή όχθη της πόλης είχε «σχεδόν ολοσχερώς καταστραφεί», είπε.

«Δεν μπορούμε να μετρήσουμε τον αριθμό των θυμάτων εκεί, αλλά πιστεύουμε ότι τουλάχιστον εκατοντάδες άνθρωποι είναι νεκροί. Δεν μπορούμε να πάμε για να ανασύρουμε τα πτώματα. Ο πατέρας μου μένει εκεί, δεν μπορώ να τον φτάσω, δεν ξέρω αν είναι ζωντανός ή νεκρός».

Οι ρωσικές δυνάμεις είχαν στοχεύσει χτυπήματα εναντίον αντλιοστασίων και ηλεκτρικών μετασχηματιστών, είπε ο κ. Ορλόφ, και υπήρχαν ελλείψεις τροφίμων σε μέρη της πόλης – αυξάνοντας τους φόβους για μια επερχόμενη ανθρωπιστική κρίση.

Η Μαριούπολη αποτελεί βασικό στρατηγικό στόχο για τη Ρωσία, επειδή η κατάληψή της θα επιτρέψει στις υποστηριζόμενες από τη Ρωσία αυτονομιστικές δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία να ενώσουν τις δυνάμεις τους με στρατεύματα στην Κριμαία, τη νοτιοδυτική χερσόνησο που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014.

Οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονταν «αρκετά χιλιόμετρα μακριά από όλες τις πλευρές» το πρωί της Τετάρτης, είπε ο κ. Ορλόφ. «Ο ουκρανικός στρατός είναι πολύ γενναίος και θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την πόλη, αλλά το στυλ του ρωσικού στρατού μοιάζει με πειρατές – δεν πολεμούν με τον στρατό τους, απλώς καταστρέφουν ολόκληρες συνοικίες», είπε.

«Πιστεύουμε στον ουκρανικό στρατό μας, αλλά βρισκόμαστε σε τρομερή κατάσταση»..pentapostagma.gr/

Από xiromeropress