Ένα ευρέως χορηγούμενο φάρμακο για τον διαβήτη ενδέχεται να μπορεί να μας βοηθήσει να ζήσουμε έως τα 120 μας χρόνια, αναφέρουν αμερικανοί επιστήμονες.

Το φάρμακο είναι η μετφορμίνη και μελέτες σε ζώα έδειξαν ότι παρατείνει σημαντικά τη ζωή, διαφυλάσσοντας την υγεία του εγκεφάλου.
Τώρα, η αρμόδια υγειονομική Αρχή των ΗΠΑ, η Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA), έδωσε έγκριση ώστε να διεξαχθούν ανάλογες μελέτες και σε ανθρώπους, με την ελπίδα ότι θα διαπιστωθεί πως προλαμβάνει την εκφύλιση των νοητικών λειτουργιών με το πέρασμα του χρόνου, καθώς και νοσήματα όπως η νόσος του Πάρκινσον και η νόσος Αλτσχάιμερ.
Εάν αυτές οι κλινικές δοκιμές αποδειχθούν επιτυχημένες, θα σημαίνουν πως με ένα χάπι την ημέρα ένας άνθρωπος ηλικίας 70 ετών θα διατηρεί τις λειτουργίες του στα επίπεδα ενός υγιούς 50χρονου.
«Όταν στοχεύεις μία διαδικασία του γήρατος στον εγκέφαλο και κατορθώνεις να την επιβραδύνεις, τότε επιβραδύνεις όλες τις ασθένειες και τις παθολογίες του γήρατος – και αυτό κάναμε με τη μετφορμίνη στα ζώα», δήλωσε ο καθηγητής Γκόρντον Λίθγκαου, από το Ινστιτούτο Έρευνας της Γήρανσης Buck, στην Καλιφόρνια, ο οποίος θα ηγηθεί των κλινικών μελετών.
«Αυτό που διαφαίνεται είναι συναρπαστικό, πρωτόγνωρο στην ιατρική έρευνα. Έχουμε κάθε λόγο να αισιοδοξούμε πως ό,τι είδαμε στα ζώα, ισχύει και για τους ανθρώπους, αλλά θα πρέπει να το αποδείξουμε. Αυτός είναι ο σκοπός της έρευνάς μας».
Ο δρ Λίθγκαου εξήγησε ότι η μετφορμίνη ενδέχεται να είναι το κλειδί της αντιγήρανσης, επειδή αυξάνει τον αριθμό των μορίων οξυγόνου που απελευθερώνονται στα κύτταρα και έτσι διεγείρει την ικανότητά τους να επιβιώνουν για περισσότερο καιρό.
Βέλγοι ερευνητές είχαν δοκιμάσει την μετφορμίνη σε είδη σκωλήκων, διαπιστώνοντας ότι όχι μόνο γερνούσαν με πιο αργό ρυθμό, αλλά παρέμεναν επί περισσότερο καιρό υγιή.
Αντίστοιχα, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Κάρντιφ δημοσίευσαν πέρυσι στοιχεία από την καθημερινή πρακτική τους που έδειξαν ότι ασθενείς με διαβήτη οι οποίοι έπαιρναν μετφορμίνη έζησαν περισσότερο, παρότι η ασθένειά τους συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος, εγκεφαλικού και νεφροπάθειας.
Η νέα μελέτη που αποκαλείται «Targeting Ageing With Metformin» (θα μπορούσε να μεταφραστεί «Στοχεύοντας την Γήρανση με Μετφορμίνη» και είναι γνωστή με το ακρωνύμιο TAME), θα αρχίσει στις ΗΠΑ το φθινόπωρο του 2016 και θα συμπεριλάβει 3.000 εθελοντές, ηλικίας 70 έως 80 ετών, δίχως ιστορικό ή αυξημένο κίνδυνο καρκίνου, καρδιοπάθειας ή άνοιας.
Η μετφορμίνη ανήκει σε μία οικογένεια φαρμάκων που λέγονται διγουανίδες και είναι γνωστές από τον 17ο αιώνα. Ως φάρμακο παρασκευάσθηκε τη δεκαετία του ’20, όταν και διαπιστώθηκε πως μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αλλά σύντομα το ενδιαφέρον της επιστημονικής έρευνας εστιάσθηκε σε άλλα αντιδιαβητικά φάρμακα.
Τη δεκαετία του ’40 άρχισαν εκ νέου οι μελέτες μ’ αυτήν και το 1957 δημοσιεύθηκε η πρώτη κλινική (σε ανθρώπους) μελέτη στην οποία χρησιμοποιήθηκε ως θεραπεία του διαβήτη.
Πρωτοκυκλοφόρησε ως φάρμακο στη Βρετανία, το 1958, και σήμερα θεωρείται το ευρύτερα χορηγούμενο αντιδιαβητικό χάπι στον κόσμο.
πηγη

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *